BET
17549.69
-1.12%
BET-TR
38682
-1.12%
BET-FI
61479.18
-0.62%
BETPlus
2598.01
-1.06%
BET-NG
1239.04
-0.57%
BET-XT
1511.58
-1.03%
BET-XT-TR
3275.23
-1.03%
BET-BK
3297.68
-0.65%
ROTX
38948.55
-1.26%

Criteriile de evaluare ale unui imobil, atunci cand cumparam prin credit

Autor: Financial Market
2 min

Printre cele mai importante criterii care trebuie luate în calcul la evaluarea unei locuinţe sunt pozitionarea imobilului, accesibilitatea catre diverse puncte comerciale şi lichiditatea zonei precizeaza o analiză a platformei imobiliare Wizmo.ro, realizată cu sprijinul brokerului de credite Kiwi Finance.

In plus, suprafaţa totala a imobilului, structura constructiei, vechimea, randamentul, facilităţile zonei, infrastructura şi standardul vecinătăţilor vin sa completeze criteriile principale.

‘Evaluarea unui imobil are o importanţă foarte mare şi tocmai din acest motiv, este recomandat ca un proprietar să nu stabilească singur preţul unei locuinţe, în cazul unei tranzacţii, ci să apeleze la serviciile unui evaluator profesionist. Mai mult de atât, din experienţa noastră, am observat că foarte mulţi proprietari care încearcă singuri să seteze un preţ al imobilului nu reuşesc să facă o evaluare corectă, acest lucru determinând o încetiniere a procesului de vânzare’, a declarat Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Există mai multe metode şi algoritmi în stabilirea valorii unui imobil şi numai evaluatorii acreditaţi pot stabili şi emite rapoarte complete de evaluare.

Partea juridică este un aspect foarte important atunci când este realizat un raport de evaluare. Astfel, în cazul unei vânzări, proprietarul trebuie să pună la dispoziţia evaluatorului actele de proprietate şi documentaţia cadastrală. La acestea se adaugă şi cartea tehnică a construcţiei şi certificatul energetic.

CITESTE SI:  Sondaj Storia: 27% dintre cumpărători au negociat mai mult de 10% atunci când au achiziționat o proprietate imobiliară

Aspectul locuinţei este un alt element extrem de important, astfel aceasta trebuie să fie igienizată, iar investiţii minore precum izolarea termică sau înlocuirea finisajelor învechite pot avea un aport substanţial în stabilirea unui preţ favorabil.

‘Aşa cum am afirmat deja, pentru a determina valoarea unei locuinţe, un evaluator va ţine cont de zonă, amplasament şi vecinătăţi. O şcoală sau un hipermarket aflate în vecinătate pot ridica în mod considerabil preţul’, a adăugat Anca Bidian.

‘Listarea pe platforma Wizmo a unei proprietăţi reprezintă promovarea acesteia, însă stabilirea preţului corect de vânzare este o etapă care trebuie parcursă în prealabil. Cu cât este mai profesionist realizată, cu atât cresc şansele pentru o tranzacţionare la un preţ corect şi într-un timp optim de vânzare a unei proprietăţi’, a declarat Maarten Deboo, CEO, Wizmo.ro. AGERPRES

Foto credit: Irina88w | Dreamstime.com

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.