Probabil că ți-ai pus deja întrebarea asta. Te gândești că ești o persoană inteligentă, ai multe idei bune, muncești din greu zilnic și chiar îți dorești să ai mai mulți bani (cine nu?). Dar de ce nu ești încă bogat? Sunt mai multe motive, dar cele mai importante țin de timp și de mentalitate. Să le luăm pe rând.
Autor: Filon Anghel, Head of Back Office & Operations OTP Asset Management
Fie că ești tânăr sau în vârstă, trebuie să citești acest paragraf. În primul rând, nu există să ai prea mult sau prea puțin timp. Niciodată nu e prea devreme sau prea târziu să te apuci să te îmbogățești. Warren Buffett a cumpărat prima acțiune la 11 ani și a investit constant ca să se îmbogățească, iar colonelul Sanders și-a făcut averea dupa 60 ani.
Problema cu timpul este că acesta curge neîncetat, în același ritm și în aceeași direcție. Trecutul nu poate fi recuperat. Dar partea bună este că viitorul este al nostru și îl putem influența. Direcția în care decizi să mergi zi de zi este viitorul tău. Dacă viitorul e un drum din multe posibile în fața ta, ca să mergi în direcția dorită trebuie ca fiecare pas să fie în acea direcție. Nu e de ajuns să facem un pas azi și poate încă unul peste un an. După fiecare nou pas avem în față iarăși multe posibile drumuri și trebuie să-l alegem iarăși pe cel bun. Suma tuturor pașilor, suma tuturor deciziilor și acțiunilor tale îți vor da direcția în viitor, în timp. Folosește timpul în favoarea ta![emaillocker]
În ceea ce privește banii și înmulțirea lor, timpul este cea mai puternică unealtă. Dar, ca orice unealtă, poate lucra împotriva ta sau pentru tine.
De exemplu, consideră că ai o datorie la o dobândă de 5%. Să zicem 100 lei. Într-un an înseamnă 5 lei dobândă. În 10 ani nu vei plăti 50 lei, ci de fapt 63 lei dobândă, iar în 30 ani nu vei plăti 150, ci 332 lei.
Acum consideră aceiași bani nu datorați, ci câștigați! Investiți. Și acum să zicem nu 5% dobândă, ci 10%.
Aceiași 100 lei investiți la 10% îți pot aduce 10 lei profit într-un an. În 10 ani, nu 100, ci 159 lei. Iar în 30 ani nu 300, ci 1.645 lei!
Poate ați mai văzut astfel de exemple. Poate ați auzit citatul lui Albert Einstein „Dobânda compusă este a 8-a minune a lumii. Cine o înțelege, o câștigă… cine nu, o plătește.”
Schimbă-ți mentalitatea
Un alt motiv pentru care nu trăiești viață de lux mult visată este că nu ai mentalitatea orientată spre îmbogățire. Sigur, îți dorești și visezi la asta, dar probabil că nu faci ceva activ și coordonat în sensul acesta zi de zi. Lăsând la o parte oamenii care s-au îmbogățit repede, deoarece ei sunt excepțiile și de obicei nu prea rămân bogați, ca să fii bogat și să rămâi bogat trebuie să faci ceva zi de zi în această direcție.
Oamenii și familiile bogate au o mentalitate orientată pe termen lung. Specula și jocurile de noroc sunt rezervate doar pentru distracție și pentru bani puțini pe care și-i permit să-i piardă. Viitorul e construit din investiții solide, pe termen lung. Investițiile sunt calculate. Când știi dinainte destul de sigur câți bani va produce o investiție, știi că e o investiție bună.
Ca să fac o comparație, gândește-te la construirea unei averi ca la construirea unei case. Ai nevoie de o fundație solidă, aia este dată de mentalitatea și înțelegerea bună a lucrurilor în care investești. Apoi fiecare cărămidă (investiție) trebuie pusă bine, trebuie fixată, planificată și gândită bine.
Nu vei construi o casă cu o singură cărămidă. Nu vei construi o casă rezistentă dacă nu ai un plan de cum se vor îmbina cărămizile și deși nu e un singur design de construcție și poți pune cărămizi de mărimi diferite și le poți aranja în feluri diferite, totuși sunt câteva reguli care trebuie respectate.
La fel și investițiile pot fi de diferite feluri, dar ca să ducă la o avere, trebuie respectate unele reguli. Când construiești casa ta, acoperișul deasupra propriului cap, nu vrei să faci rabat la calitate. Nu vrei scurtături sau să economisești la numărul de cărămizi, să pui din 2 în 3 sau să nu pui mortar între ele să fie legate. Dacă faci așa, poate vei construi un perete, poate reușești să construiești toată casa, dar nu va rezista în timp. Și nu vrei să-ți cadă acoperișul în cap.
La fel trebuie să procedezi și în construcția unei averi. Nu există scurtături. Dar poți să înveți tehnicile care funcționează, poți să-ți faci un plan și să te ții de el. Nu trebuie să construiești casa într-o zi, dar trebuie să reziste cel puțin toată viața ta.
Hai să ne uităm din nou pe exemplul de mai sus cu banii. Să ne uităm la fiecare element unde putem să îmbunătațim ceva prin schimbarea mentalității:
– În loc să datorezi 100 lei, investește-i! În felul acesta banii vor lucra pentru tine în loc să lucreze împotriva ta! Scapă mai repede de datorii sau învață să ai datorii bune. Da, există datorii rele și datorii bune. Datoriile bune sunt cele care îți produc mai mulți bani. Datoriile rele sunt… toate celelalte. Dacă poți să împrumuți bani la 5% și să-i investești la 10%, banii aceia produc mai mult decât datorezi. Asta e o datorie bună.
– In loc de 100 lei, investește 1000 lei sau mai mult. Pune deoparte 100 lei lunar. Sau mai mult. Obișnuiește-te și planifică-ți banii astfel încât, întâi să pui bani deoparte undeva să-ți fie mai greu accesibili și abia apoi să cheltuiești ce rămâne. O să vezi că în mod miraculos te vei descurca lună de lună și fără cei 100 lei puși deoparte. Te vei descurca de fapt cu cât ai. Plătește pentru viitorul tău înainte să-i plătești pe alții pentru prezentul tău. Și poate reușești să cheltuiești mai puțin și cu prezentul. Dacă poți să renunți la obiceiurile care te costă suplimentar și îți fac și rău (țigări, dulciuri, etc), cu atât mai bine.
– Caută investițiile mai bune, cu randament cât mai bun. Adică investește la 10%, nu la 5%. Însă aici trebuie menționat și riscul. Riscul este proporțional cu randamentul. Dacă vrei randament mai mare, trebuie să riști mai mult. Ca să-ți dai seama care e investiția mai bună și să optimizezi raportul dintre randament și risc, ai nevoie de educație. Și ca să ai educație, trebuie să investești în educație. Inclusiv timp, ceea ce mă aduce la ultimul punct.
– Din nou timp. Atât de important e că îl menționez iarăși. Profitul obținut în 30 ani va fi mai mare decât cel obținut în 10 ani. Fiindcă și banii din profitul anilor anteriori contribuie și ei la profitul anilor următori. În primul an 100 lei „muncesc” pentru tine. În al doilea an 105 lei muncesc pentru tine. Apoi 110. Și după ceva timp, banii din profit ajung să fie mai mulți decât principalul. După cât timp? Depinde de randament. La 5% în 14 ani. La 7% în 10 ani. La 10% în doar 7 ani. Apucă-te să investești banii cât mai repede, cât mai din timp și lasă-i să muncească pentru tine cât mai mult timp. Ca să muncești tu pentru ei mai puțin timp.
Să revenim totuși la întrebarea de la începutul articolului. De ce nu ești încă bogat? Nu e pentru că nu lucrezi la unul din punctele de mai sus, ci fiindcă nu lucrezi la toate. Să investești mai mult decât datorezi, să investești mai mulți bani care să poată munci pentru tine, să-i investești cât mai bine, la randamente cât mai mari și riscuri controlabile și să investești cât mai mult timp, să muncească mai mult timp banii pentru tine. Toate aceste lucruri sunt necesare, iar cei mai bogați oameni le-au perfecționat la nivel de artă.
Articol preluat de pe OTP Asset Management. Articolul initial il puteti citi aici.[/emaillocker]
[ajax_load_more]