There was an error retrieving data. Please try again later.

OMV Petrom semnează cea mai mare achiziție de proiecte verzi din România

Autor: Financial Market
2 min

OMV Petrom, cea mai mare companie integrata de energie din sud-estul Europei, va achizitiona de la RNV Infrastructure un pachet de 50% din actiunile Electrocentrale Borzesti, care detine proiecte din surse regenerabile cu o capacitate de aproximativ 1 GW, din care 950 MW eolian si 50 MW fotovoltaic. Proiectele vor fi dezvoltate, construite si operate in parteneriat cu RNV Infrastructure.

Mai mult, OMV Petrom va achizitiona integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari retele de incarcare pentru vehicule electrice din Romania, cu peste 400 de puncte de incarcare in Romania, cu perspective de crestere la aproximativ 650 pana in 2026.

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom impreuna cu Renovatio planifică să investească, pana in 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finantare bancara, in surse regenerabile in Romania.

Contributia OMV Petrom pentru achizitia si constructia acestor proiecte este estimata la pana la 350 milioane euro.

Finalizarea tranzactiilor este prognozata sa aiba loc in prima parte a anului 2024, dupa indeplinirea anumitor conditii.

Christina Verchere, Director General OMV Petrom: „Ne bucura parteneriatul cu Renovatio. Cu aceste tranzactii progresam semnificativ spre construirea unui portofoliu puternic si diversificat de proiecte regenerabile. Ambitia noastra este sa ne mentinem pozitia de lider in domeniul energiei in sud-estul Europei, transformand in acelasi timp afacerea pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.

Aurel Arion – Director General Renovatio: “Inca de la inceputurile sale, Renovatio a tintit catre un viitor mai curat si resurse utilizate eficient. Suntem incantati de intrarea in parteneriat cu OMV Petrom pentru a construi aproximativ 1 GW in proiecte care vor livra energie verde in Romania si pentru a continua dezvoltarea sustenabila a serviciilor de mobilitate electrica.

Suntem increzatori ca impreuna, prin combinarea punctelor forte si valorilor noastre, vom contribui la atingerea obiectivelor Pactului Verde European, precum si a unui mediu mai sanatos pentru industrie si comunitate.

CITESTE SI:  Spark Generation vrea să obțină un milion de euro prin platforma Seedblink, pentru a ajuta elevi din 320 de școli și licee

Prin achizitionarea a 50% din cel mai mare portofoliu de proiecte eoliene din Romania, OMV Petrom completeaza portofoliul existent de proiecte fotovoltaice de 1 GW.

Parcul fotovoltaic si cele patru parcuri eoliene vor fi construite in zona de nord-est a Romaniei. Conform estimarilor actuale, parcul fotovoltaic ar trebui sa furnizeze energie electrica sistemului energetic national de la inceputul anului 2024, in timp ce parcurile eoliene sunt estimate sa inceapa treptat productia intre 2025-2027. Proiectelor li s-a acordat deja acces la reteaua nationala de transport a energiei electrice.

Odata cu achizitionarea a 100% din actiunile Renovatio Asset Management, OMV Petrom va deveni cel mai mare jucator in domeniul mobilitatii electrice din Romania, adaugand peste 400 de puncte de incarcare noi la reteaua existenta.

La sfarsitul anului 2023, reteaua regionala OMV Petrom numara aproximativ 270 de puncte de incarcare instalate, inclusiv prin parteneriate. Dezvoltarea retelei de mobilitate electrica se adauga eforturilor companiei de a contribui la decarbonarea transportului in Romania si in regiune.