BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Bursa americană rămâne stabilă înainte de publicarea datelor privind evoluția inflației

Autor: Financial Market
2 min

Joi, piețele de acțiuni din SUA au prezentat puține schimbări, reflectând prudența investitorilor înainte de publicarea noilor date privind inflația.

Indicii majori, inclusiv S&P 500, Nasdaq și Dow Jones, au încheiat ziua fără mișcări semnificative (+0,09%), această stabilitate subliniind abordarea prudentă a investitorilor, care așteaptă semnale mai precise privind economia și viitoarele politici ale Rezervei Federale.

Un factor important care captează acum atenția investitorilor este indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE), programat să fie publicat vineri, 28 iunie 2024.

PCE este indicatorul preferat de inflație al Rezervei Federale, oferind o vedere detaliată a schimbărilor de preț în bunuri și servicii. Această publicare este esențială, deoarece va ajuta să vedem dacă inflația continuă să scadă, influențând politica monetară a băncii centrale.

În publicările recente, PCE a fost sub așteptări, prezentând cifre mai puțin încurajatoare decât anticipate. Dacă datele de vineri vor arăta o continuare a decelerării inflației, ar putea întări așteptările pentru reduceri ale ratei dobânzii de către Rezerva Federală. Pe de altă parte, dacă datele vor dezamăgi, ar putea slăbi argumentele pentru reduceri ale ratei, menținând incertitudinea pe piețele financiare.

CITESTE SI:  AROBS Transilvania finalizează cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB, prin atragerea a 28,7 de milioane de euro

În ciuda anticipării legate de datele privind inflația, perspectivele economice recente au arătat semne destul de bune. Joi, cererile săptămânale de șomaj au scăzut la 233.000, semnalând o tendință pozitivă pe piața muncii. În plus, creșterea economică din primul trimestru al anului a fost revizuită în sus, evoluția PIB-ului depășind estimările anterioare (+1,4% vs +1,3%). Acești indicatori pozitivi sugerează că economia SUA rămâne robustă, chiar dacă direcția viitoare a politicii monetare rămâne neclară.

Concluzionând, comportamentul pieței de acțiuni și reacțiile investitorilor în zilele următoare vor depinde în mare măsură de publicarea datelor privind inflația. Lectura PCE de vineri va fi decisivă, oferind informații cruciale despre viitorul inflației și potențialele acțiuni ale Rezervei Federale. Între timp, semnele de putere pe piața muncii și creșterea economică oferă un grad de optimism, deși prudența persistă în așteptarea unor clarificări suplimentare.