BET
18546.14
0.21%
BET-TR
40522.76
0.21%
BET-FI
59791.7
0.06%
BETPlus
2742.22
0.18%
BET-NG
1327.34
0.37%
BET-XT
1581.37
0.16%
BET-XT-TR
3402.69
0.16%
BET-BK
3453.31
0.13%
ROTX
40780.7
0.21%

Calendar economic: Negocierile privind ridicarea plafonului datoriei SUA au intrat în etapa finală

Autor: Financial Market
2 min

Negocierile privind plafonul datoriilor din Statele Unite continuă să fie în centrul atenției, pe măsură ce termenul limită de 1 iunie stabilit de Departamentul de Trezorerie se apropie.

În cursul zilei de sâmbătă, reprezentanții Casei Albe și cei ai republicanilor au făcut progrese către un acord de compromis pentru a ridica plafonul datoriei pentru o perioadă de doi ani.

Acordul prevede reduceri însemnate ale cheltuielilor guvernamentale alături de alte reforme care vin să sprijine forța de muncă pentru reluarea creșterii economice.

Săptămâna ce vine, investitorii vor aștepta cu nerăbdare raportul NFP privind piața forței de muncă din SUA, care va oferi informații despre starea de sănătate a angajărilor înainte de reuniunea Rezervei Federale din iunie.

Se preconizează că economia SUA va adăuga 193.000 de locuri de muncă în mai, ceea ce indică o încetinire față de cele 253.000 de locuri de muncă raportate în aprilie, în timp ce rata șomajului va crește ușor la 3,5%.

De asemenea, indicatorii ISM Manufacturing PMI, evoluția prețurilor caselor și indici regionali de activitate, cum ar fi Chicago PMI și Dallas Fed Manufacturing Index, vor oferi mai multe indicii despre starea economiei.

În afara Statelor Unite, vor fi urmărite îndeaproape cifrele actualizate ale PIB-ului din Canada și Brazilia, alaturi de rata șomajului, producția industrială și rata șomajului din Mexic.

În Europa, după ultimele rapoarte de politică monetară ale BCE va fi publicată rata inflației pentru zona euro, inclusiv Germania, Franța, Italia și Spania.

CITESTE SI:  Indicatorul de Încredere Macroeconomică realizat de Asociația CFA România a crescut ușor în luna mai 2024

Se anticipează că rata anuală a inflației din zona euro va scădea la 6,3% în mai, minimul ultimelor 15 luni, comparativ cu 7% în aprilie. În plus, vânzările cu amănuntul din Germania vor reveni probabil după trei luni consecutive de scăderi.

Datele despre șomaj vor fi publicate și pentru zona euro, Germania, Spania și Italia. Vor fi publicate sondaje de afaceri pentru zona euro, împreună cu actualizări ale PIB-ului din primul trimestru pentru Franța, Italia, Elveția și Turcia.

În cele din urmă, investitorii vor urmări datele finale ale indicatorilor PMI de producție, precum și prețurile locuințelor la nivel național in Regatul Unit și indicatorii monetari ai Băncii Angliei.

În China, indicatorii PMI Caixin de producție vor oferi o actualizare cu privire la redresarea economică din luna mai. În Japonia, o serie de date economice, inclusiv vânzările cu amănuntul, producția industrială, încrederea consumatorilor, rata șomajului și PMI de producție vor fi publicate.

În India, cifrele de creștere a PIB-ului pentru T1 vor arăta probabil o expansiune anuală de 5%, peste 4,4% în T4 2022, stimulată de exporturile de servicii, consumul privat și producția, pe fondul diminuării presiunilor asupra costurilor inputurilor.

În Australia, este probabil ca rata inflației să arate că presiunile asupra prețurilor au rămas ridicate în mai. Alte date semnificative acoperă autorizațiile de construire, împrumuturile pentru locuințe și cheltuielile private.