BET
17477.86
0.51%
BET-TR
38508.87
0.52%
BET-FI
60784.78
0.3%
BETPlus
2586.66
0.55%
BET-NG
1225.75
0.21%
BET-XT
1499.68
0.47%
BET-XT-TR
3248.19
0.48%
BET-BK
3266.12
0.5%
ROTX
38706.17
0.54%

Piața investițiilor imobiliare va înregistra în acest an un volum record de peste 1,1 miliarde de euro

Autor: Financial Market
3 min

Volumul investițiilor imobiliare va depăși în acest an 1,1 miliarde de euro, în condițiile în care tranzacții de peste 700 milioane de euro sunt în prezent deja semnate sau în proces de due dilligence.

Acest lucru demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piața imobiliară locală, chiar dacă anul trecut volumul tranzacțiilor a fost de doar 683 milioane de euro, sub estimările inițiale. Volumul tranzacțiilor înregistrat anul trecut a fost influențat de procesele lungi de analiză a proiectelor, cumpărătorii fiind în continuare foarte atenți la investițiile pe care le fac în România.

În ultima perioadă am reușit să convingem tot mai mulți investitori internaționali să se uite la România și acest lucru s-a materializat pe de o parte, printr-un volum ridicat de trazacții care au fost securizate deja și care urmează să fie finalizate în perioada următoare. În total, tranzacții de peste 700 de milioane de euro sunt în faze avansate, iar pentru tot anul e foarte probabil ca volumul să depășească 1,1 miliarde de euro, un nivel record al ultimilor 6 ani”, a declarat Andrei Văcaru, head of Capital Markets JLL România.

Apetitul crescut al investitorilor se reflectă și în evoluția yieldurilor în ultimele 12 luni, care au scăzut cu 25 de puncte de bază pe segmentele de birouri și industrial, până la 7%, respectiv 8%. Tendința va continua și în acest an și este în ton cu ceea ce se întâmplă în regiune.

Diferențele de randament dintre România și Polonia sau Cehia ajung până la 275 puncte de bază pentru proprietăți comparabile, ceea ce înseamnă că prețurile de pe piața locală sunt semnificativ mai mici comparativ cu regiunea, făcând investițiile în România tot mai atractive”, a explicat Andrei Văcaru.

Birourile din București, cele mai lichide active în 2020

Având în vedere tranzacțiile în curs, în 2020 preconizăm o revenire în forță a Bucureștiului, care ar putea atrage peste 80% din volumul total de investiții, față de 48% anul trecut. Orașele secundare, care în 2019 au devenit mai interesante pentru investitori, vor scădea ca pondere deoarece există un număr mai redus de proiecte disponibile la vânzare în prezent.

În 2020, clădirile de birouri vor reprezenta cea mai lichidă clasă de active imobiliare. Mai mult, ne așteptăm la o creștere a ponderii în total tranzacții spre 80%, de la 60% anul trecut.

CITESTE SI:  Aurul, în așteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potențial există pentru un nou vârf de preț?

De remarcat, evoluția sectorului hotelier, care devine din ce în ce mai activ și unde ne așteptăm și în 2020 la noi tranzacții în contextul în care în ultimii 3 ani au fost închise nu mai puțin de 11 vânzari de hoteluri, atât în București, cât și în orașele secundare.

Compania de consultanță imobiliară JLL a fost implicată în 2019 în tranzacții de peste 325 milioane euro.
Cele mai importante proiecte în care JLL a furnizat servicii de consultanță în 2019 reprezentând vânzătorii sunt The Office (cea mai mare vânzare a unui proiect de birouri din afara Bucureștiului), Promenada Târgu Mureș și vânzarea unei clădiri emblematice din București, palatul Oscar Mausgch (BCR) din Piața Universității.

Performanța echipei de Capital Markets a JLL este importantă în condițiile în care a finalizat cu succes unele dintre cele mai complexe tranzacții din piață. Încrederea acordată de către investitori echipei JLL este rezultatul muncii multor ani, în care am reușit să obținem valoare adaugată reala în cadrul tranzacțiilor în care am fost implicați”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

Sursele de capital se diversifică

Analiza provenienței capitalului alocat pentru achiziții de proprietăți in Romania arată o continuare a diversificării investitorilor. Anul trecut, activele locale au atras capital sud-african, românesc, american, maghiar și din Orientul Mijlociu, iar în acest an, ne așteptăm ca Europa de Vest și Israelul să reprezinte principalele surse. Morgan Stanley, Indotek, CFH și White Star sunt printre investitorii noi care au realizat achiziții in 2019 în România.

Volum record al tranzacțiilor imobiliare în Europa Centrală și de Est

Și la nivel regional, anul 2020 se preconizează a fi unul de referință, după ce în 2019 volumul a atins un record absolut, cu un volum de aproape 14 miliarde de euro.

Cu peste 55% din totalul tranzacționat și pe fondul creșterii activității investitorilor din Europa, Polonia și-a menținut poziția dominantă în 2019. Pe poziția a doua în regiune s-a poziționat Cehia, cu 22% din total.
De remarcat diferențele dintre sursele de capital în țările din regiune. În vreme ce Polonia are foarte puțini investitori locali, iar cei din Europa dețin o cotă de aproximativ 50%, în Ungaria capitalul local a generat 80% din tranzacții, iar în Cehia 40%.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.