BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Astăzi începe sezonul raportărilor pe Wall Street

Autor: Financial Market
3 min

Sezonul câștigurilor Wall Street pentru al doilea trimestru al anului 2024 începe săptămâna aceasta. Ca de obicei, marile bănci americane vor fi primele care vor raporta, rezultatele JPMorgan, Wells Fargo și Citi fiind programate pentru această vineri.

Cum a fost Q2 2024 pentru piețe și economie?

Deși încă nu a fost publicat raportul privind PIB-ul SUA pe Q2, datele lunare publicate pentru perioada aprilie-iunie 2024 ne oferă câteva indicii.

Activitatea de pe piața imobiliară se moderează în continuare, deoarece ratele ipotecare se mențin la niveluri ridicate in timp ce vânzările cu amănuntul s-au modificat marginal în aprilie și mai. Indicatorii regionali s-au deteriorat. Între timp, piața muncii a rămas fermă, rapoartele NFP indicând o creștere medie lunară a ocupării forței de muncă de 217.000 – 218.000 în Q2 2024.

Datele slabe privind vânzările cu amănuntul sugerează că inflația persistentă, precum și ratele ridicate ale dobânzilor continuă să aibă un impact negativ asupra consumatorilor, iar aceasta va fi una dintre temele de urmărit în rapoartele privind rezultatele companiilor americane.

Indicii de deteriorare a mediului macroeconomic în trimestrele rămase din 2024 pot pune presiune pe acțiuni. Cu toate acestea, unii indicatori, cum ar fi, de exemplu, indicele ISM privind sectorul producție, sugerează că este posibil să se fi depășit punctul de inflexiune în ceea ce privește creșterea câștigurilor.

Datele ISM din SUA sugerează că este posibil să fi depășit punctul de inflexiune în creșterea EPS la 12 luni. Sursă: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Piețele au început al doilea trimestru al anului 2024 pe o bază mai slabă, principalii indici de pe Wall Street fiind afectați în aprilie. Cu toate acestea, S&P 500 și Nasdaq au reușit să recupereze ulterior din aceste pierderi și să urce la noi maxime istorice, câștigând 3,92% și, respectiv, 8,26% în perioada aprilie-iunie.

Pe de altă parte, Dow Jones și Russell 2000, indicele companiilor cu capitalizare mică, nu au reușit să se redreseze după vânzarea din aprilie și au încheiat trimestrul cu o scădere de 1,17%, respectiv 3,62%.

Performanța prețurilor S&P 500 sugerează, de asemenea, că urmează o perioadă de creștere puternică a câștigurilor. Sursă: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Care sunt așteptările pentru sezonul raportărilor?

Așteptările actuale ale Wall Street sunt pentru o creștere anuală de 8,8% a câștigurilor S&P 500, precum și pentru o creștere anuală de 4,6% a veniturilor. Atât așteptările de creștere a câștigurilor, cât și a veniturilor au slăbit pe parcursul trimestrului, analiștii văzând o creștere anuală a câștigurilor de 9,1% și o creștere anuală a veniturilor de 4,7% în Q2 2024 la sfârșitul lunii martie 2024.

CITESTE SI:  JP Morgan, cea mai mare bancă de pe Wall Street, raportează o creștere cu 25% a profitului net în trimestrul al doilea

O astfel de creștere a câștigurilor ar fi mai slabă decât media pe 5 ani (9,5%), dar ușor mai mare decât media pe 10 ani (8,4% YoY). Cu toate acestea, ar fi, de asemenea, cel mai ridicat ritm de creștere de la Q1 2022, când câștigurile au crescut cu 9,4%, și ar marca al patrulea trimestru consecutiv de creștere pozitivă a câștigurilor.

Cea mai mare creștere a câștigurilor este așteptată în sectoarele serviciilor de comunicații și îngrijirii sănătății. Între timp, sectorul Materialelor este de așteptat să înregistreze o scădere profundă.

În ceea ce privește așteptările privind veniturile, dacă acestea sunt îndeplinite, ar fi, de asemenea, mai slabe decât media pe 5 ani (6,9%), dar și mai slabe decât media pe 10 ani (5,0%). Îndeplinirea unei previziuni de 4,6% de la an la an ar duce la al 15-lea trimestru consecutiv de creștere pozitivă a veniturilor pentru indice. Se așteaptă ca sectoarele tehnologiei informației și energiei să raporteze cea mai mare creștere a veniturilor, în timp ce sectorul materialelor este singurul care se așteaptă să raporteze vânzări mai mici decât în trimestrul precedent (Q2 2023).

Sursa: FactSet, XTB Research

Marile bănci domină calendarul raportărilor din această săptămână

După cum am menționat deja, calendarul din această săptămână va fi dominat de rapoartele marilor bănci americane. Cu toate acestea, vor exista și alte companii nefinanciare care vor raporta rezultatele în această săptămână, cum ar fi, de exemplu, PepsiCo sau Delta Airlines.

Joi

• PepsiCo (PEP.US) – înainte de deschiderea pieței
• Delta Airlines (DAL.US) – înainte de deschiderea pieței

Vineri

• JPMorgan (JPM.US) – înainte de deschiderea pieței
• Wells Fargo (WFC.US) – înainte de deschiderea pieței
• Citigroup (C.US) – înainte de deschiderea pieței
• Bank of New York Mellon (BNY.US) – înainte de deschiderea pieței
• Fastenal (FAST.US) – înainte de deschiderea pieței

Fluxul de rapoarte va deveni mai divers cu fiecare săptămână. Printre cele mai importante companii care raportează săptămâna viitoare, se pot găsi Netflix sau Johnson & Johnson.