BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Perspective pentru a doua jumătate a anului 2024 pe piețele financiare

Autor: Financial Market
3 min

Prima jumătate a anului 2024 a fost o perioadă plină de contraste și provocări, marcată de evoluții economice care au surprins consensul pieței și de o atmosferă politică încărcată de incertitudine.

Investitorii au navigat într-un mediu complicat, unde semnalele economice mixte și incertitudinea politică au fost norma zilnica. Privind înainte spre a doua jumătate a anului, este crucial să înțelegem tendințele emergente și riscurile potențiale care ar putea defini peisajul economic și financiar pentru restul anului 2024.

Tema primei jumătăți a fost variată. Pe de o parte, unii indicatori economici au arătat deteriorare sau rezistență relativă, în timp ce dinamismul din sectoare precum tehnologia și inteligența artificială (AI) a fost un factor cheie în asumarea riscurilor pe piața de acțiuni din SUA. Companiile de tehnologie de top continuă să raporteze câștiguri robuste, subliniind rolul crucial pe care AI îl poate juca în economia modernă.

Cu toate acestea, riscurile potențiale la orizont ar putea afecta semnificativ piețele. Temperarea economică a fost evidentă pe mai multe fronturi.

Sectoare tradiționale, precum producția, continuă să arate semne de scadere, indicele PMI manufacturier ISM, cu excepția celui din martie, rămânând în contracție încă de la sfârșitul anului 2022. În plus, sectorul serviciilor a surprins intrând în teritoriul de contracție pentru a doua oară în 2024. Toate acestea se întâmplă într-un mediu în care rata șomajului a crescut în 2024, de la 3,7% la 4,1%, ceea ce ar putea fi îngrijorător conform „Regulii Sahm,” indicând că o creștere semnificativă a ratei șomajului ar putea semnala o recesiune iminentă.

Rata șomajului în Statele Unite

Având în vedere evoluția acestor metrici și posibilitatea ca acestea să continue să nu îndeplinească așteptările pieței, preocupările suplimentare sunt inevitabile.

În timp ce prima reducere a ratei de către Fed este încă așteptată, apar întrebări dacă Rezerva Federală, încă așteaptă confirmări mai clare pe tema dezinflației, duce la un mediu economic mai advers. Întârzierea acțiunii ar putea exacerba încetinirea economică și crește incertitudinea pe piețe.

CITESTE SI:  Finalul alegerilor din Franța: Eșec pentru Marine Le Pen, dar stânga exercită presiune asupra euro

În sfera politică, incertitudinea și surprizele au fost o constantă în 2024. Alegerile din Mexic, Parlamentul European și Franța au fost exemple clare ale acestui lucru, generând tensiuni care au afectat instrumente precum peso-ul mexican (MXN) și piețele de acțiuni europene.

Aceasta pregătește scena pentru principalul eveniment politic al anului: alegerile din SUA. Capacitatea președintelui Joe Biden de a reprezenta adecvat democrații împotriva lui Donald Trump, după un prim dezbatere dezastruoasă, rămâne în discuție.

Pe măsură ce ne apropiem de noiembrie, impactul incertitudinii politice ar putea să se intensifice. O posibilă revenire a lui Trump ar putea însemna o atitudine diplomatică globală mai adversă, aducând complicații și ajustări în primele de risc politic și economic la nivel global.

Potentialul pentru incertitudini politice suplimentare ar putea afecta încrederea investitorilor și crește volatilitatea pe piețele financiare.

Politica Monetară

Deciziile devin din ce în ce mai complexe. Anterior, accentul era pus exclusiv pe controlul inflației, dar acum Rezerva Federală trebuie să echilibreze atent cât și când să înceapă relaxarea politicii monetare pentru a controla inflația fără a sufoca inutil creșterea economică, care arată din ce în ce mai multe semne de încetinire. Deciziile luate în lunile următoare vor fi, fără îndoială, fundamentale pentru direcționarea economiei.

Concluzie

În rezumat, a doua jumătate a anului 2024 se prezintă ca o perioadă plină de provocări și incertitudini. Pentru a naviga în acest mediu, monitorizarea constantă a tendințelor economice, care arată semne de deteriorare, și a riscurilor politice va fi esențială. În plus, capacitatea de a se adapta rapid la condițiile în schimbare va fi crucială. Pe de altă parte, inteligența artificială se conturează ca un factor cheie și unul care are potențialul de a continua să stimuleze asumarea riscurilor în mijlocul incertitudinii.