BET
18673.15
-0.41%
BET-TR
40799.9
-0.42%
BET-FI
60555.41
-1.28%
BETPlus
2758.72
-0.41%
BET-NG
1333.88
-0.01%
BET-XT
1592.28
-0.47%
BET-XT-TR
3426.11
-0.48%
BET-BK
3465.78
-0.47%
ROTX
41072.68
-0.45%

Calendar economic: Evoluția inflației din Zona Euro și Forumul BCE vor fi în atenția investitorilor această săptămână

Autor: Financial Market
2 min

Ultima săptămână din luna iunie va fi marcată de mai puține date economice pe plan global, investitorii așteptând sezonul semestrial de raportări financiare care va incepe la jumătatea lunii iulie, primele companii care vor publica fiind cele din Statele Unite.

În Europa, accentul va fi pus pe ratele preliminare ale inflației pentru zona euro, Germania, Franța, Italia și Spania. Este de așteptat ca rata inflației prețurilor de consum în blocul comunitar să continue să scadă, ajungând la 5,6% în iunie, cel mai mic nivel din ianuarie 2022.

Cu toate acestea, rata anuală a inflației de bază este estimată să crească, accelerând la 5,5% de la 5,3% în luna mai.

În Germania, atenția se va concentra asupra indicatorului Ifo Business Climate, care se anticipează că va ajunge la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

Pe de altă parte, indicatorul GfK privind sentimentul consumatorilor este programat să crească pentru a opta lună consecutivă, atingând cel mai ridicat nivel din aprilie 2022.

Informații suplimentare vor include sondajul de afaceri din zona euro și rata șomajului, vânzările cu amănuntul din Germania și rata șomajului, precum și evoluția comerțului cu amănuntul în Elveția.

În Marea Britanie, estimarea finală a PIB-ului din primul trimestru va fi publicată, însoțită de indicatori monetari, contul curent și prețurile locuințelor la nivel național.

În cele din urmă, Forumul Băncii Centrale Europene, programat între 26 și 28 iunie în Portugalia, va aduce la aceeași masă guvernatorii marilor bănci centrale, inclusiv președintele BCE, Christine Lagarde și președintele Fed, Jerome Powell, care vor participa în discuții despre subiectul crucial al stabilizării macroeconomice în fața unei inflații volatile.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Reducerea mult așteptată a dobânzilor, influențată de alegerile prezidențiale din SUA. Cum îl „strânge cu ușa” Trump pe șeful Fed?

În Statele Unite, se așteaptă ca raportul privind veniturile și cheltuielile personale să arate că creșterea cheltuielilor consumatorilor a scăzut la 0,2%, în timp ce veniturile au crescut constant cu 0,4%.

Între timp, indicele prețurilor PCE, care servește drept măsură preferată de inflație a Rezervei Federale, este probabil să arate că presiunile prețurilor au scăzut ușor în mai.

În plus, se anticipează că comenzile de bunuri de folosință îndelungată vor scădea pentru prima dată în ultimele 3 luni.

Alte date cheie sunt așteptate, inclusiv vânzările de case noi și în așteptare, prețurile caselor, estimări anticipate ale balanței comerciale de mărfuri, PIB-ul și sentimentul consumatorilor din Michigan din iunie.

De asemenea, investitorii vor monitoriza îndeaproape publicarea rezultatelor testelor de stres ale Rezervei Federale asupra sistemului bancar.

În alte părți ale Americii, atenția investitorilor se va muta asupra cifrelor lunare ale PIB-ului și rata inflației din Canada, precum și pe comerțul exterior și rata șomajului din Mexic și pe datele șomajului din Brazilia.

În Asia, toți ochii vor fi ațintiți asupra indicatorilor PMI de producție din China pentru a afla cele mai recente informații despre redresarea economică deocamdată dezamăgitoare. Investitorii vor urmări, de asemenea, profiturile industriale ale țării pentru luna mai.

În Japonia, o săptămână plină de date economice va fi marcată de încrederea consumatorilor pentru iunie, după rata șomajului din luna mai, producția industrială și vânzările cu amănuntul.

Între timp, India va publica evoluția contul curent pentru primul trimestru, în timp ce în Australia, indicele prețurilor de consum este setat să arate o altă decelerare a ratei inflației, în timp ce vânzările cu amănuntul vor fi mai mari.