There was an error retrieving data. Please try again later.

Acțiuni de creștere: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSM.US)

Autor: Financial Market
4 min

Într-un context geopolitic dificil marcat de tensiunile dintre China si SUA, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, una dintre cele mai mari companii producătoare de semiconductori la nivel mondial continuă să atragă riscuri semnificative pentru activitatea sa.

Temerile cu privire la o posibilă invazie a Taiwanului de către Beijing revin din nou pe agendă, determinând investitori precum Warren Buffett să-și retragă pozițiile long în TSMC. Cu toate acestea, există motive pentru a fi optimist cu privire la performanța viitoare a companiei.

TSMC face eforturi de relocare pentru a minimiza riscurile geopolitice și pentru a-și sprijini acțiunile să se aprecieze pe termen scurt, deoarece urmează să înceapă operațiunile pe teritoriul SUA anul viitor.

Ca atare, vânzările din aprilie și cumpărările puternice din mai ar putea reprezenta o oportunitate bună de intrare pentru investitorii care doresc să dețină una dintre cele mai mari companii din lume și care este responsabilă de cea mai mare fabricare și livrare de cipuri din întreaga lume.

La sfârșitul lunii aprilie, TSMC a publicat raportul de câștiguri trimestrial care a fost sub estimările analiștilor. Deși marjele brute și nete ale companiei au fost de 56,3% și, respectiv, 40,7%, veniturile TSMC au scăzut cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 16,72 miliarde de dolari și au ratat estimările de 17 miliarde de dolari.

Acest lucru se datorează în principal stocului în exces de la clienții săi, cărora le-a fost greu să-și vândă produsele din cauza mediului macroeconomic turbulent. Cu toate acestea, există un indiciu că cererea revine și ne apropiem de minimul pieței, impulsionați și mai mult de perspectivele de la Nvidia.

În cea mai recentă prezentare a rezultatelor, compania a indicat că redresarea treptată a afacerii cu semiconductori probabil va începe în a doua jumătate a anului, pe măsură ce clienții săi se pregătesc să-și lanseze noile produse.

Există zvonuri că cel mai mare client al TSMC, Apple (AAPL), a rezervat aproape 90% din capacitatea de producție de 3 nm a companiei în 2023, deoarece este gata să-și lanseze noile dispozitive până la sfârșitul anului.

De aceea, există motive să credem că TSMC ar putea prinde un impuls mai târziu în acest an și poate rezista ulterior. Acesta este probabil unul dintre principalele motive pentru care investitorii se așteaptă ca această companie să își îmbunătățească performanța în anii ce urmează.

În plus, TSMC nu are o concurență semnificativă, așa că are multe posibilități pentru a-și continua extinderea afacerilor în următorii ani.

Compania lucrează deja la un procesor avansat de 3 nm numit N3E, spre care Apple probabil va migra în viitor, în timp ce tehnologia TSMC de 2 nm se îndreaptă spre producție de volum în 2025.

Ca rezultat, TSMC va continua să-și extindă poziția de liderul tehnologic și să-și mențină avantajul fără a se confrunta cu vreo concurență majoră în viitorul apropiat.

Pe de altă parte, unul dintre principalele avantaje ale TSMC este faptul că s-a străduit să-și diversifice aprovizionarea pentru a reduce orice risc geopolitic, întrucât se pare că globalizarea în domeniul cipurilor este aproape inexistentă.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Scăderi pe piețele internaționale de acțiuni pe fondul rotației capitalurilor dinspre growth către value și a problemelor din IT

Compania a investit deja peste 40 de miliarde de dolari în două fabrici din Arizona care vor începe să producă chip-uri pe teritoriul SUA anul viitor, iar subvențiile suplimentare din partea guvernului federal ar putea să o ajute să-și accelereze eforturile de relocare.

Și, în cele din urmă, TSMC este pe cale să cheltuiască 7,4 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică în Japonia și probabil să continue cu o fabrică în Europa, mai ales după adoptarea Legii Chip-ului din UE care a fost implementată în urmă cu câteva săptămâni.

Ținând cont de toate acestea, este destul de sigur să afirmăm că atenuarea riscurilor geopolitice face posibil ca TSMC să-și protejeze mai bine afacerea și, în același timp, să restabilească încrederea investitorilor. În plus, datorită acestei diversificări geografice, riscurile sunt reduse.

tsm 1

Potrivit consensului analiștilor, prețul acțiunilor se plasează in trei intervale diferite (pesimist, mediu și optimist). Deși scenariul pesimist prevede o scădere cu 30% a prețului, atât scenariul mediu, cât și cel optimist oferă o perspectivă pozitivă, mai exact 4,9% și, respectiv, 34,13%, aspect care indică un optimism majoritar cu privire la comportamentul acțiunii pentru anul următor.

tsm grafico

TSM.US D1. Sursa: xStation

Situația tehnică a TSM este pozitivă. După construirea formațiunii Inverted Head & Shoulders, obiectivul principal al acțiunii este recuperarea proiecției generate de această structură, la 107,18 USD pe acțiune, zona de suport cheie pentru consolidarea pe parcursul anului 2021. Dacă reușește să depășească acest prag, următoarele referințe sunt la 125,76 USD și 142,08 USD pe acțiune (albastru și verde) dacă perspectivele pentru sector și o presiune geopolitică mai mică se dezvoltă în 2023.

Ținând cont de toate acestea, putem afirma că singurul lucru major care îi împiedică pe investitori precum Warren Buffett să dețină o poziție long în TSMC este creșterea riscurilor geopolitice, care au crescut în importanță în ultimii ani.

Având în vedere că relațiile chino-americane au șanse reduse să se îmbunătățească pe termen scurt, în timp ce oficialii americani cred că Beijingul își propune să poată invada Taiwanul până în 2027, este posibil ca mulți oameni să nu investească în TSMC, în ciuda poziției sale de lider de necontestat în industria semiconductorilor.

În orice caz, și mai ales în cel mai rău caz, TSMC își va menține cel puțin poziționarea datorită eforturilor de diversificare. Ca atare, deși ultimele sale acțiuni ar putea să nu fie viabile din punct de vedere economic pe termen lung, ele sunt necesare pentru a atenua principalele riscuri, deoarece potențialele acțiuni viitoare ale Beijingului ar putea afecta direct compania.

Totusi, este de reținut că TSMC ar putea oferi câștiguri mari pentru cei cărora nu îi deranjează să fie expuși la riscuri geopolitice.