În ultima perioadă am avut oportunitatea de a cunoaște mai mulți oameni care activează în diferite domenii de activitate care nu au legătură cu cel financiar. Sunt convins că toți sunt buni profesioniști în domeniile în care activează, își fac job-ul foarte bine și mai mult decât atât, mi-au dat impresia că au o cultura generală vastă.
Cu toate acestea, atunci când le-am povestit cu ce mă ocup, în ce domeniu activez, mi-au spus că nu știu aproape nimic despre industria fondurilor de investiții. Chiar unii dintre ei, confundă fondurile de investiții cu fondurile europene sau au o serie de preconcepții despre fondurile mutuale.
Pornind de la această observație, aș vrea sa fac o foarte scurtă prezentare despre ce sunt fondurile de investiții și cum funcționează acestea.
Pe scurt, fondurile de investiții sunt o modalitate de asociere a mai multor investitori care își pun la comun banii pentru a fi investiți în instrumente financiare (cum ar fi titluri de stat, obligațiuni municipale și/sau corporative, acțiuni etc), urmând ca rezultatele investițiilor să fie împărțite proporțional între investitorii fondului, în funcție de deținerile fiecăruia.
Practic, un fond de investiții reprezintă averea cumulată a mai multor investitori. Sumele de bani acumulate se utilizează pentru a achiziționa instrumente financiare în portofoliu, astfel încât, fiecare investitor să dețină o parte din portofoliul fondului, parte pe care este liber să o vândă oricând dorește.
Societățile de administrare a investițiilor (SAI) sunt companii specializate care investesc sumele colectate, folosind expertiza și infrastructura lor. Sumele atrase sunt investite conform politicii de investiții stabilită în Documentul Fondului – Prospectul de Emisiune, așa încât investitorii știu unde vor fi investiți banii lor.
Cea mai importantă dintre diferențele acestor tipuri de fonduri este legată de accesarea acestora. Fondurile deschise de investiții permit subscrierea (cumpărarea) și răscumpărarea (vânzarea) de unități de fond zilnic.
În schimb, Fondurile închise de investiții permit subscrierea/răscumpărarea în intervale de timp specifice. De obicei, acestea din urma au o durată limitată de funcționare. Ulterior fondul se închide, iar toți investitorii își primesc valoarea deținerii în mod proporțional.
Fondurile deschise de investiții sunt împărțite pe mai multe categorii, în funcție de politica de investiții și implicit de riscul asumat, de câștigul așteptat și de perioada de timp alocată investiției (termen scurt, mediu și lung).
Astfel, când analizăm piața fondurilor de investitii, vom regăsi următoarele categorii:
Fonduri monetare – Fonduri cu investitii preponderent în piața monetară (conturi curente și de economii, depozite bancare, certificate de trezorerie, etc);
Fonduri de obligațiuni – Fonduri cu investiții preponderent în instrumente cu venit fix (obligațiuni municipale, de stat sau corporative, sau alte instrumente financiare cu venit fix);
Fonduri diversificate (multi-asset) – Fonduri cu investiții mixte în proporții diferite în piața monetară, instrumente cu venit fix și acțiuni;
Fonduri de acțiuni – Fonduri cu investiții preponderent în acțiuni pe piețe locale sau internaționale;
Fonduri de Absolute-Return – Fonduri cu investiții flexibile în mai multe clase de active, bazate pe strategii specifice de Absolute-Return care țintesc randamente sustenabile pe termen mediu și lung, urmărind minimizarea riscului;
Alte fonduri – Orice alte fonduri care nu se încadrează în strategiile de investiții prezentate mai sus.
Așa cum instrumentele financiare au fiecare un grad de risc asociat, de la cele mai puțin riscante, cum sunt instrumentele de piață monetară, instrumentele cu venit fix și până la acțiuni, la fel și fondurile de investiții sunt clasificate în funcție de gradul de risc pe care acestea le au. Astfel, pornind de la cel mai mic risc la cel mai mare, acestea sunt: Fondurile Monetare, de Obligațiuni, de Absolute-Return, Mixte (Diversificate) și de Acțiuni.
Exista un raport direct proporțional intre riscul asumat si câștigul așteptat. Acest lucru înseamnă ca o investiție care are un risc scăzut poate aduce un câștig constant, dar modest în comparație cu investiția în fonduri cu risc mai mare, dar cu un potențial de creștere mult mai mare.
Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre fondurile de investiții și cum funcționează acestea. Exista o serie întreagă de surse de informații referitoare la fondurile de investitii. Printre sursele curente de informare regăsiți: www.otpfonduri.ro, sau site-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri.
Dan Popovici, CEO
Powered by
Acest articol a fost scris și prezintă punctul de vedere al Colaboratorului nostru, nu al personalului editorial Financial Market.
Acest articol are caracter pur informativ și prezintă opinii personale ale autorului. Articolul nu reprezintă o recomandare de investiții din partea OTP Asset Management România SAI S.A. sau o ofertă fermă de a contracta produsele financiare la care face referire acesta. De asemenea, articolul nu reprezintă o consiliere financiară personalizată cu privire la investiții sau consiliere fiscală/juridică. OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă în privința potențialelor pierderi rezultate în urma tranzacțiilor desfășurate în concordanță cu ideile exprimate în acest articol. Deși informațiile prezentate au fost verificate cu atenție, OTP Asset Management România SAI S.A. nu este responsabilă pentru informațiile prezentate în acest document, acestea putând fi modificate fără nicio notificare prealabilă. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate creste sau poate scădea în timp, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare. Nu este permisă preluarea informațiilor din acest articol fără precizarea sursei.
Foto credit: Witthaya Prasongsin | Dreamstime