Indicele de mărfuri Bloomberg s-a tranzacționat cu plus 2,4% în cursul săptămânii trecute, inversând unele dintre pierderile de la începutul lunii ianuarie.
Acest lucru vine după ce sectorul energetic – gazul natural fiind excepția – s-a alăturat unei creșteri continue a metalelor, condusă de aur și cupru.
Principalul factor care influențează sectorul de mărfuri este perspectiva „redeschiderii” Chinei: așa vedem cum se generează așteptările pentru o creștere a cererii de mărfuri din partea celui mai mare consumator de materii prime din lume.
În plus, sentimentul de risc a fost susținut și de o scădere continuă și amplă a dolarului, pe măsură ce inflația din SUA continuă să scadă, susținând astfel o nouă schimbare descendentă a traiectoriei de creștere a dobânzilor Fed.
Creșterile puternice observate în ultimele săptămâni – în special în aur și cupru – au arătat, în opinia noastră, direcția corectă pentru 2023. Cu toate acestea, deși direcția este corectă, credem că momentul ar putea fi ușor decalat, crescând astfel riscul de corecție, înainte de a trece în cele din urmă spre un nivel superior.
Având în vedere că activitatea din China nu se va relua serios decât după Anul Nou Chinezesc care va începe la sfârșitul acestei luni, perspectiva unei acalmii a activității ar putea fi declanșatorul unei pauze în creșterea actuală, înainte de a se declanșa un nou impuls spre sfârșitul lunii și trimestrul curent.
Pe termen scurt, dolarul rămâne un motor cheie și, în afară de renminbi chinez și dolarul australian care câștigă putere pe măsură ce China se redeschide, yenul japonez a înregistrat și el câștiguri puternice, viitoarea întâlnire a Băncii Japoniei din 18 ianuarie devenind un eveniment de risc major.
Fluxul recent de știri și zvonurile anticipează că Banca Japoniei ar putea anunț noi modificări ale politicilor sale de capitalizare a randamentului.
Acest lucru vine într-un moment în care obligațiunile japoneze pe 10 ani continuă să testeze limita superioară de 0,50% a marjei de tranzacționare permise.
O lărgire a marjei ar permite o îngustare suplimentară a spread-urilor de randament între randamentele (în creștere) japoneze și (în scădere) din SUA, susținând astfel puterea suplimentară a JPY și slăbiciunea dolarului care susține mărfurile.
Nu există nicio îndoială că inflația din SUA a atins un vârf, parțial ajutată de prețurile mai scăzute ale mărfurilor din ultimele luni. O întrebare cheie pentru 2023 rămâne capacitatea sa de a reveni la 2,5% – un nivel care este în prezent evaluat ca țintă pe termen mediu și lung.
Încercarea Rusiei de a înăbuși o națiune suverană și împingerea lumii occidentale împotriva agresiunii lui Putin rămâne o situație tristă și nerezolvată, care continuă să provoace ravagii în lanțurile globale de aprovizionare cu mărfuri cheie – de la țiței, combustibil și gaz până la metale industriale și culturi cheie.
Introducerea de luna viitoare a unui embargo UE asupra produselor combustibile rusești poate declanșa o perturbare mai mare decât embargoul petrolului care a fost implementat luna trecută.
Europa va trebui să caute în altă parte surse pentru motorină și benzină, în timp ce Rusia ar putea avea dificultăți să găsească cumpărători pregătiți să-și cumpere produsele.
În condițiile în care Europa dă din ce în ce mai mult semne de evitare a recesiunii și cu cererea chineză pentru produse combustibile care se așteaptă să crească, perspectiva unei creșteri a prețurilor petrolului mai târziu în cursul anului rămâne în picioare.