AROBS Transilvania Software, cea mai mare companie de tehnologie listată recent pe piața principală de la BVB beneficiază de un raport de analiză pe baza rezultatelor financiare pe care compania le-a avut in prima jumătate a anului.
Astfel, analiștii de la casa de brokeraj Wood&Coompany estimează un pret țintă de 1.43 lei / acțiune, ceea ce corespunde unui pontențial de creștere de 44% față de cotația actuală.
Analiza vine pe fondul mesajului conducerii companiei care a precizat în timpul conferintei pentru rezultatele financiare din T2 2023 că în acest moment accentul este pus pe creștere, pentru a atinge dimensiunea necesară astfel incât să atragă și să rețină clienți mari și comenzi mai mari de 100m EUR.
″Așa cum am semnalat în raportul nostru de inițiere, aceste relații tind să fie persistente – un furnizor de top este mai dificil de înlocuit – și generează marje mai mari în timp.
Este, de asemenea, domeniul în care s-au concentrat achizițiile recente și un indicator pentru activitatea viitoare de fuziuni și achiziții,” se arată in raportul casei de brokeraj.
Precizările fac parte dintr-un mesaj mai extins privind majorarea de capital planificată, în ciuda bilanțului său solid (grad de îndatorare în prima jumatate a anului de doar 21% exprimat ca raport intre capitalul imprumutat si capitalul propriu). De asemenea, flexibilitatea lichidităților disponibile va permite companiei să închidă tranzacții de fuziuni și achiziții mai rapid.
″Cu toate acestea, concluzia acestui fapt este că, în timp ce urmărește scalarea rapidă a business-ului, creșterea marjelor EBITDA va fi secundară pentru cel puțin câteva trimestre, în opinia noastră.″
Previziunile noastre curente (conform IFRS) presupun câștiguri aproximativ constante pentru anul 2023, chiar și pentru 2024 cu marje EBITDA cu câteva puncte procentuale sub nivelurile din 2022.
Totuți, acest lucru este normal pentru o companie cu strategie de creștere, rentabilitatea generală revenind doar după ce afacerile cumparate sunt complet integrate in grup.
Prin urmare, prima jumătate a anului nu modifică perspectiva noastră și continuăm să vedem AROBS ca fiind în această nișă mai mică, dar cu potențial mare, pe piețele regionale,″ precizează raportul.
Conducerea are în vedere un buget de cca. 55m EUR (cca. 275m RON) pentru fuziuni și achiziții, compus dintr-o emisiune de acțiuni de 40m EUR, vizând noi investitori și acțiuni suplimentare care urmează să fie emise ulterior, în valoare de 15m EUR (evaluate la nivelurile curente).
Structura tranzacțiilor de fuziuni și achiziții vizate va fi de a plăti 75% în numerar și restul în noi acțiuni AROBS. CEO-ul și acționarul majoritar (cca. 66,4%), Voicu Oprean, nu va participa, la majorarea de capital social.
AROBS a raportat o cifră de afaceri de 241,1 milioane de lei la nivel consolidat în primul semestru din 2023, o creștere cu 90% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA normalizată de 43,3 milioane de lei, +9% și un profit net normalizat de 32,5 milioane de lei, o apreciere cu 1% comparativ cu primul semestru din 2022.
În ceea ce privește cifra de afaceri la nivel consolidat, în primele șase luni din 2023, serviciile software au înregistrat o creștere de 83% față de aceeași perioadă a anului trecut, acestea având o contribuție de 74% la cifra de afaceri, iar segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 21%, pe fondul atragerii de noi clienți, contribuția acestuia la cifra de afaceri fiind de 14% în S1 2023.
De asemenea, noua linie de business a grupului, AROBS Systems, a avut o contribuție de 12% la cifra de afaceri, generând venituri de 29,1 milioane de lei.
Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware și software, precum și a produselor software pentru autoritățile contractante din sectorul public.
În prima parte a anului, AROBS Systems a finalizat un proiect de livrare de soluție hardware și software, destinată consolidării bazelor de date necesare funcționării componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal. Soluțiile vândute, în cadrul acestui segment, generează marje cuprinse între 2% și 8%.
Analiză poate fi accesată aici.