România are multe servicii financiare interesante, are creativitate şi tineri cu multă energie şi poate deveni astfel un adevărat centru financiar regional în această parte a Europei a declarat, vineri, Andrew Parmley, Lord Mayor of London, ambasador al serviciilor financiare britanice, într-un interviu acordat AGERPRES.
Potrivit acestuia, mediul de afaceri va trece cu bine peste momentul ieşirii din Uniunea Europeană a Marii Britanii. Cu toate acestea, companiile din cadrul serviciilor financiare vor avea nevoie de mai mult de doi ani, aşa cum prevede articolul 50 din Tratatul de aderare, pentru a se obişnui cu noua situaţie. Andrew Parmley afirmă că, după Brexit, chiar dacă UE va pierde un membru şi un contribuabil important, Londra va rămâne centrul financiar al Europei.
În ceea ce priveşte schimbările radicale din sistemul fiscal românesc, anunţate joi de membrii noului Guvern de la Bucureşti, ambasadorul City of London speră că acestea vor fi urmate de o perioadă lungă de stabilitate şi consecvenţă, care să încurajeze companiile străine să investească în România.
Lord Mayor of London a vizitat România cu scopul de a întări relaţiile comerciale dintre City of London, principalul centru financiar al lumii şi Bucureşti, un spaţiu în care industriile bancare, de consultanţă juridică şi de servicii financiare sunt în continuă dezvoltare.
„Vrem să credem că România se va orienta să se integreze, pentru a exista un centru financiar regional în această parte a Europei”.
„Am văzut foarte multe servicii financiare interesante in Romania şi am văzut multă creativitate şi energie, cu precădere în zona pieţei emergente de tehnologice financiară. Tinerii au multe idei grozave şi, desigur, pot ajunge pe o anumită scară în România. Dar, dacă au o idee foarte bună şi vor să o extindă la nivel global, vor avea nevoie de mijloace de finanţare suplimentare, iar aici Londra poate oferi un ajutor masiv. Avem lichiditatea necesară care poate ajuta antreprenorii să-şi extindă afacerea la nivel global”.
In ceea priveste nivelul ridicat de internaţionalizare al companiilor si ce ar trebui să facă firmele româneşti pentru a pătrunde pe pieţele externe, acesta a declarat că secretul constă în încheierea de parteneriate, iar Marea Britanie poate ajuta foarte mult. „Dacă ai o persoană aici care se îngrijorează legat de o problemă, iar în Londra avem 50 de oameni care îşi fac griji legat de aceeaşi problemă, de ce nu luaţi legătura cu noi şi vom împărţi problema şi soluţia împreună”.
Guvernul britanic, a încercat să negocieze cu Europa, pentru a putea continua să lucreze împreună. „Ştim că ar trebui să pierdem drepturile de a face afaceri într-un stat EEA (spaţiul economic european – n.r.) fără o autorizaţie specială de la acel stat, pentru că aceste drepturi sunt o particularitate a Uniunii, iar noi nu vom mai face parte din ea. Prin urmare, trebuie să găsim ceva similar acestor drepturi, o înţelegere care ne va permite să continuăm schimburile comerciale. Am dori să vedem un aranjament cu beneficii de ambele părţi”.
„Aşa cum am spus de multe ori, nu este vorba despre ceea ce cere Marea Britanie. Marea Britanie şi Londra sunt centrul financiar global pentru Europa. Deci este o stradă cu două sensuri. Beneficiile reciproce reprezintă unul dintre aspectele-cheie ale rezultatelor. Accesul la talent este un mod aspru de a spune că Londra prosperă pentru că are cele mai bune resurse umane, cele mai bune idei, oameni care vin să împărtăşească acele idei, şi, întâmplător, marea majoritate a celor care vin la Londra se întorc în ţările de origine şi vorbesc acasă despre ce au învăţat. Deci este foarte important. Dar, pentru a putea atinge oricare dintre aceste obiective, îl rugăm pe premier să roage Europa să negocieze din timp, în perioada de tranziţie, pentru a avea o reclimatizare fără obstacole a modului în care se vor face afaceri în viitor.”
„Theresa May (premierul Marii Britanii – n.r.) e convinsă că, pentru un număr mare de afaceri, putem realiza acest lucru în intervalul perioadei de doi ani prevăzută în articolul 50. Noi credem că multe aspecte din cadrul serviciilor financiare vor dura mai mult. Fiecare parte a unui serviciu financiar durează diferit, cea mai mare durată fiind de trei ani, pe lângă cei doi. Dar, dincolo de asta, vor fi multe schimbări, şi avem nevoie de timp să le implementăm şi să ne asigurăm că lucrurile vor continua fluent. Între timp, multe companii din Marea Britanie privesc prudent la cum ar putea continua să facă afaceri în Europa, în beneficiul clienţilor lor, în cazul în care nu obţinem pe loc acordul pe care îl urmărim.
„Părăsim Uniunea Europeană, dar nu părăsim Europa. Aşadar vom rămâne centrul financiar al Europei. Este cel mai mare din Europa, dar este şi cel mai mare şi cel mai eficient din lume. Iar expertiza Londrei va fi în continuare disponibilă pentru Europa. Deci nu cred că Europa pierde nimic, în afară de un membru şi contribuţiile financiare. Dar recunoaştem şi că în viitorul apropiat va trebui să ne plătim datoriile către UE.
Noi nu suntem politicieni, nu facem politică deloc. Ştim că afacerile pot depăşi politica, iar o recunoaştere reciprocă a reglementărilor ar fi un avans bun. Mark Carney, guvernatorul Băncii Angliei, a spus că urmăreşte un standard global de reglementare, în aşa fel încât nu doar regulamentele UE să se potrivească cu cele britanice, dar ca toţi să ne încadrăm în relaţia cu India, China etc. Dacă am putea impune un standard global în reglementări, poate diferenţele dintre Marea Britanie şi UE vor înceta să fie o chestiune prea arzătoare. Momentan, UE şi Marea Britanie sunt perfect aliniate, pentru că suntem încă în Uniune.
Intrebat de situatia politica din Romania, cu un nou guvern si o noua politica de guvernare, acesta a declarat: „Ştiţi că nu suntem politicieni, dar ceea că căutăm la orice guvern este stabilitate şi consecvenţă. Companiile vor siguranţă, nu ne plac schimbările radicale. Sperăm că schimbarea de ieri (joi – n.r.) a Guvernului să aducă o perioadă lungă de stabilitate şi siguranţă financiară, care va încuraja mai multe companii din întreaga lume să considere că România este o destinaţie”. AGERPRES
Foto credit: www.cityoflondon.gov.uk