Într-un final, Joe Biden, cel de-al 46-lea Președinte al Statelor Unite a renunțat aseară la cursa prezidențială, lăsând loc Kamalei Harris, care este acum (probabil) candidatul democrat pentru alegerile din noiembrie, având susținere din partea partea acestuia după retragerea sa din cursă.
Lăsând la o parte situația momentului, vestea a fost în mare măsură așteptată – după multe presiuni și performanța dezastruoasă în dezbaterea de la sfârșitul lunii iunie, Joe Biden a refuzat in final nominalizarea democraților și s-a retras din cursa prezidențială.
Deși rămâne de văzut cum va fi decis acum candidatul, susținerea lui Biden, precum și cea a unui număr mare de parlamentari din Congres, o lasă pe Vice Președintele Harris în poziția de frunte pentru alegerile din toamnă.
Totuși, Donald Trump are încă un avans considerabil, proiecțiile indicând faptul că fostul președinte al SUA ar câștiga 60% din voturi, conform PredictIt, chiar dacă a înregistrat o scădere de 3 puncte procentuale după retragerea lui Biden.
Efectul „Harris” a determinat o creștere a indicilor bursieri americani la începutul săptămânii, după o scădere bruscă la sfârșitul săptămânii trecute. Bitcoin a scăzut cu peste 150 de dolari de la deschiderea târzie de duminică, dolarul american este în general mai slab, iar randamentul obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani a scăzut cu 2 puncte de bază, punctează analiștii XTB.
Cursa pentru Casa Albă a devenit și mai tulbure
Chiar și în aceste condiții, este prea devreme pentru a spune dacă „efectul Harris” va provoca o revenire a acțiunilor americane după scăderile puternice de săptămâna trecută, înregistrate în urma blocajului informatic mondial.
Democrații au vegheat asupra unei creșteri economice puternice în SUA și asupra unor niveluri record pentru acțiunile americane, în special pentru giganții tehnologici. Cu toate acestea, politicile lui Joe Biden au crescut și deficitul, ceea ce ar putea afecta, în cele din urmă, perspectivele economice ale țării.
În numai 24 de ore, piața a trebuit să treacă de la o victorie clară pentru Trump și pentru republicani, la o cursă electorală mai „nuanțată”, mai ales pentru că Harris pare să atragă votul independenților către democrați.
Mai sunt mai puțin de 4 luni până la alegerile prezidențiale din SUA, iar cel mai mare risc, în acest moment, este apariția unui rival din partea democraților care să concureze cu Harris, provocând tensiuni interne în cadrul partidului. În această etapă, evenimentul pare a fi unul puțin probabil, dar după un an plin de răsturnări politice, nu poate fi exclus nimic.
Desigur, acest lucru ridică multe întrebări cu privire la impactul politic și macroeconomic asupra piețelor având in vedere acțiunea fără precedent din partea unui președinte în funcție.
Efecte asurpa piețelor
1. Volatilitate crescută asupra activelor datorită incertitudinii crescute care a fost injectată în alegeri, ceea ce înseamnă că politica va deveni un factor principal pentru piețe, și riscul va fi probabil greu de evaluat.
2. Un dolar american mai slab pe măsură ce unele dintre tranzacțiile „Trump Trade” care rulau pe piețe se deschid, cu perspectiva unei victorii democrate – a cărei probabilitate a crescut marginal – probabil punând obstacole pentru dolar.
3. Scăderea acțiunilor, participanții la piață au nevoie de puține motive pentru a-și reduce riscurile după un sfârșit de săptămână instabil; totuși, scăderile ar trebui să fie văzute în continuare ca oportunități de cumpărare pe termen mediu.
4. Impactul asupra obligațiunilor este substanțial mai nuanțat, larghețea fiscală, cheltuielile guvernamentale crescute și lipsa de îngrijorare față de deficitul în creștere fiind unele dintre puținele politici care unesc ambele părți ale spectrului politic american.
Desigur, toate acestea fac referire la reacția instantanee a pieței la cele mai recente titluri. Pe termen lung, atenția va cădea în mod natural pe șansele fiecărui candidat de a câștiga alegerile, care vor fi probabil unul dintre, dacă nu cel mai semnificativ factor de influență a pieței până în toamnă.
Mai este un drum lung până la ziua alegerilor din noiembrie, cursa fiind acum mult mai deschisă decât era înainte, așteptarea fiind probabil o strategie prudentă, conducând probabil și la o volatilitate structurală mai ridicată în această perioadă.