BET
16060.28
-2.35%
BET-TR
35415.72
-2.36%
BET-FI
58033.56
-3.07%
BETPlus
2378.96
-2.4%
BET-NG
1159.51
-1.95%
BET-XT
1382.99
-2.41%
BET-XT-TR
2997.99
-2.42%
BET-BK
2957.08
-2.8%
ROTX
35766.76
-2.12%

Da, probabil ai nevoie de o asigurare de viață si iată de ce!

Autor: Financial Market
4 min

Asigurările de viață nu sunt mișto. Nu este un subiect interesant despre care să vorbești și cu siguranță nu bucură pe nimeni.

Cu toate acestea, la fel ca moartea și impozitele, achiziția unei asigurări de viață reprezintă o parte esențială a vieții noastre și un element crucial al unei planificări financiare solide.

Cei mai mulți sunt conștienți de faptul că au nevoie de asigurare de viață, dar, din pacate, o mare parte din ei întârzie momentul până când există un important eveniment in viață care îi împinge să-o cumpere. Cu toate acestea, există unele beneficii importante pentru cumpărarea unei asigurări de viața cât mai devreme, mai ales dacă ai datorii, esti căsătorit sau planifici sa te căsătoresti, vrei să-ti intemeiezi o familie sau esti proprietarul unei afaceri.

Cum funcționează asigurările de viață pe termen lung?

Asigurarea de viață este destul de simplă – o folosești tu sau o folosesc alții. Cu alte cuvinte, plătești o primă anuală (determinată de compania de asigurări) pentru o perioadă (cuprinsa de regula intre 5 si 20 de ani) și dacă vei deceda pe parcursul acestor 20 de ani, beneficiarul poliței va încasa suma indicată pe poliță.

calculator 385506 1280De exemplu, să presupunem că achiziționezi o poliță de 100.000 de lei, pe un termen de 20 de ani, iar prima anuala este de aprox 5.500 lei (se poate plati anual sau lunar). Presupunând că esti la zi cu plata primelor, dacă vei muri în perioada de 20 de ani, beneficiarul va primi 100.000 de lei. Daca nu, si apuci sa trăiesti dupa ce polița ajunge la maturitate, compania de asigurări îți va plati suma acumulata.

Există multe alte tipuri de asigurare de viață, unele care-și investesc capitalul in produse ale pietei monetare, (depozite, titluri de stat, etc), unele care investesc in actiuni, unele garantate, altele negarantate.

Deci, de ce ai nevoie de o asigurare de viață?

family 593188 1280Una dintre cele mai importante întrebări pe care ar trebui să ți-o adresezi atunci când te gandesti la asigurarea de viață este următoarea: Oare cineva din viața mea va fi afectat negativ (din punct de vedere financiar) de moartea mea prematură?

Acest lucru este diferit de „Oare cineva o să fie trist de moartea mea prematură?” Vor fi triști… Dar nu vor vrea să-și asume datoriile financiare pe care le lasi mostenire.

 

1. Dacă ar fi să mori mâine, cine ți-ar plati datoria? Dacă ai o casă, o afacere sau alte datorii personale, altcineva va deveni răspunzător pentru acestea (în general, rudele tale apropiate). Prin urmare, soțul / soția, părinții sau frații ar putea ajunge să plătească datoriile după tine.

shoe repair 2498429 12802. Ai copii? Ghici ce? Dacă ai copii și nu ai asigurări de viață, este posibil să-ti pui întreaga familie în pericol. Știu că pare cam dur, dar este o realitate potențială.

3. Esti proprietarul unei afaceri? Ce s-ar întâmpla cu afacerea ta dacă ți s-ar întâmpla ceva? Ai un plan de succesiune?

Dacă esti proprietarul unei companii și nu ai un plan de succesiune, sună un broker sau un consultant financiar să-ti faca unul. Acest lucru ar putea însemna achiziționarea unui tip de produs de asigurare și crearea unor documente care să determine cine va moșteni afacerea ta, activele și pasivele acesteia.

CITESTE SI:  Harta locuințelor preferate de bucureșteni și evoluția noilor cartiere rezidențiale dezvoltate în ultimii 4 ani

Care este asigurarea de care ai nevoie?

Asta nu este o întrebare la care poti sa răspunzi ușor și fiecare dintre noi este diferit. În primul rând, depinde de variabilele pe care le-am menționat mai sus. De asemenea, depinde de vârsta ta, de gen și cât de mult iți permiți sa plătești prima lunară sau anuală.

Formula generală folosită de agenții de asigurări este undeva între 5-7 ori salariul tau anual. Cu alte cuvinte, daca câștigi 54.000 de lei/an (adica aprox 1.000 euro/luna), valoarea politei ar trebui sa fie intre 270.000 lei și 378.000 lei. Acestea fiind spuse, dacă viata ta este complicată (copii, afaceri, o mulțime de datorii), ar trebui probabil să cauți să crești acea sumă. Din nou îți spun, ia în considerare sfatul unui consultant financiar care îți înțelege situatia înainte sa iei această decizie.

De unde ar trebui să cumperi o asigurare de viață?

businessman 1106919 1280Asigurările in general sunt o industrie interesantă. Unele companii sunt mai bune la anumite produse decât altele. Sfatul meu este să vorbesti cu un consultant financiar sau un broker, spre deosebire de un „agent captiv”, care lucrează pentru o companie de asigurări și vinde numai polița de asigurare a acelei societăți.

Ori de câte ori prezintă clienților opțiuni de asigurare, ar trebui sa arate mai multe cotații de la diferiți furnizori, astfel încât clientul să poată vedea diferențele de preț. Un consultant financiar îți poate evalua de asemenea situația și te poate îndruma catre produsul potrivit.

Ce altceva ar trebui să mai știi?

Asigurarea de viață este o investitie importanta și una care va rămâne cu tine mai mulți ani. Dacă ai deja o poliță veche la care plătești de cațiva ani, ia în considerare revizuirea ei și vezi daca nu cumva a aparut un produs mai bun in piata. Poate are sens să cumperi o polita de asigurare suplimentară (mai ales dacă viața ta s-a schimbat în ultimii ani) sau să renunți la cea veche.

Chiar și dacă ai o poliță de asigurare de viață de grup prin angajatorul tău, s-ar putea sa nu fie suficientă. Mai mult de atât, asigurarea devine progresiv mai costisitoare pe măsură ce îmbătrânești, diferențele fiind semnificative pentru o polita pe care o începi la 30 de ani fata de una la 40 de ani.

Totusi, daca nu vei lua produsul care ți se potrivește, o asigurare de viață poate deveni mai mult o povară financiară decât un ajutor.

Deși poate părea complicată și copleșitoare la început, incearca sa-ti planifici viitorul impreuna cu un consultant profesionist în care ai încredere și nu-ți fie teamă să pui întrebări. Viitorul e plin de incertitudini si e mai aproape decât crezi.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.