Sentimentul față de risc s-a îmbunătățit vizibil pe pietele de capital din intreaga lume, în urma știrilor că oficialii americani și chinezi (vicepremierul Liu He, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin și reprezentantul Departamentului american pentru comerț, Robert Lighthizer), au avut o convorbire telefonică ieri și au convenit să se întâlnească față în față la Washington în săptămânile următoare (posibil la începutul lunii octombrie).
Deși informațiile au fost confirmate de Departamentul Trezoreriei din SUA, nu a fost însă menționată data exactă în care ar putea avea loc negocierile în capitala SUA. Mai mult, reprezentanții Ministerului Chinez al Comerțului au adăugat că așa-zișii oficiali de „nivel inferior” vor purta discuții „serioase” în această lună pentru pregătirea negocierilor de luna viitoare, se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB.
Chiar dacă acest lucru nu sugerează progrese în viitorul imediat, participanții la piață le-au luat probabil deja în considerare având în vedere evoluțiile de pe piețele financiare. Pe de altă parte, investitorii ar putea spera că președintele american, Donald Trump, își va reconsidera poziția privind majorarea tarifelor din 1 octombrie și poate din 15 decembrie.
În consecință, am observat o revenire solidă a acțiunilor globale, o ieftinire a metalelor prețioase și a obligațiunilor americane, precum și o cerere în scădere pentru monedele de refugiu. Cu toate acestea, revenirea s-ar putea dovedi temporară și este probabil să depindă foarte mult de informațiile primite din sfera comercială, așa cum a fost cazul în trecut.
În cele din urmă, graficul de mai jos arată impactul negativ al ultimelor taxe aplicate de SUA asupra Chinei pentru consumatorii americani (afectează cel mai mult bunurile de consum).
Astfel, atat indicii de peste ocean cat si cei din Europa au inchis in creștere sesiunea de ieri: Dow Jones +0.91%, S&P 500 +1.08% și Nasdaq +1.30%.
Ieri, Camera Comunelor a aprobat un proiect de lege care vizează blocarea unui Brexit dur, iar proiectul de lege a trecut la Camera Lorzilor pentru aprobare. Informațiile obținute de Associated Press sugerează că procesul ar trebui finalizat vineri.
Trebuie reținut faptul că Londra rămâne fără timp, având în vedere că parlamentul britanic intră luni într-o nouă vacanță. Dacă parlamentarii din Camera Lorzilor aprobă proiectul de lege fără modificări, Marea Britanie va avea dreptul legal de a cere Bruxelles-ului să amâne termenul Brexit-ului cu trei luni (până la 31 ianuarie).
Pe lângă votul proiectului de lege deja menționat, a avut loc și un vot cu privire la organizarea alegerilor anticipate, propus de Boris Johnson. Astfel premierul britanic a înregistrat încă o înfrângere, obținând doar 298 de voturi din cele 434 de voturi minim necesare.
Pe plan local, piața bursieră s-a corectat in ședința de ieri (BET -0.15%, BET-FI -0.75%). Volumele zilnice au fost de 3.43 mil EUR, sub media ultimelor 12 luni de 9.58 mil EUR, cu nicio tranzacție pe piata DEAL. Fondul Pproprietatea (-1.30%, 0.95 mil EUR), Banca Transilvania (-0.21%, 0.62 mil EUR) si Romgaz (+0.44%, 0.38 mil EUR) au fost cele mai tranzactionate acțiuni.
Tot ieri, in cadrul unei conferințe de presă, Johan Meyer, Managerul Fondului Proprietatea a prezentat rezultatele pe ultimele 3 luni facând referire totodată si la faptul că achizitia activelor CEZ si Enel nu este benefică pentru Hidroelectrica (cea mai importanta companie din portofoliul fondului, incă nelistată) in momentul de față, pentru că aceste active au un nivel de rentabilitate sub cel al Hidroelectrica si prin urmare, achiziția lor va fi in detrimentul actionarilor companiei.
Totodată, acesta a mai precizat că investiția in Unitatile 3 si 4 de la Cernavodă nu este justificată financiar, in conditiile in care sanctiunile recente impuse de catre SUA grupului chinez CGN fac ca parteneriatul sa fie sensibil din punct de vedere politic pentru Nuclearelectrica.
[ajax_load_more]