BET
17477.86
0.51%
BET-TR
38508.87
0.52%
BET-FI
60784.78
0.3%
BETPlus
2586.66
0.55%
BET-NG
1225.75
0.21%
BET-XT
1499.68
0.47%
BET-XT-TR
3248.19
0.48%
BET-BK
3266.12
0.5%
ROTX
38706.17
0.54%

Ce este un fond de investitii?

Autor: Financial Market
3 min

De-a lungul timpului s-au spus multe despre fondurile de investitii, fie ca sunt complicate si nu sunt pentru oricine vrea sa-si investeasca economiile fie ca sunt riscante si ai putea sa-ti pierzi o mare parte din bani, daca plasamentele nu au urmat intocmai directia stabilita de administratori. Putini sunt insa cei care stiu exact ce este un fond de investitii sau cum functioneaza. Asemeni matematicii predata de un filozof.

Ca sa eliminam orice fel de confuzie chiar de la inceput, Fondurile de investitii nu sunt nici produse bancare nici investitii directe pe bursa. Bine-bine, ar spune unii, dar atunci ce sunt?[emaillocker]

Explicand separat cele doua cuvinte, un Fond ar insemna „un grup de oameni care se strang” iar Investitii se refera la bani, plasamente, economii.

Asadar, un Fond de investitii este o forma de asociere prin care mai multi oameni pun la un loc anumite sume, pentru a obtine avantaje banesti. Banii stransi, sunt investiti de catre o persoana specializata in domeniu, numit Manager de Fond si angajat la un Administrator de Fond (Societate de Administrare a Investitiilor – S.A.I.).

Pe scurt, daca te-ai hotarat sa investesti intr-un astfel de instrument financiar, iti alegi un anumit Fond, apoi pui banii la comun cu ceilalti investitori si in schimbul lor primesti Titluri de participare. Aceasta operatiune se numeste Subscriere si reprezinta actul de cumparare a acestor titluri.

Prin cumpararea unui Titlu de Participare, devii proprietar al unei cote din profiturile obtinute de respectivul Fond de investitii. Practic, din momentul  cumpararii te numesti Investitor.

Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l ai in vedere este riscul la care te supui, in momentul in care te hotarasti sa investesti intr-un fond. Un prim pas in acest sens, este sa citesti in amanunt „Prospectul de emisiune” al acelui fond, unde vei putea gasi foarte multe informatii ajutatoare precum: ce fel de fond este, ce randamente a avut in trecut, in ce investeste banii, si altele. Fondurile de investitii au grade diferite de risc, in functie de instrumentele in care investesc, astfel un fond monetar care plaseaza banii in special in titluri de stat, obligatiuni si depozite, va fi mereu mai sigur decat unul care investeste preponderent in actiuni cotate la bursa.

CITESTE SI:  De la confuzie la claritate - Cum mi-am transformat finanțele personale?

Timpul, este si el un indiciu important si trecerea lui isi pune amprenta asupra investitiei tale. Este bine intotdeauna sa-ti corelezi obiectivele personale cu orizontul investitional. Cu alte cuvinte, daca vrei sa-ti cumperi in viitorul apropiat o masina, o casa sau chiar sa pleci intr-o vacanta exclusivista, este bine sa te orientezi catre fonduri care au in componenta investitii ce pot fi usor lichidate (depozite, obligatiuni). Pe de alta parte, daca vrei sa economisesti pe termen lung, pentru suplimentarea veniturior la pensie de exemplu, ia in calcul fonduri ce capitalizeaza castigurile pe termen indepartat, astfel poti sa te orientezi si catre fonduri de investitii care plaseaza banii in actiuni sau produse putin mai riscante.

Valoarea titlurilor de participare variaza de la un Fond la altul, e stabilita si calculata zilnic de Administrator si certificata de catre o Banca Depozitara.

In momentul in care te-ai hotarat sa vezi daca banii tai au produs un plus de valoare, poti solicita Administratorului o evolutie la zi a fondului, sau mai mult, daca ai nevoie de lichiditati iti poti lua banii inapoi, operatiunea inversa cumpararii fiind Rascumpararea si pentru asta va trebui sa inapoiezi Titlurile de Participare, iar in schimbul lor vei incasa o suma de bani echivalenta, calculata in functie de valoarea lor la zi, pe piata.

Trebuie sa mai stii faptul ca investitorii care obtin castig din vanzarea Titlurilor de Participare sunt obligati  sa declare si sa plateasca impozit de 16% din castigul obtinut, conform Codului Fiscal in vigoare[/emaillocker]

Foto credit: Info40555 | Dreamstime


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.