Cele mai importante evenimente economice vor veni de peste ocean săptămâna aceasta unde Biroul de Statistică al Muncii va publica evoluția indicelui prețurilor de consum și de producție, informații care vor alimenta dezbaterea dacă inflația a atins un vârf sau ar putea reveni pe creștere.
Inflația generală a crescut probabil cu 0,3% pe lună în martie, coborând rata anuală la 5,2% de la 6%. Între timp, inflația de bază a crescut probabil tot cu 0,3% față de luna precedentă, ceea ce face ca rata anuală să se mențină în jur de 5,6%.
Prețurile la producător au evoluat probabil constant de la o lună la alta, ceea ce a dus la reducerea ratei anuale la 3,1% de la 4,6% și ce ar putea marca cea mai scăzută valoare din martie/februarie 2021.
În același timp, se preconizează că inflația de bază a producătorilor va crește cu 0,3% în aceeași perioadă, terminând cu scăderea ratei anuale la 3,3% de la 4,4%.
Alte date economice înclud și raportul vânzărilor cu amănuntul, prognozele indicând o scădere de 0,4% de la o lună la alta. În plus, investitorii se vor uita si la raportul preliminar privind sentimentul consumatorilor de la Universitatea din Michigan și estimările inflației pentru aprilie.
Nu in ultimul rând, Federal Open Market Committee va publica procesul-verbal al ședinței precedente. Având în vedere că banca centrală a SUA va încheia probabil ciclul de înăsprire în luna mai, economiștii și investitorii așteaptă indicii asupra nivelului terminal al ratelor.
În Regatul Unit, se vor publica cifrele lunare ale PIB-ului, alături de producția industrială, producția în construcții și balanța comercială.
Economia Marii Britanii a crescut cel mai probabil cu 0,2% în februarie, după o expansiune de 0,3% în ianuarie când producția industrială a revenit.
În zona euro, aceiași indicatori privind producția industrială sunt programați să crească pentru a doua lună în februarie, în timp ce vânzările cu amănuntul sunt estimate în scădere după o mică revenire în ianuarie.
În același timp, rapoartele actualizate ale inflației sunt de așteptat să confirme o încetinire a inflației în general, în special în Germania, Spania și Franța.
În Asia, China va publica evoluția balanței comerciale, rata inflației și creșterea volumului creditelor pentru luna martie. Se așteaptă că datele cheie din China vor mișca piețele, deoarece cifrele recente ale indicatorilor PMI au ridicat incertitudinea cu privire la impactul redeschiderii țării asupra creșterii economice.
În Japonia, investitorii așteaptă cifrele privind încrederea consumatorilor pentru luna martie. Între timp, se așteaptă ca inflația alimentară mai lentă din Asia emergentă va conduce la scădea ratei inflației în India, la o săptămână după ce banca centrală și-a întrerupt ciclul de înăsprire.
A doua economie ca mărime a Asiei va publica de asemenea, producția industrială pentru februarie. În altă parte, Coreea de Sud va publica noi cifre ale șomajului și va decide asupra politicii sale monetare, în timp ce creșterea PIB-ului din Singapore este de așteptat să se fi moderat în T1.
În Australia, minutele de la cea mai recentă întâlnire a RBA vor oferi informații dacă bănca centrală va întrerupe înăsprirea politicii monetare la 3,6%.
Piețele așteaptă, de asemenea, publicarea unor indicatori cheie de perspectivă, inclusiv datele Westpac privind încrederea consumatorilor pentru aprilie și NAB Business Confidence pentru martie, pe lângă cifrele șomajului pentru martie.
Între timp, Noua Zeelandă va publica rata inflației pentru T1.