Aproape toate perspectivele pentru 2024 au menționat anul super-electoral și deciziile politice importante. Mai mult, un accent deosebit a fost pus pe alegerile prezidențiale din SUA, care l-au readus pe Donald Trump, o veche cunoștință, la Casa Albă și au transformat, de asemenea, Senatul și Camera Reprezentanților din Washington în roșu (culoarea Partidului Republican din SUA).
Alegerile din SUA vor rămâne, de asemenea, un subiect central în anul următor: ce consecințe va avea realegerea lui Donald Trump ca președinte asupra economiei globale? Va implementa cu adevărat Republicanul planurile sale ambițioase pentru mai multe tarife și protecționism sau își dorește doar să-și consolideze poziția de negociere cu UE și China? În ce direcție se îndreaptă Europa în lumina planurilor lui Trump?
Vor deveni reducerile de dobândă un lucru de domeniul trecutului în SUA?
Victoria clară a lui Donald Trump în alegerile din SUA din noiembrie a provocat deja mișcări semnificative pe piețele financiare. Acțiunile americane și criptomonede precum Bitcoin au beneficiat în mod special de rezultatul alegerilor, iar dolarul american s-a apreciat în zilele următoare.
Pe de o parte, piața se așteaptă ca Trump să adopte măsuri pro-business, cum ar fi reducerile de taxe pentru companii: „Dacă acestea vor fi implementate, prețurile acțiunilor ar trebui să crească din nou datorită efectelor pozitive asupra câștigurilor corporative”, afirmă Gerold Permoser, Director de investiții in cadrul Erste Asset Management într-un articol de opinie.
Totuși, există un obstacol: astfel de politici implică riscul creșterii și mai mari a datoriei naționale deja ridicate a SUA. Acest lucru ar putea duce la randamente mai mari pentru obligațiunile Trezoreriei americane, deoarece investitorii ar cere prime mai mari pentru a le deține. Pentru Rezerva Federală, acest lucru ar limita posibilitatea de a reduce în continuare ratele dobânzii.
„Trumponomics” ar putea crea un mediu mai volatil
Cealaltă față a „Trumponomics” – planurile economice ale lui Donald Trump – urmărește creșterea tarifelor și protecționismului. Trump a anunțat tarife de import de până la 60% pentru bunurile din China și implementarea pe termen scurt a unor tarife punitive de 25% pentru toate bunurile din Mexic și Canada.
Dacă aceste planuri ar fi puse în aplicare, ar putea declanșa o spirală de tarife de import în Europa și China. Acest lucru ar face bunurile mai scumpe, ar afecta exporturile și ar frâna economia globală. „Prin urmare, trebuie să ne așteptăm la o volatilitate mai mare pe piețe din cauza Trumponomics”, spune Permoser.
În general, el consideră că riscurile asociate cu recenta președinție a lui Trump sunt în prezent subestimate de piață. Indicele VIX, care măsoară volatilitatea și incertitudinea pieței de acțiuni din SUA, este în prezent sub media sa pe termen lung.
Motto-ul pentru 2025 este, așadar, să devenim mult mai precauți și să „conducem pe vizibilitate redusă”.
Economia europeană la răscruce
Restricțiile comerciale care au fost anunțate ar reprezenta o nouă lovitură pentru economia europeană deja șubredă. După cum arată cele mai recente date economice, creșterea în marile economii europene, precum Franța și Germania, rămâne slabă. Tarifele mai mari ar reprezenta o povară grea pentru exporturi și ar împiedica redresarea economică în Europa.
S-a terminat raliul tehnologic?
Inteligența artificială: în 2024, aceste două litere au trezit din nou multă imaginație, dar au generat și o mare parte din câștigurile de pe piața de acțiuni. Chiar și cu gândul la „Magnificii 7” – companiile tehnologice Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft, Nvidia și Tesla – acțiunile gigantului Nvidia au reprezentat mai mult de 50% din câștigurile acestui an. Piața este, astfel, foarte concentrată în sectorul tehnologic.
„Nu credem că această tendință va continua – deși, sincer, aceasta a fost și prognoza noastră de anul trecut”, recunoaște Permoser. Pe de o parte, așteptările privind câștigurile din segmentul tehnologic se stabilizează treptat.
Pe de altă parte, dezvoltarea inteligenței artificiale se află momentan într-o pauză. Modelul de afaceri care să permită monetizarea sustenabilă a inteligenței artificiale pe termen lung nu a fost încă găsit. Performanța în sectorul tehnologic ar trebui, prin urmare, să devină mai uniformă, politica de dereglementare așteptată a lui Trump oferind sprijin. Totuși, tarifele mai mari sau un posibil război comercial ar crea un scenariu opus: „Companiile tehnologice nu sunt susceptibile să beneficieze de acest lucru.”
Va desființa Trump politicile sustenabile?
Unul dintre marii pierzători ai alegerilor din SUA au fost acțiunile din sectorul energiilor regenerabile și al tehnologiilor de mediu. În centrul atenției se află Inflation Reduction Act, una dintre legile centrale adoptate sub fostul președinte Joe Biden.
Această lege a dus la investiții masive în teme de sustenabilitate, precum energiile regenerabile. Problema, însă, este că aproximativ 90% din locurile de muncă create de această lege în domeniul energiei verzi sunt în state republicane.
În plus, mare parte din fondurile alocate de lege au fost deja cheltuite sau planificate pentru cheltuire. „Din punctul nostru de vedere, există un spațiu limitat pentru a abroga complet legea”, spune Permoser.
Concluzie
Directorul de investiții de la Erste Asset Management consideră perspectivele pentru piețele globale de acțiuni și obligațiuni ca fiind, în ansamblu, solide.
„Este posibil să vedem câștiguri mai puțin spectaculoase – dar câștiguri vom vedea.” Numeroasele riscuri de la nivel politic sunt compensate de factori pozitivi, cum ar fi creșterea continuă a economiei globale, scăderea ratelor cheie ale dobânzilor și stimulentele din țări precum China.
Pe piețele de acțiuni, atenția investitorilor se va concentra pe dividende, câștigurile reale, inflație și evaluări. „Dacă companiile continuă să raporteze creșteri ale profitului și să plătească dividende, prețurile vor reflecta acest lucru.”
Analiza a fost publicată prima dată aici.