BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Reșița listează prima emisiune de obligațiuni municipale verzi la Bursa de Valori București

Autor: Financial Market
3 min

Primele obligatiuni municipale verzi de pe piata locala de capital, emise de Municipiul Resita, au debutat, marti, 5 martie, la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Listarea obligatiunilor Municipiului Resita (RES33E) s-a realizat in urma derularii unui plasament privat in noiembrie 2023, in cadrul caruia, municipalitatea atras 8,8 milioane euro, prin emisiunea a 88.296 de obligatiuni, neconvertibile, garantate si denominate in euro.

Resita, oras cu istorie, oras cu viitor! Denumit in perioada interbelica parintele industriei romanesti, Resita demonstreaza, peste aproape 100 de ani, ca este un oras inovativ, un oras verde.

Ne bucuram sa fim primul oras din Romania care a emis obligatiuni municipale verzi, iar listarea de astazi la Bursa de Valori Bucuresti este un pas important in realizarea ambitiosului nostru plan de investitii verzi la Resita”, a declarat Ioan Popa, Primarul Municipiului Resita.

Fondurile obtinute prin emisiunea de obligatiuni vor fi utilizate pentru cofinantarea proiectului de reintroducere a tramvaiului electric in Resita, respectiv innoirea parcului de material rulant al operatorului de transport (13 tramvaie si 10 autobuze electrice) si amenajarea infrastructurii de transport in Resita.

Felicitam Municipiul Resita pentru initiava de a emite obligatiuni municipale verzi, care reprezinta o dubla premiera, in primul rand pentru ca este primul pas al Resitei pe piata de capital si, totodata, sunt primele obligatiuni verzi emise de o municipalitate.

In ultimii ani, Bursa de Valori Bucuresti a demonstrat ca este un partener solid pentru atragerea de finantare atat de catre companii, cat si de consilii judetene sau primarii pentru derularea unor proiecte prin care sa imbunatateasca comunitatile pe care le administreaza”, a afirmat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Obligatiunile au o valoare nominala de 100 euro, dobanda variabila (EURIBOR + 3,5% pe an) si au scadenta in 2033. Cuponul este platibil semestrial, iar principalul va fi rambursat in 5 transe anuale (12% in 2029, 18% in 2030, 20% in 2031, 23% in 2032 si, respectiv, 27% in 2033), iar dupa fiecare rambursare, valoarea nominala a fiecarei obligatiuni se va diminua proportional.

Ne dorim ca exemplul Primariei Resita sa fie urmat si de alte autoritati locale pentru sustinerea dezvoltarii sustenabile si verzi a comunitatilor pe care le reprezinta.

Emisiunile de obligatiuni ofera diversificarea surselor de finantare atat pentru companii, cat si pentru autoritati administrative locale si, totodata, permit o finantare mai potrivita a proiectelor implementate pe termen lung si care au nevoie de finantari pe termen lung”, a spus Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Cererea globală de aur în primul trimestru din 2024 a fost de 1.238 de tone

Municipalitatea a fost asistata in cadrul plasamentului privat de catre BRK Financial Group (BRK), in calitate de intermediar, si VMB Partners, in calitate de consultant financiar.

Pentru BRK Financial Group, o astfel de listare este o premiera in istoria recenta, iar interesul investitorilor pentru acest plasament ne da sperante ca se pot derula mai frecvent astfel de tranzactii.

Randamentul oferit de aceste obligatiuni, precum si denominarea in euro, au atras deopotriva investitori de retail si institutionali. Vorbim despre o serie de obligatiuni verzi, in linie cu noile tendinte de promovare a investitiilor durabile si sustenabile.

Avand in vedere structura subscrierilor in plasament, respectiv cu o pondere semnificativa, atat numeric, cat si valoric, a investitorilor de retail, cred ca vom avea atat ordine de tranzactionate pe ambele sensuri ale registrului de ordine, cat si tranzactii”, a afirmat Monica Ivan, Directorul General al BRK Financial Group.

„Felicitari municipiului Resita, felicitari Primariei si Consiliului Local. Inregistram astazi o premiera, Resita este prima autoritate publica din Romania care emite obligatiuni verzi la BVB.

Validarea acestor obligatiuni ca instrumente verzi si certificarea incadrarii proiectelor finantate in tintele ONU de dezvoltare durabila au fost evidentiate in raportul elaborat de Sustainalytics.

Municipiul Resita a obtinut un calificativ de rating egal cu cel al Romaniei de la agentia Fitch, iar profilul de credit de sine statator este chiar mai bun decat al tarii, evaluat la bbb+ datorita capacitatii sustenabile de indatorare pe care o prezinta. Nu in ultimul rand, felicitari primarului Ioan Popa pentru abordarea profund responsabila economic si pentru viziunea moderna pe care o imprima acestui oras”, a spus, Valentin Miron, CEO VMB Partners.

Municipiul Resita se alatura astfel, altor 15 orase si 5 judete din Romania care au in prezent listate obligatiuni la BVB. Este vorba despre judetele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Timis si orasele: Alba Iulia, Bacau, Bistrita, Bucuresti, Focsani, Iasi, Navodari, Oravita, Orastie, Predeal, Siret, Slobozia, Targu Mures, Timisoara, Zalau.

Emitentul are optiunea de rascumparare anticipata in anul 2029.

Conform agentiei de rating Fitch, Municipiul Resita are scorul BBB- cu perspectiva stabila si credit de sine statator bbb+, iar conform evaluarii efectuate de Morningstar Sustainalytics, aceasta emisiune de obligatiuni indeplineste cele patru componente de baza ale principiilor Green Bond (Utilizarea fondurilor, Procesul de Evaluare si Selectie a proiectelor, Gestionarea incasarilor si Cadrul de Raportare).