Dacă ne uităm la anii și deceniile care vor urma, aceste tehnologii sunt cele care ne vor face viața și slujbele mai bune.
„Dacă aș fi întrebat oamenii ce voiau, ar fi spus cai mai rapizi” – un citat adesea atribuit lui Henry Ford, care încă prevesteste perfect creșterea exponențială a tehnologiei.
Tehnologia continuă să ne transforme viețile în moduri inimaginabile. În ultimii ani, gândiți-vă la progresele făcute în domeniul puterii de calcul, al internetului wireless și chiar în aparitia unor site-uri sociale precum Facebook și Twitter. Tehnologia va continua să se deplaseze cu viteza luminii, ajungând la niveluri în următoarele decenii care, în multe privințe, sunt greu de anticipat de pe acum.
Inovațiile tehnologice pot depăși adesea înțelegerea noastră, dar există 10 tendințe cheie pe care trebuie să le urmărim:
1 – IoT Internet of Things
Mai mult de 12 miliarde de dispozitive sunt conectate la IoT si acest numar ar putea galopa pana la 30 miliarde pana in 2020, conform unui studiu realizat de Goldman Sachs.
Da, intradevar dispozitivele inteligente pentru casa sunt „cool”, dar imaginati-va care sunt posibilitatile atunci cand viteza internetului va creste si practic orice va fi conectat la ea.
2 – Inteligenta artificiala
Oamenii invata robotii sa gandeasca similar oamenilor, mai putin in ceea ce priveste greselile.
Intre timp, oameni ca fizicianul teoretician Stephen Hawking avertizeaza care sunt consecintele periculoase in cazul in care robotii isi vor dezvolta o vointa a lor.
3 – Masini autonome
Este evident ca masinile autonome vor asigura un grad mai ridicat de comoditate si siguranta pentru navetisti.
Dar, de asemenea ele vor fi cele care vor redefini nevoile industriilor in ceea ce priveste soferii umani, cum ar fi serviciile de taximetrie, livrari / transport, asigurari auto si chiar servicii de politie si siguranta.
4 – Robotii
Forumul Economic Mondial (WEF) a estimat ca aproximativ 5.1 milione de locuri de munca vor disparea in urmatorii 5 ani din cauza automatizarii. In timp ce asta nu suna bine deloc la prima vedere, rezultatul final este tradus de fapt in cresteri enorme de eficienta in industrii cum ar fi sanatatea, logistica si chiar agricultura.
5 – Tehnologii de „implantare”
Suntem cu totii familiarizati cu tehnologiile „la purtator” cum ar fi smartwatch-urile (ceasurile inteligente) sau aparatura de monitorizare a sanatatii.
Dar ce s-ar intampla cand aceste tehnologii ar fi direct implantate sub pielea noastra? Vom putea controla tehnologia cu propriile noastre creiere, sau pur si simplu atunci cand intram intr-o camera.
6 – 3D Printing
Aplicatiile pentru printarea 3D se dezvolta intr-un ritm ametitor.
In curand, aceasta tehnologie va revolutiona industrii precum constructiile de locuinte si sistemele de sanatate. Ganditi-va la printarea 3D a organelor umane la scara larga. Asta este un lucru extraordinar…
7 – Big Data
Practic, toate informatiile noastre legat de ceea ce noi facem in mediul electronic, sunt colectate.
In urmatorii cativa ani, imaginati-va cum datele vor ajuta la reducerea ineficientelor din sistemul de sanatate si sa faca medicina mai personalizata – si asta este doar un exemplu!
8. Realitatea virtuala / Realitatea augmentata
Profesionisti cum ar fi arhitectii, profesorii, doctorii, si altii vor beneficia la maxim de avantajele pe care le ofera aceasta tehnologie pentru a crea medii mai captivante, mai creative.
Ganditi-va la agentii imobiliari, agentiile de turism sau facultatile care isi vor crea tururi virtuale pentru a-si promova si vinde serviciile.
9. Asistenti personali
La intersectia dintre roboti si inteligenta artificiala, utilizarea asistentilor personali virtuali va continua si capabilitatile si aplicatiile lor in cloud se vor dezvolta si mai mult in vietile noastre de zi cu zi. Gandeste-te: cum ar fi daca nu ti-ai mai monitoriza tu singur activitatea fizica, orarul de intalniri sau chiar siguranta/paza casei tale?
10. Senzori peste tot
In urmatoarea decada, mai mult de un trilion de senzori vor fi conectați la Internet – estimeaza Forumul Economic Mondial (WEF).
Incorporate in instrumente obisnuite cum ar fi telefoanele inteligente (smartphones), ele vor simplifica sarcini dificile cum ar fi diagnosticarea bolilor – acolo unde tehnologia si sistemul de sanatate a fost deficitar.
Sursa foto: Infografic – Geno Betancourt