Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scăzut cu 1,7 puncte comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 74,5 puncte, (față de aceeasi luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 44,1 puncte).
Scăderea s-a datorat componentei de anticipatii a indicatorului. Rata anticipată a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a inregistrat o valoare medie de 4,03%, peste 72% dintre participanti anticipand majorarea acesteia in urmatoarele 12 luni (la momentul realizarii sondajului, rata inflatiei inregistra valoarea de 3.94%).
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 93% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala).
Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro.
Este de remarcat faptul ca 91% din participantii la sondaj prevad majorarea ratelor de dobanda de piata monetara (ROBOR 3M), nefiind inregistrata nicio opinie de reducere a acestei rate, iar 85% dintre participanti anticipeaza majorarea ratelor de dobanda pentru scadentele de 5 si 10 ani.
Peste 63% dintre participanti anticipeaza majorarea preturilor proprietatilor rezidentiale in urmatoarele 12 luni, cel mai mare procent de la introducerea acestei intrebari.
Din luna aprilie a anului 2020, in cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar rezultatele pentru luna iulie 2021 releva:
• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 6.6%;
• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,9%;
• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 53%;
In contextul atentiei sporite a autoritatilor europene cu privire la protectia mediului inconjurator, atentie concretizata in reglementari cu privire la luarea in considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali si de guvernanta) de catre institutiile financiare, au fost introduse in sondaj intrebari cu privire la constientizarea de catre institutiile financiare a acestor reglementari, pregatirea institutiilor financare pentru asigurarea respectarii noilor reglementari, precum si suportul oferit clientilor pentru asigurarea respectarii lor.
Astfel, peste 87% cunosc pe deplin sau stiu de existenta reglementarior europene privind factorii ESG, 50% ofera suport activ clientilor in vederea respectarii criteriilor ESG iar peste 55% cunosc recomandarile Autoritatii Bancare Europene catre banci si firmele de investitii, cu privire la introducerea factorilor ESG in activitatea de creditare si investii, si deja au planuri de implementare a acestor recomandari.