BET
17071.85
0.07%
BET-TR
37646.29
0.07%
BET-FI
60535.95
0.69%
BETPlus
2519.21
0.06%
BET-NG
1234.82
0.05%
BET-XT
1464.39
0.12%
BET-XT-TR
3174.41
0.12%
BET-BK
3179.3
0.04%
ROTX
38126.6
0.08%

Cum influențează serviciul BNPL (Buy Now, Pay Later) comportamentul de consum

Autor: Financial Market
3 min

Favorizat de dezvoltarea tehnologiei și a comerțului online, BNPL (Buy Now, Pay Later/Cumperi acum, Plătești mai târziu) a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, potențată și de actualul context economic, marcat de inflație și incertitudine. Preferința consumatorilor pentru metode de plată flexibile este un alt element care stă la baza ratei mari de adopție a BNPL. 

Conform unui raport din 2025 citat de GlobeNewsWire, piața globală BNPL este proiectată să ajungă la 178,52 miliarde de dolari până în 2032, cu o CAGR de 21,30% în perioada 2024-2032. Într-un studiu al JuniperResearch.com, se estimează că numărul utilizatorilor BNPL va ajunge de la 360 de milioane în 2022, la peste 900 de milioane la nivel global până în 2027, ceea ce reprezintă o creștere de 157%. Flexibilitatea financiară crescută pe care o oferă BNPL, accesul mai ușor la produse și servicii și faptul că este o alternativă fără dobândă la finanțarea tradițională sunt argumente care au dus la rata mare de acceptare a plății alternative BNPL. 

39% dintre Millennials și 42% dintre Gen Z au folosit BNPL cel puțin o dată, iar peste 60% dintre utilizatori spun că BNPL îi ajută să cumpere produse pe care altfel nu și le-ar permite. Plata amânată este folosită predominant pentru produse din categoria modă (40%), electronice (30%) și mobilier (15%). 

Studiile interne ale Mokka, unul dintre primii provideri de servicii BNPL de pe piața românească, arată că principalele categorii de produse achiziționate cu această plată amânată în România sunt mobila, produsele electronice și electrocasnice, iar segmentul Fashion înregistrează creșteri constante și semnificative de la an la an. Astfel, are potențialul de a deveni categoria de produse cea mai achiziționată cu BNPL. 

Această modalitate de plată are un impact semnificativ asupra comportamentului.  de cumpărare. Iată doar patru moduri în care BNPL influențează modul cum facem cumpărături. 

Crește sentimentul de control financiar și de satisfacție 

BNPL oferă o experiență de cumpărare accesibilă, flexibilă și lipsită de stres. Eliminarea barierelor financiare face ca procesul de cumpărare să fie mai convenabil. În același timp, posibilitatea de personalizare a ratelor și de reeșalonare conferă sentimentul de control financiar asupra cheltuielilor. Cu beneficii concrete, practice – care merg de la accesibilitate, până la flexibilitatea finanțării – BNPL oferă și confort psihologic. Clienții sunt mai dispuși să revină la un magazin care le oferă această modalitate de plată. Astfel, BNPL devine și un mijloc eficient de loializare a cumpărătorilor. În 2024, rata clienților care făcuseră cumpărături repetate cu Mokka ajunsese la 60%.

CITESTE SI:  Arma secretă a Europei în plăți digitale - Infrastructura despre care știu doar bancherii și nu e folosită la nivel optim

Produsele scumpe sau de lux par mai accesibile

Oferind opțiunea BNPL, retailerii le permit clienților să cumpere produse mai scumpe fără presiunea unei plăți imediate. Mai mult, împărțirea plăților în rate personalizate face ca produsele scumpe să pară mult mai accesibile. Chiar și piața produselor de lux a trecut printr-o schimbare radicală pe măsură ce a fost nevoită să se adapteze obiceiurilor de consum ale Generației Z.

Conform unui studiu Bain & Company citat de publicația americană de business Fortune, se estimează că în 2025, 70% dintre achizițiile din zona produselor de lux vor fi realizate de grupurile demografice Millennials și GenZ, la care se adaugă cei din Generația Alpha (tinerii născuți după 2010). Branduri de renume precum Gucci au pus la dispoziția clienților opțiunea BNPL, chiar dacă ideea de lux pare incompatibilă cu plata în rate. 

Utilizatorii BNPL fac achiziții mai consistente

Un studiu intern realizat de Mokka arată că 55% dintre utilizatori recunosc că au putut face cu ajutorul BNPL mai multe cumpărături decât ar fi făcut cu plata integrală. Aceasta este consecința directă a faptului că plata amânată reduce impactul asupra bugetului. BNPL ajută la o mai bună planificare și gestionare a fluxului lunar de numerar, dar poate fi folosit și când apar cheltuieli neprevăzute sau necesități urgente. BNPL permite utilizatorilor să distribuie costurile mari pe o perioadă mai lungă, evitând astfel presiunea financiară în perioadele când se acumulează multe cheltuieli. 

BNPL crește valoarea coșului mediu și a loialității față de brand

În general, retailerii raportează o creștere de 20-30% a valorii comenzilor când BNPL este disponibil ca opțiune de plată. Datele arată că utilizatorii BNPL cheltuie mai mult și fac achiziții mai frecvente dacă li se oferă posibilitatea să împartă plata în rate convenabile, fără dobândă. Totodată, clienții revin la comercianții care oferă această opțiune și-i percep ca fiind „de partea lor”, adică orientați spre nevoile lor financiare. Astfel, BNPL joacă un rol important în fidelizarea consumatorilor, în creșterea loialității față de brand.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.