BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

ANALIZĂ XTB, Claudiu Cazacu: Energia anilor 2021 din jurul Gamestop, reprodusă și în 2024. Ce a stat, de fapt, la baza efervescenței din piață?

Autor: Financial Market
3 min

Febra speculativă a Gamestop și altor acțiuni „meme” de la începutul anului 2021 pare, cu claritatea privirii în urmă, că se putea întâmpla doar atunci, având în vedere schimbările bulversante, timpul petrecut în fața ecranelor și veniturile de susținere oferite în SUA și alte state în timpul pandemiei, însă energia similară a fost vizibilă și în 2024, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tranzacționare și investiții pe bursele internaționale.

Dinamica ieșită din normal a pieței rezona cu unele trăsături neobișnuite ale perioadei. Și totuși, în 2024, ceva din energia și iraționalitatea de atunci a izbucnit la un singur semn.

Chemarea „sub arme” s-a realizat printr-o singură imagine postată de cel care, sub numele ghiduș și subtil amăgitor de „roaring kitty”, (pisicuța care rage) condusese valuri de traderi (în mare parte începători) spre o acțiune care devenise, pentru unii, un simbol și o bătălie.

Consecințele pentru cei care au acționat târziu sau care au ales să nu marcheze prin vânzare au fost, din perspectiva financiară, penalizatoare. De la un vârf de 120,75 de dolari pe acțiune, valori ajustate după o „splitare” a numărului total de acțiuni, GME ajunsese pe 23 aprilie la 10,01 dolari, ceea ce însemna o pierdere de 91,7%.

Ascensiunea ultimelor două ședințe este demnă de un simbol cunoscut drept ultra-volatil. Dincolo de procentele spectaculoase (74% în prima zi, 59% într-a doua, după un vârf în deschidere care dusese avansul la 112%), emoția poate fi detectată în numeroasele suspendări de la tranzacționare.

Aceste pauze impuse de reglementările bursei pentru a da timp spiritelor să se răcorească s-au succedat luni și marți, în special în primele 2 ore de la deschidere, într-o viteză uimitoare. Atât de scurte au fost sesiunile – uneori de doar câteva secunde înainte de 5 minute de pauză impusă -, încât închiderea sau deschiderea pozițiilor devenise foarte dificilă.

Sesiunea de marți a avut doar 28 de secunde de tranzacționare înainte de prima pauză. În total, de la deschiderea orei 16.30 până la ora 19 fuseseră 8 opriri, deci 40 de minute de suspendare din 150. Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost un meci de fotbal, am fi avut aproape o repriză fără joc, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

Gamestop nu a anunțat vreo schimbare a strategiei, iar rezultatele sale nu s-au schimbat radical. Încrederea acumulată, însă, în anii 2019 – 2021 de postările pe Reddit și Youtube care semnalau atractivitatea companiei, pe care autorul o considera subevaluată a fost catalizată la nivel de fenomen de faimosul episod de short squeeze, forțare a închiderii vânzărilor în lipsă și torentului de cumpărări speculative.

Acel capital de încredere s-a conservat – inclusiv prin menținerea vie a speranței pe unele forumuri dedicate de pe Reddit – și a fost activat la un singur semn. Formarea unui grup ad-hoc este studiată de psihologia mulțimilor. Unii influenceri (inclusiv unii controversați) au sărit, de asemenea, în trenul aflat în mișcare rapidă, creionând un sentiment de urgență de tip fomo (fear of missing out).

AMC s-a folosit de entuziasmul din piață pentru a evita falimentul

O altă companie a fost prinsă în vâltoarea speculativă, fără alt motor decât asocierea memoriei afective. Conducerea AMC, pragmatică, a folosit entuziasmul pentru a emite acțiuni noi și a strânge 250 de milioane de dolari.

Este vorba despre o metodă pe care o utilizase cu succes în trecut, evitând falimentul lanțului de cinematografe. Cu mai multe acțiuni în circulație, unii participanți au fost mai înclinați să vândă, astfel încât acțiunea a coborât de la un vârf de 11,88 la 6,85 dolari la închidere, marți, fiind totuși peste închiderea de 5,19 de luni, subliniază Claudiu Cazacu.

În anii de după erupția vulcanică a GME din 2021 au fost mai multe re-aprinderi ale apetitului speculativ, însă din „stratosferă”, coborârea a fost inițial rapidă, precum urcarea, mare parte din ajustare având nevoie de doar câteva ședințe. Pentru nivelurile de dinaintea saltului major, în zona de 10 dolari pe acțiune din perioada 14-21 ianuarie 2021 a fost nevoie, însă, de o lună.

Și de data aceasta, investitorii de retail par a fi puternic implicați, însă amploarea mișcării sugerează că în piață ar putea fi prezent și un capital speculativ instituțional.

Dacă încercăm să deslușim potențiale indicii despre dinamica burselor americane în sens larg, am putea considera că, temporar, efervescența acțiunilor speculative ar fi un indicator de oboseală a tendințelor asociate tehnologiei și AI, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.

În sesiunea de marți, a fost uneori vizibil fenomenul mișcării inverse a acțiunilor masive din zona cipurilor și tehnologiei și a titlurilor GME și altor nume ultra-speculative. În 2021, trendul favorabil al S&P500 a continuat, însă, în paralel cu retragerea capitalul dinspre domeniul acțiunilor „meme”, pentru câteva săptămâni.

De data aceasta, bursele aflate în zona de maxim record, inflația și situația geopolitică induc riscuri suplimentare. Cu toate acestea, balanța istorică înclină net înspre motoarele tradiționale ale pieței, iar speculatorii pe GME au nevoie de o agilitate ieșită din comun pentru a evita să rămână captivi financiar după ce rațiunea va reveni la cârmă, punctează Claudiu Cazacu.