BET
18715.59
0.1%
BET-TR
40890.94
0.11%
BET-FI
60463.05
-0.79%
BETPlus
2765.33
0.09%
BET-NG
1334.86
-0.09%
BET-XT
1595.42
-0.06%
BET-XT-TR
3432.75
-0.05%
BET-BK
3477.07
-0.09%
ROTX
41155.43
0.09%

Calendar economic: Săptămâna aceasta atenția investitorilor se va îndrepta către sițuatia privind majorarea plafonului datoriei Statelor Unite

Autor: Financial Market
2 min

Săptămâna aceasta, investitorii vor urmări îndeaproape negocierile privind majorarea plafonului datoriei Statelor Unite, speranțele unei înțelegeri rapide fiind spulberate vineri, după ce negociatorii republicani au părăsit întâlnirea, spunând că cererile Casei Albe sunt nerezonabile.

Atenția va fi captată și de minuta ședinței Fed și de discursurile mai multor oficiali ai Rezervei Federale.

În cursul săptămânii, așteptările pentru o nouă majorare a ratei au crescut pe fondul datelor economice solide, dar vineri, președintele Fed, Powell, a spus că din cauza stresului din sectorul bancar, ar putea fi inutilă creșterea ratelor pentru a reduce inflația.

În plus, vor fi publicate o serie de date importante, inclusiv: date privind veniturile și cheltuielile personale, comenzile de bunuri de folosință îndelungată, datele PMI preliminare de la S&P Global și vânzările de case noi.

Se anticipează că cheltuielile de consum vor crește ușor în aprilie, după o perioadă de stagnare din luna precedentă, în timp ce comenzile de bunuri de folosință îndelungată fabricate din SUA vor scădea după o creștere notabilă în martie.

În plus, investitorii vor monitoriza îndeaproape estimarea anticipată a evoluției stocurilor și a doua estimare ale cifrelor PIB din primul trimestru.

Pe măsură ce sezonul de câștiguri se desfășoară, mai multe companii importante își vor raporta rezultatul financiar, inclusiv Zoom, Intuit, Palo Alto Networks, XPeng, NVIDIA, Snowflake, Medtronic și Costco Wholesale. În altă parte a Americii, Mexicul este programat să publice cifre actualizate pentru PIB-ul și balanța comercială din primul trimestru.

În Regatul Unit, calendarul economic este plin de informații cheie privind inflația, vânzările cu amănuntul, împrumutul net din sectorul public și indicatori CBI pentru comenzile din fabrică.

Inflația generală a crescut probabil cu 0,8% față de lună în aprilie, împingând rata anuală la un minim de 13 luni de 8,3% de la 10,1%.

Se estimează că vânzările cu amănuntul au revenit după scăderile din ultimele două luni, iar sondajul PMI ar trebui să indice o altă expansiune solidă în sectorul serviciilor și o contracție mai ușoară a producției.

CITESTE SI:  Companiile susținute de fonduri de private equity au creat cu 7,1% mai multe locuri de muncă în 2022

În Germania, investitorii așteaptă cifrele finale ale PIB-ului. În afară de acestea, indicatorul Ifo Business Climate este programat să scadă de la recordul de 14 luni din aprilie, iar indicatorul GfK Consumer Climate este probabil să crească pentru a opta lună consecutiv la cel mai mare nivel din aprilie 2022.

În zona euro, estimările rapide sunt că moralul consumatorilor s-a îmbunătățit până la un nivel maxim din ultimele 15 luni. Între timp, datele PMI rapide vor indica probabil că economia zonei euro a înregistrat o nouă expansiune lunară a activității economice, prelungind impulsul ascendent de la începutul anului 2023.

În ceea ce privește politica monetară, se așteaptă ca Banca Centrală a Turciei să-și mențină rata dobânzii la 8,5. % pentru a patra întâlnire.

În China, se anticipează că banca centrală va menține ratele primare de împrumut pe un an și pe cinci ani la 3,65% și, respectiv, 4,3%, după ce a lăsat neschimbată rata facilității de creditare pe termen mediu la 2,75% în această săptămână. Sunt așteptate și profiturile corporative pentru primele patru luni ale anului.

În Japonia, indicatorii PMI flash vor fi în centrul atenției, alături de comenzile de mașini, indicele Reuters Tankan și cifrele inflatiei pentru Tokyo.

În Australia, investitorii vor urmări datele PMI flash și datele vânzărilor cu amănuntul. Între timp, mai multe bănci centrale din regiunea Asia-Pacific vor decide asupra politicii monetare. Atât Bank of Indonesia, cât și Bank of Korea sunt de așteptat să mențină ratele dobânzilor la nivelurile actuale, în timp ce Reserve Bank of New Zealand va ridica probabil costurile de împrumut cu 25 pb.