BET
17561.8
-0.18%
BET-TR
38708.64
-0.18%
BET-FI
61093.09
-0.18%
BETPlus
2599.94
-0.16%
BET-NG
1238.24
-0.21%
BET-XT
1512.48
-0.16%
BET-XT-TR
3277.17
-0.16%
BET-BK
3295.41
-0.12%
ROTX
38958.24
-0.18%

Evoluții bursiere: S-a deschis calea pentru reducerea dobânzilor și vor mai urma câteva până la finalul anului. Investitorii se bucură

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Acțiunile din SUA au închis încă o sesiune volatilă dar într-o notă mixtă vineri, pe fondul incertitudinilor care au persistat după raliul din sesiunea precedentă, alimentat de reducerea considerabilă a ratei dobânzii de către Rezerva Federală.

Indicii S&P 500 și Nasdaq au scăzut cu 0,2% și, respectiv, 0,36%, în timp ce Dow Jones a adăugat 38 de puncte marcând un nou maxim istoric, prelungind recordul de închidere din ziua precedentă.

Membrii Rezervei Federale și-au exprimat opinii diferite cu privire la inflație, guvernatorul Christopher Waller a susținut reducerea ratei dobânzii cu jumătate de punct procentual datorită datelor favorabile privind inflația, în timp ce guvernatorul Michelle Bowman, singurul vot împotrivă, a avertizat că aceasta ar putea semnala o victorie prematură împotriva inflației.

Banca centrală a lansat, de asemenea, noi previziuni economice ce preconizează o relaxare de 100 pb până la sfârșitul anului, sugerând încă două reduceri de 25 pb anul acesta.

Pentru 2025, este de așteptat un punct procentual suplimentar de reduceri, urmat de o reducere finală de 50 bps în 2026.

Printre acțiuni, compania de curierat FedEx a scăzut cu 15,2% după raportarea unor rezultate financiare slabe și reducerea previziunii de venituri, în timp ce acțiunile Nike au crescut cu 6,9% după anunțul numirii lui Elliott Hill ca nou CEO.

Companiile din sectotul tech au avut de asemenea, evoluții mixte, Nvidia scăzând cu 1,6%, Microsoft cu 0,8% in timp ce Google și Amazon au crescut fiecare cu 0,86% respectiv 0,91%.

În ciuda reculului, acțiunile au înregistrat o săptămână câștigătoare, cu S&P 500 în creștere cu 1,3%, Nasdaq avansând cu 1,52%, iar Dow adăugând 1,0%.

Pe de altă parte, aurul a depășit 2.600 de dolari pe uncie vineri, atingând un nou maxim istoric, pe măsură ce așteptările privind reducerile de dobânzi și creșterea tensiunilor geopolitice au sporit atractivitatea metalului prețios. Între timp, statutul de refugiu al aurului a fost consolidat de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, pe măsură ce Israelul a avansat către granița cu Libanul, sporind îngrijorările legate de un conflict mai amplu.

Totodată, prețul petrolului WTI a rămas în mare parte stabil vineri, închizând la 71,0 de dolari pe baril, pe fondul tensiunilor în creștere din Orientul Mijlociu și al scăderii ofertei din SUA. Atacul aerian al Israelului în sudul Beirutului, care a ucis cel puțin 14 persoane, inclusiv pe liderul militar de top al Hezbollah, Ibrahim Aqil, a crescut îngrijorările legate de conflicte mai ample care ar putea perturba aprovizionarea cu petrol.

Între timp, au apărut rapoarte care indică faptul că rafinăriile din SUA plănuiesc cea mai ușoară mentenanță din ultimii trei ani, ceea ce ar putea stimula cererea de petrol în lunile următoare. Cu toate acestea, scăderea producției rafinăriilor din China și cererea industrială slabă au afectat piața. Petrolul WTI a marcat a doua săptămână consecutivă de câștiguri.

CITESTE SI:  Creșteri pentru indicii europeni și cei din Statele Unite pe fondul datelor economice slabe și a măsurilor luate de banca centrală chineză

Acțiunile europene au închis ferm pe minus vineri, ștergând câștigurile puternice din sesiunea anterioară, pe măsură ce piețele au continuat să evalueze perspectivele condițiilor financiare ale anului, după o serie de decizii ale băncilor centrale din această săptămână.

Indicele Stoxx50 a pierdut vineri 1,43% dar a incheiat săptămâna cu un avans de +0,64% in timp ce indicele Stoxx600 paneuropean a inregistrat o evoluție negativă de luni până vineri (-0,3%).

Banca Japoniei a menținut rata neschimbată, dar a semnalat că normalizarea politicii va continua, în timp ce Bnca Chinei și-a menținut ratele neschimbate, în ciuda unor pariuri privind reduceri, în contextul libertății oferite de relaxarea Fed.

Producătorii auto au condus pierderile în sesiune, Mercedes scăzând cu 6,7% după ce compania și-a redus previziunile financiare pentru anul în curs din cauza deteriorării rapide a diviziei din China. Stellantis, Volkswagen și BMW au scăzut cu peste 3%.

Între timp, producatorul olandez de infrastructura pentru semiconductori ASML a scăzut cu 4,2%, ștergând complet creșterea din sesiunea precedentă, stabilind ritmul pentru acțiunile din sectorul tehnologic în zona euro.

De asemenea, companiile din sectorul de lux francez precum LVMH, Hermes și Kering au scăzut cu peste 3% fiecare, pe fondul unui avertisment emis de banca de investitii americană Jefferies cu privire la sectorul de lux.

La București, finalul săptămânii a fost marcat de evoluții mixte pentru indicii bursieri, BET inregistrând o creștere ușoară +0,03%, in timp ce BET-NG și BET-AeRO s-au depreciat fiecare cu (-0,60%) respectiv (-0,16%).

Valoarea tuturor tranzacțiilor a fost de aproape 80 de milioane lei, Transport Trade Services (+4,57%) find cea mai lichida companie cu o valoare tranzactionata de 20,63 mil. lei. Creșteri importante au mai înregistrat Medlife (+3,54%), Teraplast (+1,14%) și Banca Transilvania +0,90%.

La nivel săptămânal, indicele BET s-a apreciat cu +1,41%, BET-NG +1,31% in timp ce BET-AeRO cu +0,5%.

Calendarul săptămânii viitoare

În Statele Unite, atenția principală va fi îndreptată asupra evoluției inflației PCE, rapoartelor privind veniturile și cheltuielile personale, precum și asupra discursurilor mai multor oficiali ai Rezervei Federale, inclusiv președintele Jerome Powell.

La nivel internațional, vor fi publicate datele PMI pentru septembrie pentru Australia, Japonia, India, Franța, Germania, zona euro și Regatul Unit.

Se așteaptă de asemenea decizii privind ratele dobânzilor de la băncile centrale din Australia, Suedia, Elveția și Mexic. Actualizările esențiale privind inflația vor veni din Australia, Franța și Spania. Germania va publica datele privind climatul de afaceri Ifo, încrederea consumatorilor GfK și ocuparea forței de muncă, în timp ce Canada va raporta creșterea PIB-ului pentru luna august. (Sursa TradingEconomics)

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.