There was an error retrieving data. Please try again later.

Tranzacții reduse și evoluții negative pentru indicii de la BVB la final de săptămână. Plus în Europa și Statele Unite

Autor: Financial Market
2 min

Piața de capital locală a incheiat săptămâna in scădere ușoară, toți indicii cu exceptia BET-AeRO înregistrand evoluții negative: BET –0.23%, BET-NG -0.22% si BET-FI -0.23%.

Transport Trade Service (TTS) -1.49%, Electrica -1.94% si Medlife -1.64 au fost principalii perdanți ai zilei, creștere notabilă inregistrand doar Teraplast +1.78% care are si o evoluție buna de la inceputul anului, respectiv +14.55%.

Rulajul zilei a fost de 117.44 mil euro din care acțiunile au totalizat doar 4.4 mil euro in timp ce obligațiunile emise de Municipiul Bucuresti cu scadență in 2030 au avut o valoare de 555 mil lei.

De la inceptului anului, indicele BET are un plus de 6.29%, BET-NG, reperul companiilor din sectorul energetic 11.26% in timp ce indicele companiilor de pe piața AeRO are +10.90%.

op0uGBiYPiețele europene de acțiuni au închis vineri pe plus și au înregistrat o a cincea săptămână consecutivă de câștiguri. Indicele de referință Stoxx 600 a adăugat 0,3% și a ajuns la 469 de puncte, cel mai ridicat nivel de închidere din februarie 2022.

Acțiunile din domeniul sănătății (STOXX Europe 600 Health Care) au crescut în medie cu 1,8%, în timp ce sectorul resurselor de bază a scăzut cu aproape 4% iar companiile din sectorul serviciilor financiare au crescut cu aproape 0.8% (EURO STOXX Financial Services).

Indicele german DAX a crescut cu 0,5%, aportul major venind de la compania SAP care a crescut cu peste 5% după ce firma de software a raportat venituri și profit operațional mai mari decât se așteptau analiștii. Evoluții bune au mai inregistrat Merck (+3.75%) și Daimler (+1.44%)

Cele mai recente date au arătat că ratele de creștere a activității de servicii atât în zona euro, cât și în Marea Britanie au accelerat mai mult decât se aștepta în aprilie, în timp ce sectoarele de producție au rămas sub presiune pe fondul unei scăderi a cererii de bunuri.

CITESTE SI:  Nuclearelectrica a primit aviz favorabil din partea Comisiei Europene pentru Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

În alte titluri corporative, Mercedes-Benz Group AG a înregistrat un randament al vânzărilor ajustat al grupului în primul trimestru de 14,8%, peste așteptările pieței, impulsionat de prețuri mai mari și cererea puternică, iar producătorul de ochelari de lux EssilorLuxottica SA a înregistrat o creștere a veniturilor din primul trimestru pe fondul revenirii vânzărilor din China.

rrrIVcqFIn Statele Unite, toți indicii bursieri majori au terminat vineri ușor peste linia neutră, pe fondul rezultatelor mixte ale câștigurilor corporative.

Între timp, investitorii au fost precauți cu privire la viitorul căii de politică monetară a Rezervei Federale. Procter & Gamble a câștigat 3,5% după rezultatele optime ale profitului, în timp ce HCA Healthcare a crescut cu 3,9% după ce și-a majorat prognoza de creștere.

CSX, liderul transportului de marfă pe calea ferată din America de Nord, a adăugat 3,3% după ce rezultatele companiei din primul trimestru au depășit așteptările.

Totuși, săptămâna aceasta, rezultatele trimestriale slabe de la Tesla și AT&T și datele care indică o nouă încetinire a pieței muncii au continuat să afecteze sentimentul investitorilor.

Pe frontul macroeconomic, activitatea de afaceri din SUA a accelerat până la maximul ultimelor 11 luni în aprilie, atenuând unele îngrijorări că cea mai mare economie a lumii este în pragul recesiunii.

Având în vedere săptămâna ce tocmai s-a încheiat, indicele Dow a pierdut 0,3% și și-a întrerupt seria de victorii de patru săptămâni, în timp ce S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu 0,1% și, respectiv, 0,4%.

pKUhqrPe