A treia sesiune a săptămânii nu ne aduce o stare foarte pozitivă la nivelul investitorilor, care par să fi fost luați prin surprindere de discursul de ieri al președintelui Trump.
Înaintea evenimentului, la nivel general plana o stare de optimism în piețe, indicii bursieri, în special cei din SUA și cei mai importanți din Europa, îndreptându-se către niveluri record, în timp ce activele considerate mai sigure precum aurul sau monedele de refugiu sufereau deprecieri.
Acest scenariu a fost posibil datorită așteptărilor constructive ale investitorilor dinaintea conferinței de presă, aceștia previzionând ca Donald Trump să anunțe anularea unor taxe vamale impuse Chinei, care să indice apropierea de semnarea ”Primei faze” a acordului.
O altă variantă era ca Președintele SUA să anunțe amânarea taxelor vamale asupra importurilor auto din Europa, care ar fi indicat o posibilă aplanare a tensiunilor dintre cele două zone economice.
Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare
Totuși, niciunul dintre aceste scenarii nu s-a materializat, iar Donald Trump a ales din nou o abordare dură, amenințând cu introducerea de noi bariere comerciale în cazul în care nu se va ajunge la un acord extins cu statul chinez.
În plus, a făcut o serie de comentarii dure atât la adresa Chinei, despre care a zis că ”de când a intrat în OMC nu a existat un alt stat care să păcălească (cheated) mai mult SUA decât a făcut-o China”, dar și la adresa Uniunii Europene, despre care a zis că a impus ”bariere comerciale imposibile în calea importurilor din SUA”.
Aceste comentarii ne arată că Donald Trump ar putea încerca din nou să pună presiune pentru a obține concesii sau decizii favorabile în timpul discuțiilor comerciale, dar aruncă o nouă umbră de incertitudine asupra probabilității semnării unui acord în viitorul apropiat, lucru care a afectat apetitul investitorilor pentru risc.
Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă
În acest context, traderii s-au reorientat către active mai sigure, situația care a ajutat aurul să iasă dintr-o situație delicată. De la începutul lunii noiembrie, aurul a evoluat pe un trend descendent care a dus prețul din zona de 1510 dolari până la nivelul de suport de la 1450 de dolari.
Începutul secvenței de scădere a coincis cu spargerea în jos a mediei mobile exponențiale de 50 de ore și a fost alimentată de o îmbunătățire a sentimentului investitorilor ca urmare a datelor macroeconomice pozitive și optimismului de pe plan comercial.
Testarea nivelului de suport cheie de la 1450 de dolari a determinat o respingere a prețului către nivelul de rezistență de la 1466 de dolari. Astfel, vedem că după lovitura oferită de discursul lui Trump, prețul aurului a dezvoltat o mișcare ascendentă în timpul căreia a revenit deasupra mediei mobile exponențiale de 50 de ore și a depășit nivelul de rezistență de la 1460 de dolari.
Pe termen scurt și mediu este posibil să vedem o presiune ascendentă asupra cotației determinată în mare parte de caracterul impulsiv și imprevizibil al președintelui SUA, ale cărui comentarii pot determina schimbări bruște ale stării de spirit a investitorilor care se transpune la nivelul prețurilor.
Analiză efectuată de XTB Online Trading
[ajax_load_more]