BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Cu 100 de lei investiți în fiecare lună în indicele BET, investitorii de la BVB ar fi acumulat în 25 de ani 350.000 de lei

Autor: Tiberiu Porojan
5 min

Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a atins un nou maxim istoric in septembrie. La finalul sedintei de tranzactionare din 20 septembrie, BET a afisat un nivel de 14.466 puncte.

Doar luna trecuta indicele BET a crescut cu 8,2%, iar de la inceputul anului a avut o crestere de 23%. Indicele BET a implinit luna trecuta 26 de ani de la infiintare.

Evolutia indicelui BET a fost strans legata de evolutia economiei romanesti si a cunoscut atat perioade de scadere, cat si de crestere accentuata.

BET a fost primul indice dezvoltat de BVB si a fost lansat cu 10 companii in septembrie 1997, la doi ani de la reinfiintarea Bursei, dupa ce institutia Bursei a fost inchisa timp de aproape jumatate de secol de regimul comunist.

BET este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului, iar in prezent ponderea maxima a unui simbol este de 20%. Criteriul principal de selectie al societatilor incluse in indice este lichiditatea.

Incepand cu anul 2015, pentru selectie se aplica si criterii legate de transparenta emitentilor si calitatea raportarilor si a comunicarii acestora cu investitorii.

In prezent, indicele Bucharest Exchange Trading (BET) include cele mai tranzactionate 20 de companii listate pe Piata Reglementata a BVB, cu exceptia societatilor de investitii. Cele 20 de companii incluse in BET sunt, in ordinea ponderii in indice: Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), BRD – Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN), Fondul Proprietatea (FP), Transgaz (TGN), MedLife (M), One United Properties (ONE), Digi Communications (DIGI), Electrica (EL), Transport Trade Services (TTS), Transelectrica (TEL), TeraPlast (TRP), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Aquila (AQ), Purcari Wineries (WINE), Sphera Franchise Group (SFG), Conpet (COTE).

Lichiditatea inregistrata pe piata de capital din Romania a cunoscut o perioada de accelerare in ultimii ani si multiple recorduri au fost inregistate pe diferite paliere de lichiditate.

Valoarea totala de tranzactionare cu toate tipurile de instrumente financiare de pe Piata Reglementata a BVB a inregistrat un record absolut la finalul primelor 9 luni ale acestui an, cand a depasit 26,3 miliarde lei, echivalentul a 5,3 miliarde euro. Lichiditatea medie zilnica in acest an a ajuns la 141 milioane lei, echivalentul a 28,5 milioane euro.

Cel de-al treilea indicator de lichiditate reprezentat de numarul tranzactiilor a trecut, la finalul primelor 9 luni din acest an, de 1,25 milioane de tranzactii.

In Romania exista aproape 160.000 de conturi de tranzactionare pe piata de capital, iar valoarea medie a portofoliului pentru investitorii compensabili integral in limita plafonului de 20.000 de euro este de 4.250 euro. potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

In ceea ce priveste disponibilitatile banesti ale populatiei, datele Bancii Natioanale a Romaniei (BNR) arata la finalul lunii august un nou record in ceea ce priveste totalul depozitelor, care a depasit 317 miliarde in echivalent lei. Din acest total, aproape jumatate reprezinta depozitele overnight (n. red.: depozite la vedere).

Potrivit calculelor realizate de BVB, cine ar fi investit 100 de lei in fiecare luna in companiile din componenta indicelui BET si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat, de la finalul anului 1998 si pana in septembrie 2023, deci in ultimii aproape 25 de ani, o suma de 349.311 lei. Prin comparatie, aceeasi persoana ar fi acumulat 29.800 lei in echivalent cash sau 74.793 lei daca ar fi plasat banii in depozite la termen.

Cine ar fi decis sa investeasca in actiuni europene, incluse in indicele STOXX600, si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat 101.379 lei, cine ar fi investit in indicele MSCI World, care reflecta evolutia companiilor din pietele dezvoltate, ar fi strans acum 142.907 lei.

Cine ar fi investit luna de luna timp de 25 de ani in indicele american S&P500 si ar fi reinvestit dividendele ar fi avut astazi 185.455 lei.

Graficul 1 arata evolutia comparativa a acestor instrumente si este insotit de o descriere a modului in care a fost facuta aceasta simulare si de disclaimerul asociat acestei performante.

RO investitie 100 RON

Disclaimer: Performanta trecuta nu reprezinta o garantie a performantei viitoare, iar pietele financiare pot performa diferit in viitor.

Simularea a fost efectuata tinand cont de investirea unei sume de 100 lei lunar incepand din decembrie 1998 si pana in septembrie 2023 in indicii prezentati in grafic.

In cazul pietei de actiuni din Romania performanta cu randament total (incluzand dividendele) este surprinsa incepand din luna octombrie 2012, anterior acestei date performanta inclusa in simulare este una de pret, neincluzand dividendele, si este surprinsa prin indicele BET.

Similar, in cazul indicelui STOXX 600 GR performanta cu randament total este surprinsa incepand din ianuarie 2001.

Ca reper pentru investirea intr-un depozit la termen s-a folosit rata de dobanda de referinta a pietei monetare interbancare, ROBID 12M. Simularea a fost realizata in valoare nominala si nu tine cont de costuri de tranzactionare sau alte tipuri de costuri.

Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „BET a fost primul indice dezvoltat de BVB, in septembrie anul acesta a implinit 26 de ani de la lansare si tot luna trecuta a atins un nou maxim istoric.

Indicele BET are acum 20 de companii cu o capitalizare de aproape 60 miliarde lei, iar la nivelul intregii piete, avem astazi 370 de companii listate cu o valoare totala de peste 285 miliarde lei.

Pe de alta parte remarcam ca jumatate din banii detinuti azi de populatie in sistemul bancar se afla in depozite de pe o zi pe alta, fara dobanda, si vorbim aici de 155 miliarde lei.

Daca pentru fiecare 1.000 de lei din depozite un roman ar investi in fiecare luna 100 sau 200 de lei in companiile listate la BVB, fie in mod direct prin intermediul brokerului autorizat, fie indirect prin intermediul fondurilor de investitii, datele ne arata ca pe termen lung cei care decid sa investeasca vor avea o situatie financiara mai buna.

CITESTE SI:  Hidroelectrica aniversează un an de la listarea la bursă. Randamentul total, ce include dividendele, a fost de 37%

Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat: „Cine ar fi investit 100 de lei in fiecare luna in companiile incluse in indicele BET incepand cu finalul anului 1998 si ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat in portofoliu dupa aproape 25 de ani o suma care se apropie de 350.000 de lei.

Prin comparatie, daca ar fi tinut banii cash ar fi avut azi 30.000 de lei, daca i-ar fi lasat in depozite ar fi avut azi 75.000 de lei sau daca i-ar fi investit in actiuni externe, cum este cazul S&P500, ar fi acumulat echivalentul a 185.000 de lei.

Investitia la bursa romaneasca realizata in fiecare luna si pe termen lung reprezinta o strategie accesibila majoritatii romanilor, este usor de implementat, iar tranzactiile se realizeaza instant si in deplina siguranta.

Ne uitam cu incredere in viitor si pregatim infrastructura necesara dezvoltarii pietei astfel incat anul viitor sa avem o piata mult mai sofisticata si care sa corespunda unor nevoi cat mai diverse ale investitorilor.

Printre evenimentele cu impact semnificativ asupra pietei de capital se remarca oferta Hidroelectrica si continuarea trendului in ceea ce priveste numarul investitorilor in piata de capital.

Oferta Hidroelectrica (H2O), lider in productia de energie electrica si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, a fost derulata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in perioada 23 iunie – 4 iulie 2023, si a devenit cea mai mare oferta publica initiala (IPO) realizata vreodata la bursa romaneasca.

IPO-ul Hidrolectrica a atras in total 9,28 miliarde RON (circa 1,9 miliarde EUR sau 2,1 miliarde USD) pentru 89,7 milioane de actiuni reprezentand 19,94% din numarul total de actiuni si a devenit cea mai mare oferta din Europa si a treia cea mai mare din lume luand in calcul IPO-urile realizate pana acum in acest an.

Hidroelectrica a debutat pe 12 iulie 2023 pe Piata Reglementata a BVB si este cea mai mare companie romaneasca listata la BVB din punct de vedere al capitalizarii.

Numarul investitorilor de pe piata de capital din Romania a continuat sa creasca si a ajuns la finalul primului semestru din 2023 la aproape 160.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Prin comparatie, in 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru inseamna o crestere de 200% realizata intr-un ultimii cinci ani. Mai mult, odata cu depasirea pragului de 150.000 investitori, piata de capital din Romania a ajuns la un nou maxim istoric.