BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Bursa a deschis în scădere prima zi din săptămână. Rusia avertizează SUA să nu atace Iranul

Autor: Financial Market
2 min

Inceputul de săptămână a fost unul negativ pentru toti indicii Bursei de Valori Bucuresti in condițiile in care mai multe companii din indicele BET au inregistrat corecții semnificative. Tonul deprecierilor a fost dat de BET-NG care a scăzut cu 1,97% fiind tras in jos de actiunile OMV Petrom care au scăzut cu 2,9%, Transgaz cu 5,01% si Rompetrol Rafinare cu 3,19%.

A urmat apoi indicele BET care a scazut cu 1,38%, afectat de evolutia actiunilor Fondului Proprietatea -3,32%, Medlife -4,41% si cele trei companii din domeniul energetic mentionate mai sus. Valoarea tranzactiilor a fost de aproape 10,3 milioane euro, un aport semnificativ venind din partea celor trei tranzactii DEAL cu actiuni MedLife (M) in valoare de 2,9 mil. euro.

Cresteri importante au inregistrat actiunile Alro (ALR) +2,37%, Digi Communications N.V. (DIGI) +2,08% si Conpet +1,28%.

bet 24.06

Principalele stiri de piață

Mediul global rămâne unul tensionat – Rusia avertizează SUA să nu atace Iranul, Iranul vorbește despre o repetare a atacurilor dacă drone americane s-ar apropia, SUA propune o forță internațională de protecție a petrolierelor. Insă stresul nu se vede prea mult în piața de capital: S&P500 este la sub 1% distanță de maximele istorice, dobânzile la titlurile de stat pe 10 ani oferă randamente de puțin peste 2%, acesta fiind un argument în favoarea abordării actuale a piețelor vis-a-vis de USD, precizeaza intr-o scurta analiză, Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB Online Trading.

Prețul Bitcoin s-a consolidat luni, urmând raliul uimitor înregistrat pe tot parcursul săptămânii trecute. Vineri, prețul Bitcoin a rămas sub nivelul de 10.000 dolari, însă sâmbătă l-a depășit, iar luni dimineață a atins un nou maxim al anului 2019, cel de 11.347 dolari. Bitcoin și alte monede virtuale au crescut în acest an – însă doar Bitcoin a crescut cu aproape 200% de la începutul anului. Sursa XTB

Actiunile Daimler se depreciază ca urmare a unei noi reduceri a profitului estimat – Daimler AG a pierdut 3,75% in sesiunea de astazi dupa ce compania decis sa-si reducă prognoza de profit pentru a treia oara intr-un an, in principal datorita scandalurilor emisiilor motoarelor diesel. Societatea s-a confruntat anul trecut cu investigatii in SUA si Europa asupra poluarii excesive cauzate de vehiculele diesel. La randul sau actiunile BMV ST au pierdut 1,24% sub presiunea sentimentului negativ cu privire la actiunile companiilor auto. Intre timp, compania a informat in weekend ca accelereaza strategia prvind vehiculele electrice si doreste sa introduca 25 de tipuri de astfel de autoturisme pana in 2023. Sursa XTB, xStation5

Președintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv, impunând noi sancțiuni „dureroase” împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone fără pilot din SUA săptămâna trecută. „Vom continua să creștem presiunea asupra Teheranului până când regimul își va abandona activitățile periculoase, inclusiv ambițiile sale nucleare. Nu căutăm conflicte cu Iranul sau cu alte țări. Nu vă pot spune decât că nu putem lăsa Iranul să dețină o armă nucleară„, a declarat Trump reporterilor in Biroul Oval, conform CNBC. Secretaul General al Trezoreriei SUA a declarat deasemenea ca Statele Unite vor impune sanctiuni unor lideri militari iranieni responsabili cu doborârea aparatului de zbor american.

CITESTE SI:  Nvidia, Cisco și bula dot-com: Se poate repeta istoria?

• Vice Ministrul Comertului in China, Wang Shouwen, a declarat luni ca guvernul pe care il reprezinta doreste ca Statele Unite sa inceteze practicarea masurilor nepotrivite asupra companiilor chineze, dupa ce Departamentul de Comert american a interzis unor companii chineze (cinci la numar) să importe subansamble de la companiile americane.


 

[ajax_load_more]