BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Administratorii de fonduri de investiții anticipează un an favorabil în 2024 și o creșterea a numărului de investitori în fonduri

Autor: Financial Market
5 min

În anul în care pe piața de capital din România a avut loc cel mai valoros IPO din istorie – listarea Hidroelectrica, industria de asset management a urmat trendul ascendent al pieței, atât ca active în administrare, cât și ca număr de participanți.

Anul trecut, am asistat la o revenire spectaculoasă pe piața de capital, după un 2022 dificil pentru investitori. Faptul că am terminat anul cu active în administrare de aproape 38 mld. lei și o creștere a numărului de investitori cu aproximativ 10.000 în fiecare lună arată o recunoaștere a încrederii și seriozității pe care administratorii de fonduri din România au transmis-o investitorilor și potențialilor clienți.

Și chiar dacă România are mult de recuperat la capitolul investiții în fonduri, comparativ cu celelalte țări europene, suntem încrezători că profesionalismul celor implicați în industrie, educația financiară continuă pe care o facem și noi prin proiectul ”Economisește inteligent”, precum și simplificarea legislației privind impozitarea veniturilor din investiții sunt un mix important de factori care va duce, pe viitor, la creșterea ponderii investițiilor în averea financiară a românilor”, a declarat Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) la conferința de presă organizată astăzi de asociație.

Potrivit datelor AAF, în ultimii 10 ani, activele aflate în administrarea asset managerilor din România au crescut cu 39%, de la 27,257 mld. lei în 2014, la 37,893 mld. lei, la finele anului 2023, din care 20,387 mld. lei în fonduri deschise de investiții și 17,506 mld. lei în fonduri de investiții alternative.

În fondurile deschise de investiții, avem în 2023 o creștere anuală a activelor nete cu 17%, în principal pe obligațiuni (+1,165 mld. lei) și acțiuni (+1,010 mld. lei).

Totodată, anul trecut, am ajuns foarte aproape de pragul de 600.000 de investitori în fonduri doar pe acest segment, numărul acestora fiind în creștere accelerată (+28%), atât la fondurile diversificate (+37.350), cât și la cele de obligațiuni (+27.351) și de acțiuni (+19.860). Subscrierile nete au redevenit pozitive, începând cu trimestrul al doilea al anului trecut, acestea ajungând la 691 mil. lei în trimestrul patru.

Privind aceste mișcări din industrie de anul trecut și din acest început de an, nu putem decât să fim optimiști și să anticipăm, în condiții normale și fără evenimente extraordinare, o evoluție foarte bună și în anul 2024, atât la nivel de active, cât și ca număr de participanți”, a declarat Jan Pricop, director executiv al AAF.

Dar, chiar și în contextul acestor creșteri, România se află cu mult în urma țărilor dezvoltate ale Europei și chiar a celor din regiune, atât la nivel de investiții, cât și în ce privește nivelul de bunăstare.

Astfel, averea financiară a populației din Romania era, în decembrie 2022, de doar 5.823 euro/persoană, mult sub media europeană care era de 65.209 euro dar mai mică și față de alte țări din regiune ca Bulgaria, Ungaria sau Polonia.

Averea financiară a populației include depozitele bancare, fondurile de pensii, asigurările de viață cu capitalizare, fondurile de investiții și valorule mobiliare (titluri de stat și incestiții pe bursă), dar nu ia în considerare investițiile în real estate.

Potrivit unui raport EFAMA (Asociația Administratorilor de Fonduri din Europa), doar 3,73% din averea financiară a românilor este direcționată către fonduri de investiții, în timp ce media europeană se situează la nivelul de 10%.

Totodată, în România, valoarea medie a deținerilor de fonduri de investiții este net inferioară valorilor înregistrate în Polonia, Ungaria, Cehia și alte țări din regiune.

Cel mai mare procent din averea financiară a populației din România (68,5%) merge către depozitele bancare, alte instrumente spre care își direcționează românii banii fiind fondurile de pensii (18,15%), valorile mobiliare (7,61%) și asigurările de viață (2,01%).

Potrivit EFAMA, chiar dacă și în Europa există o tendință de a se păstra sume importante de bani în depozite bancare, raportul dintre acestea și sumele investite este cu mult mai mic față de România. Este de remarcat totuși că, din 2016 și până în 2022, se observă o creștere constantă a ponderii investițiilor în fonduri.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB: Wall Street se îndreaptă spre un an istoric. Topul ideilor care ar putea aduce profit investitorilor

Reprezentanții AAF anticipează o evoluție pozitivă în 2024 și pe termen mediu a pieței fondurilor de investiții și consideră că este de datoria specialiștilor/profesioniștilor industriei să explice cât mai bine produsele și beneficiile acestui tip de economisire inteligentă. În opinia specialiștilor, românilor nu le lipsește în mod special educația financiară ci, mai mult, exeriența în domeniul investițiilor.

Experiența investițională se construiește treptat, pe măsură ce potențialii clienți înțeleg cum funcționează fondurile și produsele de investiții. De asemenea, o explicație pentru sumele mici pe care românii le direcționează spre fondurile de investiții și piața de capital este și faptul că românii au o avere individuală sub media europeană, dar și înclinația tradițională pentru imobiliare”. Schimbarea acestui comportament se face în timp, cu un efort educațional susținut din partea industriei de asset management.

Pentru 2024, perspectivele la început de an sunt încurajatoare, administratorii de fonduri așteptându-se la creșteri atât în ceea ce privește sumele investite, cât și numărul de clienți. Recomandarea profesioniștilor este ca investitorii să-și facă planuri de investiții pe termen lung, să nu se lase influențați de ajustările temporare ale pieței și să evite speculațiile.

La finalul anului 2024, industria așteaptă și o modificare legislativă importantă – implementarea în România a distribuirii fondurilor prin conturi globale -, schimbare care va deschide noi canale pentru investițiile în fonduri și va stimula vânzarea de unități de fond, ridicând astfel ponderea investițiilor în averea financiară a românilor.

Prezent la eveniment, Horia Braun Erdei, CEO Erste Asset Management, a declarat că, în opinia sa, noutatea anului 2023 a fost interesul tot mai mare al investitorilor pentru fondurile cu componentă de acțiuni, ponderea cea mai mare fiind pe fondurile diversificate. ”Pentru 2024, sperăm ca evoluția pozitivă să continue, investițiile regulate sunt pe o tendință pozitivă și avem încrederea că românii au prins gustul economisirii recurente”, a explicat Braun Erdei.

Potrivit lui Florin Dolea, CEO Amundi Asset Management, o provocare a anului 2024 va fi perspectiva încetinirii creșterii economice la nivel global, atât în țările dezvoltate, cât și în cele emergente.

Intrăm într-o perioadă de încetinire a creșterii și este important să vedem ce se întâmplă cu politica monetară, care are influență semnificativă asupra investițiilor.

Vedem deja semne că inflația se temperează și sunt semne că băncile centrale se pregătesc pentru o scădere a dobânzilor, undeva spre mijlocul acestui an.

Pe fondul scăderii dobânzilor, în partea a doua anului, credem că performanța companiilor se va îmbunătăți și acțiunile se vor ridica și vor oferi oportunități de investiții interesante”, a spus Florin Dolea, la evenimentul AAF.

A fost un an bun din punctul de vedere al performanței investiționale, am avut o perfomanță foarte bună pentru portofoliul de acțiuni, piața a fost pe trend și am profitat de el, dar acest lucrur reprezintă și o provocare pentru 2024, pentru că probabil se vor schimba lucrurile și fondurile nostre vor trebui cumva rebalansate”, a completat la rândul său, Adrian Dudu, CFA – Chief Investment Officer – Certinvest.

La nivel european, industria de asset management totalizează aproximativ 66.000 de fonduri de investiții – din care cca 36.000 (55%) sunt fonduri deschise de investiții și 30.000 (45%) fonduri de investiții alternative -, și avea 28,6 trilioane de euro în administrarea a peste 4.800 de companii de asset management, potrivit celui mai recent raport EFAMA.

În România funcționează 132 de fonduri de investiții (94 fonduri deschise și 38 fonduri alternative). La sfârșitul anului 2023, industria locală de asset management avea în administrare active de aproape 38 mld. lei (cca 7,6 mld. euro).