BET
17477.86
0.51%
BET-TR
38508.87
0.52%
BET-FI
60784.78
0.3%
BETPlus
2586.66
0.55%
BET-NG
1225.75
0.21%
BET-XT
1499.68
0.47%
BET-XT-TR
3248.19
0.48%
BET-BK
3266.12
0.5%
ROTX
38706.17
0.54%

BCE a aprobat lichidarea celor doua banci italiene care se confrunta cu probleme

Autor: Financial Market
2 min

Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza, doi creditori de dimensiuni medii din nordul Italiei, vor fi lichidate de autoritățile italiene după ce Banca Centrală Europeană a reconfirmat instabilitatea celor doua institutii financiare.

BCE, care supraveghează cei mai mari creditori din Europa, a declarat că cele două bănci au „încălcat în mod repetat cerințele de capital, desi au avut timp să prezinte planuri de recapitalizare, însă băncile nu au putut oferi soluții credibile care să le stabilizeze”, a anunţat publicaţia britanică Financial Times (FT)

Comisia Europeană a declarat că autoritățile italiene trebuie să „stabilească calea de urmat pentru cele două bănci în conformitate cu legea italiană de insolvență”.

Bruxelles-ul a declarat că se află în „discuții constructive” cu Roma cu privire la pașii următori și că „se înregistrează progrese serioase în găsirea unei soluții foarte curând”, adăugând că deponenții băncilor „rămân pe deplin protejați în conformitate cu normele UE”.

Paolo Gentiloni, prim-ministrul italian, a convocat o ședință de guvern pentru aprobarea unui plan de lichidare a băncilor, urmand a se întâlni la sfârșitul săptămânii pentru a asigura măsuri pentru protejarea deținătorilor de depozite și a deținătorilor de titluri de stat.

Ministerul de finanțe al Italiei impreuna cu alți creditori din țară au purtat discuții pentru gasirea unor solutii de acoperire a pierderilr înregistrate de bănci în valoare de 1,2 miliarde de euro. Discuțiile au fost conduse de temerile că eșecul va avea un impact asupra stabilității sistemului financiar italian, care este afectat de cantități mari de credite neperformante.

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă locală din Italia și considerată printre cele mai sănătoase, a anunțat că ar putea cumpăra activele „bune” ale celor doua banci cu probleme, pentru un preț simbolic de 1 €, cu condiția ca acordul să nu aibă niciun impact asupra ratei de adecvare a capitalului sau asupra politicii de acordare dividendelor. Achiziționarea ar exclude împrumuturi neperformante, costul a cel puțin 4 000 concedieri și riscuri juridice. AGERPRES

Foto credit: Teodororoianu | Dreamstime.com

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.