Conform unei analize efectuate de casa de brokeraj Prime Transaction, cele mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucuresti au actualizat estimările privind dividendele pe anul trecut care vor veni in general mai mari față de estimarea initiala datorită aparitiei unor propuneri de dividend suplimentar.
Anul trecut a fost vorba de Teraplast (TRP), care avea de distribuit un profit exceptional din vanzarea a circa jumatate din business. In acest an este vorba in principal despre BRD-Groupe Societe Generale (BRD), care a aprobat deja distribuirea unui dividend suplimentar din profiturile pe 2019 si 2020, iar la o scara mai mica si de Sphera Franchise Group (SFG), unul dintre emitentii cei mai afectati de pandemia COVID.
Media primilor 10 emitenti de pe intreaga piata a urcat pana la 9,10%, de la 8,06% in decembrie, in timp ce media primilor 20 de emitenti a urcat la randul sau, de la 6,47% pana la 6,90%.
Media primilor 10 emitenti inclusi in indicele BET-BK a ajuns de la 6,61% in decembrie pana la 7,67% in materialul de acum. In afara de dividendele suplimentare, trebuie avut in vedere si faptul ca in aceasta perioada indicele BET-BK a scazut cu ceva mai mult de 7%, deci randamentul este calculat raportandune la preturi mai mici ale actiunilor.
In update-ul din martie 2021, media primilor 10 emitenti de pe intreaga piata era de 11,23%, iar media primilor 20 de emitenti 8,34%, diferenta venind de la cresterea cotatiilor si de la numarul mai mare de emitenti cu randamente mari estimate anul trecut (determinate in principal de dividende suplimentare).
Atunci erau patru emitenti cu randamente peste 10%, in timp ce acum mai sunt doar doi. Media primilor 10 emitenti inclusi in BET-BK, pe de alta parte, este putin mai mare acum decat in urma cu un an, atunci cand se situa la 7,51%. La aceasta evolutie contribuie in principal emitentii din energie, o parte dintre ei avand rezultate foarte bune si putand distribui dividende in crestere fata de anul trecut.
Razboiul din Ucraina a dat peste cap scenariile noastre speculative. De la emitentii de Stat nu ar trebui sa ne mai asteptam, in mod normal, la dividende suplimentare. Dimpotriva, putem discuta despre un scenariu speculativ negativ in care la unii dintre ei sa fie acordate dividende la minimul permis de legislatie sau chiar sa fie reinvestit intregul profit.
Deja au aparut semnale in acest sens pentru Romgaz (SNG), care are un rol central in realizarea independentei fata de gazele rusesti, dar si
Nuclearelectrica (SNN), la care s-ar putea incerca urgentarea realizarii unitatilor 3 si 4 si eventual a minireactoarelor prevazute in parteneriatul Romaniei cu SUA.
Un alt scenariu care pare sa fi disparut (inca din decembrie, e drept) este cel al dividendelor mai mari la emitentii din portofoliul unor SIF-uri. Dupa ce BRD a ales sa distribuie dividendul suplimentar, SIF-urile care detin actiuni ale bancii nu vor mai avea nicio presiune pentru a inlocui aceasta sursa de numerar.
Dimpotriva, ar putea distribui ele dividende mai mari catre propriii actionari, fiind intr-o situatie favorabila pentru a face acest lucru. Un scenariu speculativ care s-a conturat intre timp este ca Alro (ALR) sa distribuie dividende, un lucru pe care nu il estimam in decembrie, din cauza profitului foarte mic pe care ne asteptam sa il inregistreze.
Posibilitatea ca actionarul majoritar sa devina tinta unor sanctiuni la nivel european, din ce in ce mai plauzibila, ar putea avea ca efect acordarea unor dividende din profitul anilor anteriori, inainte de a fi prea tarziu pentru asta.
Estimarile propriu-zise nu includ scenarii speculative, insa ele trebuie avute in vedere, putand influenta puternic randamentele dividendelor daca se adeveresc.