OMV Petrom, cel mai mare producator integrat de energie din sud-estul Europei, operator in cadrul proiectului Neptun Deep, anunta inceperea lucrarilor de constructie pentru structura-suport din otel a platformei de productie („jacket”).
Executia acesteia este parte a contractului incheiat cu Saipem si se realizeaza la santierul din Arbatax, Sardinia. In prima parte a acestui an a inceput constructia pentru suprastructura platformei de productie, la santierul Saipem din Karimun, Indonezia.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Impreuna cu partenerii nostri de la Romgaz, suntem foarte entuziasmati de progresele pe care le facem, pentru ca acest proiect va contribui la siguranta aprovizionarii cu energie pentru noi toti. Neptun Deep este un proiect unic pentru Romania, care mobilizeaza investitii de pana la 4 miliarde de euro, contribuind, de asemenea, la bunastarea economica a tarii”.
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare si Productie: „Constructia platformei de productie Neptun Alpha avanseaza conform graficului, pe doua santiere Saipem, aflate in Indonezia si Italia. Ne asteptam sa o instalam in 2026, urmand ca ulterior sa aiba loc conectarea, punerea in functiune si integrarea sistemelor de productie si a conductelor subacvatice. Cu aceste activitati suntem in grafic pentru inceperea productiei de gaze naturale in 2027”.
Saipem este o companie globala lider in serviciile de proiectare si constructie pentru sectorul energetic. In cadrul contractului pentru Neptun Deep, Saipem va executa lucrari de proiectare, achizitii, constructie, instalare si punere in functiune (EPCIC).
Structura-suport („jacket”) este primul element al platformei Neptun Alpha care va fi instalat in Marea Neagra. Aceasta va avea o inaltime de aproximativ 140 de metri, o baza de circa 40 de metri patrati si va cantari peste 7,000 de tone. Pe aceasta structura va fi montata partea superioara a platformei.
Platforma Neptun Alpha va fi instalata in zona de apa cu adancimea de ~100 de metri si face parte din infrastructura necesara pentru productia zacamintelor offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud. Infrastructura productiva mai include 10 sonde, 3 sisteme submarine de productie si reteaua de conducte colectoare asociate, conducta principala de gaze catre tarm (~160 km) si statia de masurare a gazelor la Tuzla.
Proiectul Neptun Deep este dezvoltat de OMV Petrom si Romgaz (prin subsidiara sa Romgaz Black Sea Limited), fiecare dintre companii avand o cota de participatie de 50%. Investitiile necesare pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de pana la 4 miliarde de euro.
Productia a fost estimata la circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, echivalenta cu cererea anuala curenta de gaze naturale a ~4,3 milioane de gospodarii multiplicata de ~30 de ori.
Mai multe detalii despre proiectul Neptun Deep aici.