BET
18650.73
-0.53%
BET-TR
40750.78
-0.54%
BET-FI
60793.15
-0.89%
BETPlus
2754.85
-0.55%
BET-NG
1331.47
-0.2%
BET-XT
1591.17
-0.54%
BET-XT-TR
3423.71
-0.55%
BET-BK
3467.62
-0.42%
ROTX
41046.46
-0.51%

Acțiunile Chevron scad cu peste 6% după ce compania petrolieră a raportat o diminuare cu 40% a profitului net in trimestrul al treilea

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Chevron, gigantul american din sectorul oil&gas, a raportat un câștig pe acțiune de 3,48 dolari la venituri de 51,9 miliarde de dolari, ambele în scadere cu 40 respectiv 18%, în timp ce analiștii se așteptau la un profit pe acțiune de 3,75 dolari, astfel că rezultatele reprezintă o ratare importantă.

Compania a raportat un profit net de 6.5 mld dolari in scadere de la 11.2 mld cât a fost in aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o diminuare cu aproape 42% pe fondul unor prețuri mai mici ale petrolului comparativ cu anul precedent.

Scăderea veniturilor s-a datorat unor realizări mai mici în segmentul upstream și unor marje în scădere la vânzările de produse rafinate, conform comunicatului companiei.

Producția netă de echivalent petrol la nivel mondial a crescut cu 4%, în principal datorită achiziției în valoare de 6,3 miliarde de dolari a companiei PDC Energy Inc care a fost încheiată în august 2023. Chevron se așteaptă ca aceasta să îmbunătățească poziția sa în bazinele Denver-Julesburg și Permian.

De asemenea, Chevron tocmai a anunțat o tranzacție de cumpărare a Hess Corporation, o companie americană de energie implicată în explorarea și producția de țiței și gaze naturale pentru suma de 53 de miliarde de dolari, care îi va oferi o participație într-un proiect major de foraj petrolier offshore care ar putea dura mai mult de 10 ani.

Cu toate acestea, analiștii de pe Wall Street nu par încântați de tranzacția cu Hess, spunând că Chevron a evaluat compania la un multiplu mai mare al câștigurilor decât alte tranzacții recente în domeniul petrolului și gazelor.

Pe de altă parte, Chevron spune că a plătit mai mult pentru că Hess are o rată de creștere mai mare, având în vedere un proiect mare care este acum în curs de desfășurare în largul coastelor Guyanei.

Dar fuziunile vin cu riscuri, iar prețul acțiunilor a scăzut de la încheierea tranzacției. Achiziția Hess Corporation de către Chevron va duce la preluarea unei capacități de producție de până la 395.000 de barili de petrol pe zi, în principal în regiunea Bakken și în Guyana.

CITESTE SI:  Fondurile de acțiuni au atras peste 193 de mil lei de la investitori în luna mai

Există și alte riscuri pentru acțiuni. Chevron urmărește mai multe proiecte în zone ale lumii care fac acum obiectul unor sancțiuni sau conflicte.

Printre acestea se numără un mare proiect de gaze naturale în Marea Mediterană, în apropiere de Israel, care a fost blocat după atacurile Hamas de la începutul acestei luni. Extinderea unui proiect în Kazahstan, un producător de petrol din ce în ce mai important de când războiul din Ucraina a redus exporturile Rusiei către Europa, a înregistrat întârzieri.

În plus, Chevron urmărește proiecte de foraj petrolier în Venezuela, unde SUA a acceptat în ultima vreme să reducă sancțiunile în schimbul acceptării guvernului de a organiza alegeri.

Această dezghețare a relațiilor ar putea deschide o oportunitate pentru Chevron de a extinde activitatea de foraj în statul sud-american.

Investitorii vor fi interesați de evoluția acestor proiecte și dacă Chevron se așteaptă să își poată extinde operațiunile internaționale.

Prețul acțiunilor Chevron a evoluat în interiorul unui canal de trend ascendent din mai 2023, mișcare în timpul căreia prețul a depășit două niveluri de rezistență la aproximativ 164 și 167 USD pe acțiune.

Anunțul referitor la achiziția Hess a dat un impuls descendent care a dus la spargerea limitei inferioare a canalului. După acest moment, prețul s-a aflat în cădere liberă, pierzând aproape 10% în doar 4 zile.

Mai mult, rezultatele financiare sub așteptări au tras un semnal de alarmă referitor la capacitatea companiei de redresa marjele în contextul noilor achiziții dar și a unei piețe extrem de agitate.

Chevron a distribuit 6,2 miliarde USD acționarilor în timpul trimestrului, incluzând dividende de 2,9 miliarde USD și răscumpărări de acțiuni de 3,4 miliarde USD.

Compania a declarat un dividend trimestrial de 1,51 USD per acțiune, plătibil la 11 decembrie 2023, ceea ce reprezintă un randament anualizat de 4.18%.

Următorul nivel important de suport se află la 140 USD pe acțiune, în timp ce rezistența se regăsește la 150 USD.

Chevron stock

Analiză efectuată de XTB Research