Conform MSCI (Morgan Stanley Capital International), furnizorul global de indici cu sediul în New York City, alte zece companii listate la Bursa de Valori București vor intra în indicii MSCI începând cu 1 septembrie 2023, consolidând astfel poziția României în acești indici de la 12 la 22 de companii.
Potrivit anunțului MSCI, România va avea încă 10 companii incluse în indicii MSCI Frontier IMI și MSCI Romania IMI (Investable Market Indices), indici care cuprind companii încadrate ca Small Cap, Mid Cap și Large Cap.
Acestea sunt: Aquila Romania (AQ), AROBS (AROBS), Bittnet Group (BNET), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), CONPET SA (COTE), Purcari Wines (WINE), Safetech Innovations (SAFE), SIMTEL (SMTL), Sphera Franchise Group (SFG) și TTS (Transport Trade Services) (TTS).
Totodată, alte 6 companii românești vor fi promovate de la Small Cap la Mid Cap / Large Cap. Acestea vor face parte astfel din indicii MSCI Frontier și MSCI Romania care includ doar companii Mid Cap și Large Cap, acestea fiind: Electrica (EL), MedLife România (M), One United Properties (ONE), TeraPlast (TRP), Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN).
”Strategia BVB vizeaza cresterea semnificativa a lichiditatii, iar imbunatatirea vizibilitatii pietei pe radarele investitorilor locali si internationali este unul dintre pilonii pe care se bazeaza strategia noastra.
Piata locala a demonstrat in ultimii cinci ani ca este un canal viabil pentru sustinerea economiei atat prin rundele de finantare derulate de companii private si de Statul roman, care au insumat peste 10,5 miliarde de euro, cat si printr-o triplare a numarului de investitori, pana la aproape 160.000”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
”Cresterea prezentei Romaniei in indicii MSCI este un nou semnal pozitiv pentru piata locala, care inca este incadrata ca Piata de Frontiera de catre furnizorul global de indici.
Alaturi de ceilalti stakeholderi ai pietei de capital continuam demersurile pentru a obtine promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta si din partea MSCI si consideram ca perspectivele sunt pozitive, avand in vedere recenta listare a Hidroelectrica, alaturi de indeplinirea criteriilor calitative si cantitative ale furnizorului de indici”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.
Reamintim că începand cu 21 septembrie 2020, România a fost clasificată drept piață emergentă secundară conform celuilalt furnizor de indici, FTSE Russell, după ce a bifat cele 21 de criterii care masoară atractivitatea si accesibilitatea investitiilor la bursa.