BET
18507.05
-0.03%
BET-TR
40438.01
-0.04%
BET-FI
59755.17
0.41%
BETPlus
2737.17
-0.06%
BET-NG
1322.39
0.08%
BET-XT
1578.89
0.01%
BET-XT-TR
3397.4
0.01%
BET-BK
3448.87
0.08%
ROTX
40695.58
-0.03%

Rompetrol Rafinare investește aproape 10 mil dolari în instalația de hidrogen din Petromidia

Autor: Financial Market
2 min

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International (Rompetrol), a retehnologizat Instalatia de Hidrogen de Inalta Puritate (HPP) din rafinaria Petromidia, printr-o investiție de aproape 10 milioane de dolari.

Proiectul a vizat inlocuirea tuturor subansamblelor care compun cuptorul de reformare, partea cea mai importanta si cea mai complexa constand in schimbarea celor 114 tuburi verticale care stocheaza catalizatorul necesar reactiei de reformare.

Complexitatea proiectului, care a presupus sute de lucrari separate, ne va sprijini in mentinerea unui grad ridicat de exploatare a instalatiei, facilitate absolut necesara pentru intreaga rafinarie. Ne mentinem standardul ridicat, asiguram capacitatea de productie a hidrogenului si ne aliniem planurilor operationale generale, stabilite in strategia de Grup”, a declarat Florian Daniel Pop, Director General al Rompetrol Rafinare.

Avand in vedere parametrii severi ceruti de procesul de reformare pentru obtinerea hidrogenului (peste 800 de grade Celsius si peste 30 de bari presiune de lucru), sute de elemente mecanice au fost instalate si interconectate prin utilizarea unei tehnologii speciale de sudura, cu precizie milimetrica.

Conform fiselor tehnice, durata de exploatare a subansamblelor este de 100.000 de ore – circa 12 ani. Luand in considerare punerea in functiune a instalatiei in 2012, parte a pachetului investitional de peste 380 de milioane de dolari care a vizat extinderea capacitatii rafinariei Petromidia, schimbarea subansamblelor care compun cuptorul de reformare din instalatia HPP a fost obligatorie, implementarea in cadrul reviziei generale din acest an fiind momentul potrivit pentru retehnologizare.

CITESTE SI:  Premier Energy semnează achiziția a două proiecte fotovoltaice cu o capacitate combinată de 86 MW

Proiectul a fost executat de patru companii subcontractoare, care au alocat aproape 70 de specialisti, iar implementarea a fost realizata sub supravegherea Rominserv – contractorul general al Grupului KMG International (Rompetrol), in baza cerintelor furnizate de Rompetrol Rafinare.

Instalatia HPP este principalul furnizor de hidrogen al rafinariei Petromidia, iar produsul este obtinut prin reformarea cu abur a gazului metan. Hidrogenul rezultat este apoi folosit, cu precadere, in procesele de extractie a sulfului din produse, in vederea sustinerii productiei de carburanti la standarde Euro5. Instalatia are o capacitate de 40.000 metri cubi/ora, de puritate minim 99,99%.

Rompetrol Rafinare a alocat, in 2024, un buget total de investitii de peste 140 de milioane de dolari. Din estimarile companiei, circa 85 de milioane de dolari au fost alocate doar proiectelor principale de modernizare si retehnologizare a instalatiilor din rafinaria Petromidia, implementate in cadrul reviziei generale.

Revizia generala are o ciclicitate de 4 ani si reprezinta o masura necesara si obligatorie, prin care sunt executate proiecte de anvergura care vizeaza modernizarea, mentenanta si recertificarea activelor operationale din rafinaria Petromidia.

Rafinaria Petromidia este cea mai mare unitate de profil din Romania si una dintre cele mai importante din regiune, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone de materii prime procesate anual.

Actionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct si indirect) si Statul Roman, prin Ministerul Energiei (44,7%).