Datele privind ocuparea forței de muncă din SUA pentru luna aprilie indică o economie încă rezilientă, cu 177.000 de noi locuri de muncă create, peste așteptările pieței (138.000), însă corecțiile negative de 58.000 pentru lunile precedente atenuează entuziasmul. Rata șomajului a rămas constantă la 4,2%, dar creșterea salariilor a fost mai slabă decât se anticipa: +0,2% față de luna anterioară și +3,8% față de anul trecut, sub consensul de +0,3%/+3,9%.
Conform lui James Knightley, economist-șef internațional la ING Bank, deși cifrele sunt încă solide, „incertitudinile legate de politicile comerciale și valul de tarife introduse recent vor începe să influențeze în mod negativ sentimentul consumatorilor și al companiilor, cu efecte vizibile asupra pieței muncii în lunile următoare.”
Privind în detaliu, sectorul privat de educație și servicii medicale a fost cel mai mare contributor, cu +70.000 locuri de muncă, urmat de leisure & hospitality, cu +24.000. Sectorul public federal a pierdut 9.000 de locuri, dar acest lucru a fost compensat de creșterile la nivelul administrațiilor locale și de stat. Comerțul și transporturile au adăugat 32.000 de locuri, posibil pe fondul importurilor accelerate din primul trimestru, însă perspectivele din acest sector sunt incerte, în condițiile în care activitatea de transport maritim a scăzut semnificativ în aprilie.
Perspectivele se complică: trei sectoare – administrația publică, turismul și sectorul educație/sănătate – au generat aproape 90% din locurile de muncă noi din ultimii doi ani. Această concentrare ridică semne de întrebare: angajările în sectorul public pot fi afectate de reduceri bugetare federale, iar cheltuielile discreționare ale consumatorilor (precum restaurante sau călătorii) ar putea fi printre primele sacrificate într-un climat economic mai slab.
Pentru investitori, evoluția pieței muncii va fi un indicator-cheie în anticiparea politicii monetare a Rezervei Federale și a ritmului de încetinire economică, într-un context tot mai volatil marcat de tensiuni comerciale globale.