BET
18646.02
-0.55%
BET-TR
40740.15
-0.56%
BET-FI
61187.09
-0.25%
BETPlus
2754.5
-0.56%
BET-NG
1332.45
-0.12%
BET-XT
1591.84
-0.5%
BET-XT-TR
3425.11
-0.51%
BET-BK
3465.19
-0.49%
ROTX
41001.48
-0.62%

ARIR anunță rezultatele VEKTOR 2022 pentru mai mult de 100 de companii listate și formarea unei comisii pentru revizuirea metodologiei

Autor: Financial Market
3 min

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică rezultatele VEKTOR, indicatorul comunicării cu investitorii pentru companiile listate.

80 de companii din Piața Principală și 31 de companii din Piața AeRO (companiile din indicele principal al pieței, BETAeRO) au fost evaluate după metodologii diferite, adaptate așteptărilor investitorilor activi în fiecare din cele 2 piețe.

Rezultatele VEKTOR pentru anul 2022 sunt disponibile pe pagina fiecărui emitent în cadrul website-ului Bursei de Valori București (BVB), iar datele agregate pentru toate companiile sunt disponibile în secțiunea dedicată indicatorului VEKTOR a website-ului ARIR.

Daniela Șerban, Președinte și Co-fondator ARIR:
Indicatorul VEKTOR, unic în piețele din regiune, calculat de ARIR pentru a 4-a oară, a atras deja atenția internațională și va răspunde tot mai mult așteptărilor investitorilor locali și internaționali.

Guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii sunt piloni ai dezvoltării sustenabile a pieței de capital și ne bucură interesul în creștere al companiilor listate la BVB pentru a se alinia celor mai bune practici.

ARIR acordă asistență permanentă companiilor interesate de conformare, organizăm webinarii tematice susținute de specialiști din piața de capital și autorități. Prin formarea Comisiei care revizuiește metodologia VEKTOR setăm bazele unui dialog mai strâns cu investitorii și analiștii.

În Piața Principală, din 80 de companii evaluate, 16 au obținut VEKTOR 10, în baza unei metodologii ce cuprinde 12 criterii, care a inclus anul trecut criterii privind încurajarea creșterii ponderii evenimentelor dedicate investitorilor, includerea politicilor solicitate de investitori, cum ar fi politica de dividende, precum și introducerea de instrumente digitale pentru interacțiunea cu piața.

Media indicatorului VEKTOR pentru toate companiile este 4,3 (4,9 în 2021), iar a companiilor din categoria premium este de 8,5 (8,6 în 2021), rezultate în scădere la nivel de piață având în vedere schimbarea metodologiei față de anul anterior.

În ceea ce privește companiile din indicele BET, media indicatorului VEKTOR pentru aceste companii este 9,4 (9,2 în 2021), remarcându-se o creștere față de anul 2021.

În premieră, pentru companiile din BETAeRO, 2 companii din 31 evaluate, au obținut VEKTOR 10 pentru comunicarea cu investitorii. Media VEKTOR pentru companiile din BETAeRO este 5,3.

Pentru 2023, ARIR a format o comisie din 12 membri care a revizuit metodologia VEKTOR pentru Piața Principală. Membrii comisiei sunt:
• Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București;
• Cristian Istrătescu, Antreprenor & Investitor piața capital și imobiliare;
• Dan Dascăl, Director General Adjunct BT Asset Management;
• Daniela Șerban, Președinte ARIR;
• Dragoș Manolescu, Director Adjunct OTP Asset Management;
• Ioana Pop, Head of Frontier Markets, Wood & Company;
I• rina Răilean, Head of Research, BT Capital Partners;
• Istvan Sarkany, Investitor la BVB, Administrator al grupului Investitori Fără Frontiere;
• Răzvan Mihăescu, Investitor la BVB;
• Răzvan Raț, Director General Adjunct, BRK Financial Group;
• Răzvan Rusu, Portfolio manager, Allianz Pensii;
• Valentin Cudric, Director Finanțe Corporative, TradeVille;

CITESTE SI:  Netflix adaugă 8 milioane de abonați în trimestrul al doilea, dar perspectiva privind veniturile viitoare dezamăgește investitorii

Rezultate VEKTOR 2022:
Piața Principală
• Companiile care au obținut VEKTOR 10 la evaluarea din 2022 sunt: Antibiotice; Aquila; Banca Transilvania; BRD; Bursa de Valori București; Farmaceutica REMEDIA; IMPACT Developer & Contractor; MedLife; OMV Petrom; One United Properties; Purcari; Nuclearelectrica; Romgaz; Electrica; Sphera Franchise Group; TeraPlast.
• Companiile care au obținut VEKTOR 9,5 la evaluarea din 2022 sunt: Digi Communications; Transgaz; Transilvania Investments; BRK Financial Group.
•Companiile care au obținut VEKTOR 9 la evaluarea din 2022 sunt: ALRO; Bittnet Systems; Fondul Proprietatea.

Piața AeRO
• Companiile care au obținut VEKTOR 10 la evaluarea din 2022 sunt: 2Performant; Norofert.
• Companiile care au obținut VEKTOR 9 la evaluarea din 2022 sunt: 2B Intelligent Soft; Holde Agri Invest; ROCA Industry; Safetech Innovations; Softbinator Technologies.

Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piața Principală, conform metodologiei VEKTOR 2022 sunt: criteriul 9 care solicită existența secțiunii de guvernanță corporativă și criteriul 10 care solicită prezentarea consiliului de administrație și a conducerii executive, criterii îndeplinite de mai mult de jumătate dintre companiile evaluate.

La polul opus doar 23 de companii din 80 respectă criteriul 7 care solicită participarea la conferințe cu investitorii și analiștii.

Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piața AeRO sunt: criteriul 5 care solicită utilizarea instrumentelor digitale pentru prezentarea rezultatelor financiare și criteriul 1 care solicită date de contact pentru IR, îndeplinite de aproximativ 80% din companii.

Criteriul care a fost îndeplinit de cel mai mic număr de companii este criteriul 6 care solicită organizarea teleconferințelor cu investitorii.

Revizuirea procesului de calcul și a rezultatelor VEKTOR a fost efectuată de către Mazars, una dintre cele mai mari companii de audit și consultanță în afaceri din lume, prezentă în aproximativ 100 de țări și teritorii, care deține o experiență de 28 de ani pe piața din România.

Indicatorul VEKTOR a fost calculat de către ARIR pentru prima dată în 2019 și este publicat anual pentru a evalua comunicarea companiilor cu investitorii.

Metodologia a fost elaborată de ARIR în colaborare cu un grup extins de specialiști locali și internaționali (analiști financiari, profesioniști în IR, consultanți și profesori), în linie cu așteptările investitorilor instituționali și individuali.

Mai multe detalii despre criteriile VEKTOR 2022 găsiți la https://ir-romania.ro/ro/vektor/.