BET
17555.49
-1.09%
BET-TR
38694.77
-1.08%
BET-FI
61547.01
-0.51%
BETPlus
2598.85
-1.03%
BET-NG
1238.51
-0.61%
BET-XT
1511.98
-1%
BET-XT-TR
3276.09
-1%
BET-BK
3299.08
-0.61%
ROTX
38951.56
-1.25%

Vor fi recrutorii inlocuiți de roboți și de inteligența artificială?

Autor: Financial Market
4 min

Cel mai important lucru pe care managerii si liderii îl fac intr-o organizatie este acela de a angaja oamenii potriviti pentru job-ul potrivit.

Autor: Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatică și Calculatoare

La momentul actual, procesul de recrutare a devenit unul foarte dinamic si este intr-o continua schimbare. În prezent, ne confruntăm cu o creștere impresionantă a gradului de utilizare a tehnologiei și automatizării în aproape fiecare aspect al industriei de recrutare. Vor fi recrutorii inlocuiți de roboți și de inteligența artificială?

Inteligența Artificială și automatizarea procesului de recrutare
În mod indiscutabil, automatizarea procesului de recrutare și integrarea inteligenței artificiale și a algoritmilor de machine learning în aceste sisteme a adus o serie de beneficii și a schimbat modul în care se face selecția candidaților.

Cele mai importante avantaje aduse de automatizarea recrutării sunt următoarele:
– Accelerează procesul de selecție a candidaților, reducând timpul petrecut de recrutori în procesul de analiză și triere a CV-urilor.
– Identificarea rapidă a candidaților cu calificările potrivite pentru specificul fiecărui job și eliminarea candidaților nepotriviți înainte de începerea procesului de intervievare
– Reduce timpul și costurile procesului de recrutare de angajare cu până la 40%
– Crește performanța companiei cu 20%
– Reduce volumul de muncă al angajaților din HR și le permite să-și petreacă timpul cu alte activități

Deși inițial automatizarea recrutării însemna căutarea unor cuvinte cheie în CV-urile candidaților, acum lucrurile au evoluat foarte mult și putem vorbi de niște procese mult mai inteligente în analiza CV-urilor și chiar de interviuri luate de roboți. Sunt trei direcții majore in dezvoltarea sistemelor automate de recrutare, pe care le vom detalia în continuare cu avantaje și dezavantaje.

Analiza automată a CV-urilor
Prelucrarea manuală a CV-urilor este în prezent activitatea cea mai consumatoare de timp, un specilist în recrutare petrecând în medie 23 de ore cu acest task pentru o singură angajare. În același timp, 88% dintre CV-urile primite pentru un anunț de angajare nu sunt calificate pentru job-ul respectiv.

Avantajul cel mai mare al analizei automate a CV-urilor prin componente de Inteligență Artificială și Machine Learning este acela că reduce semnificativ timpul de procesare a CV-urilor pentru prima etapă de selecție a candidaților.

Sistemul știe care sunt cerințele și competențele căutate pentru un job și filtrează CV-rile primite în funcție de aceste criterii, calculând diverse scoruri de matching care îi ajută pe recrutori. În plus, aceste componente pot învăța din deciziile recutorilor, astfel încât în timp să își perfecționeze componenta de recomandări.

Dezavantajul este că dacă algoritmul de filtrare nu este suficient de performant, pot fi eliminați și candidați potriviți profilului. Pentru a fi siguri că prelucrarea CV-ului se apropie de cea pe care ar face-o un expert uman este nevoie de o analiză bazată pe semantică, în care sunt integrați algoritmi de Natural Language Processing (specifici ficărei limbi în parte).

De exemplu, Google primește săptămânal peste 50000 de aplicații, din care 60% sunt eliminate din start din cauza unor greșeli gramaticale sau de ortografie. Este posibil ca printre cei respinși automat să fie și candidați potriviți pentru job-ul respectiv, care au avut o mică neatenție în redactarea CV-ului.

CITESTE SI:  Utilitatea Directorului de HR în era Digitală

Chatboți care asistă recrutarea
Un chatbot este un robot care stă de vorbă cu candidații pentru a face o evaluare initiață a competențelor acestora, îmbunătățind astfel experiența candidatului în procesul de recrutare și oferind feedback continuu, în timp real.

În timp real, un bot de recrutare poate să:
– colecteze informații de la candidați, cum ar fi CV-ul lor și informații de contact
– adreseze întrebări preliminare despre experiența, cunoștințele și abilitățile candidaților
– clasifice candidații calculând divese metrici precum compentențe, angajament sau activitatea recentă
– răspundă la întrebări frecvente despre job și să ghideze candidații în procesul de recrutare
– programeze un interviu cu un recrutor uman

În timp, componenta de învățare a botilor de recrutare va începe să înțeleagă ce metrici ar trebui să caute pe baza datelor colectate și să clasifice candidații în consecință.

Deși 66% dintre candidați declară că sunt confortabili să vorbească cu un chatbot, un studiu recent arată că 82% dintre aplicanți se simt frustrați de automatizarea excesivă a recrutării și consideră că tehnologia a făcut procesul mult prea impersonal. Chatbot-ul poate face o evaluare a candidatului din punct de vedere tehnic, însă nu va lua în calcul aspectele comportamentale și de inteligență emoțională.

Interviuri cu roboți
Daca poți comanda pizza unui robot, de ce nu ai putea și sa dai interviu cu un robot? Dat fiind progresul tehnologic al inteligentei artificiale, noile tendințe în recrutare se îndreaptă spre înlocuirea recrutorului uman cu roboți chiar și în etapa de interviu.

Aceste sisteme se bazează pe analizare cuvintelor, a modelelor de vorbire și a expresiilor faciale ale candidaților pentru a face evaluarea. Cu toate acestea, oricât de avansați sunt roboții umanoizi în acest moment (vezi Sophia), capacitatea lor de inteligență emotională, înțelegere a emoțiilor umane și empatie este încă departe de cea a oamenilor. Plusurile aduse de un interviu cu un recrutor uman sunt foarte importante în selecția candidatului potrivit mai ales din perspectiva atitudinii și a profilului comportamental potrivit, care să se aliniezi cu valorile organizaționale.

Concluzie
În contextul digitalizării actuale, este evident că rolul recrutorilor se va schimba prin adoptarea la scară din ce în ce mai largă a soluțiilor de automatizare a procesului de căutare și selecție a candidaților. Deși avantajele automatizării recrutării ar putea depăși argumentele contra, este prudent ca recrutorii să combine tehnologia cu factorul uman în procesul de selecție a candidatului potrivit. Conform studiului “Tendințe și provocări în HR”, realizat de Valoria, cea mai importantă provocare strategică din HR a companiilor este menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților, ceea ce este dificil de obținut doar prin tehnologie.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.