Bitcoin a suferit cea mai mare pierdere de la prăbușirea exchange-ului FTX în ultimele zile, scăzând cu aproximativ 20% de vineri până luni dimineață.
Cu toate acestea, a recuperat modest odată cu începutul tranzacționării de marți, fiind cotat în prezent la aprox 55.000 USD. Această scădere a ridicat pierderile totale din piața criptomonedelor de la începutul lunii august la peste jumătate de trilion de dolari.
O serie de evenimente negative, inclusiv datele sub așteptări privind locurile de muncă din afara sectorului agricol, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, creșterile de dobândă din Japonia, probabilitatea crescută a câștigului Kamalei Harris în sondaje și lichiditatea redusă din weekend, au exacerbat impactul negativ asupra pieței.
Prăbușirea nu s-a limitat la criptomonede; întreaga piață de capital a scăzut, piața de acțiuni japoneză fiind cea mai afectată. Ultima dată când piața financiară s-a confruntat cu o astfel de vânzare a fost pe 12 martie 2020, în urma urgenței globale cauzate de COVID-19.
Bitcoin a scăzut cu 37%, de la 7.911 USD la 4.971 USD. Cu toate acestea, criza externă nu a schimbat fundamentele mișcării prețului Bitcoin la acel moment. Programele de relaxare cantitativă și reducerile de dobânzi ale băncilor au susținut o creștere rapidă a Bitcoin, depășind 1.000%, până la 57.322 USD într-un an.
Similar cu evenimentele actuale, unde marii investitori de pe piață, inclusiv CEO-ul Tesla și SpaceX, Elon Musk, și Jeremy Siegel de la Wharton, anticipează o reducere a ratei dobânzii de către Rezerva Federală la întâlnirea din septembrie, datele arată că probabilitatea unei reduceri a ratei cu peste 50 de puncte de bază a depășit 75%.
Prin urmare, conform analistilor de la XS.com, este important să monitorizăm dacă piața criptomonedelor a atins cu adevărat imita inferioară, deoarece lichidarea a peste un miliard de monede ar putea indica acest lucru pe termen scurt până la mediu, în special, deoarece prețul Bitcoin este încă peste costul mediu de minerit. Istoric, o scădere sub acest nivel a indicat o piață bear anterioară.
De asemenea,monitorizarea fluxurilor prin fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri) de criptomonede va fi, de asemenea, crucială pentru a vedea dacă investitorii în ETF-uri se vor alătura actualului val de panică prin vânzarea deținerilor sau vor acționa ca un suport pentru a opri declinul pieței. ETF-urile Bitcoin ar putea experimenta intrări semnificative de capital pe termen mediu și lung, ceea ce ar indica o creștere violentă a prețurilor Bitcoin.
Între timp, Capula Management, al patrulea cel mai mare fond din UE, a anunțat o investiție de 500 de milioane de dolari în ETF-uri Bitcoin.
În plus, 15.000 de consilieri financiari de la Morgan Stanley vor oferi investiții imediate în ETF-uri clienților lor. Aceasta îi face primii dintre giganții de pe Wall Street care fac acest pas, reflectând o nouă fază a adopției Bitcoin, determinată de cererea mare a clienților.
Totodată, cel mai mare broker online din Hong Kong, a lansat, de asemenea, tranzacționarea de criptomonede pentru cei 22 de milioane de utilizatori ai săi.
Clienții pot tranzacționa BTC și ETH folosind dolari din Hong Kong sau dolari americani, acest lucru fiind un semnal că prețul Bitcoin ar putea replica creșterile agresive văzute după COVID-19 odată ce sentimentul pieței se stabilizează după recenta scădere.