Va fi o săptămână foarte încărcată care va aduce o mulțime de știri de analizat de către investitori, printre care foarte așteptata decizie a Rezervei Federale privind rata dobânzii și raportul privind salariile non-agricole (Non farming payroll).
Inflația a dat semne de domolire, alimentând speranța că Rezerva Federală va încetini ritmul înăspririi politicii sale monetare, oferind o majorare mai mică a ratei, respectiv 25 puncte de bază, miercuri.
În afară de Fed, raportul SUA privind salariile non-agricole va fi important în ianuarie, economia a adăugat probabil 175.000 de poziții, în timp ce șomajul ar putea să crească până la 3,6%.
Câștigul orar mediu va fi în creștere probabil cu același ritm ca în perioada anterioară, cu un rezultat așteptat de 0,3% lună/lună.
În plus, investitorii vor acorda o atenție deosebită indicatorilor PMI de producție și non-producție, care confirmă probabil că activitatea fabricilor s-a contractat în ianuarie, dar sectorul serviciilor a revenit pe creștere.
De asemenea, sezonul de câștiguri va oferi mai multe informații despre sectorul corporativ american. AMD, Meta Platforms, Alphabet, Amazon, Apple și Qualcomm sunt cele mai importante companii care vor raporta. În altă parte din America, Canada va publica cele mai recente date lunare despre PIB.
În Europa, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană și Banca Angliei să continue campania agresivă împotriva inflației și să majoreze joi ratele dobânzilor cu 50 puncte de bază.
Alte date macroeconomice includ rapoartele cheie privind creșterea economică, inflația și șomajul pentru zona euro, Germania, Italia, Franța și Spania.
Blocul comunitar în frunte cu Germania și Franța, probabil a evitat creșterea negativă în trimestrul IV, deoarece vremea mai caldă a ajutat la atenuarea crizei energetice, în timp ce PIB-ul Italiei probabil a intrat în zona de contracție.
În ceea ce privește presiunile asupra costurilor, se estimează că inflația din zona euro în ansamblu va continua să scadă în ianuarie. În Germania, totuși, prețurile vor crește cu 9,2%.
Alte date de urmărit includ sondajul de afaceri în zona euro și prețurile de producător, comerțul intern și extern al Germaniei, indicatorii monetari ai Băncii Angliei și prețurile locuințelor la nivel național, indicatorii principali KOF din Elveția, vânzările cu amănuntul și încrederea consumatorilor și rata inflației din Turcia. Indicatorii PMI de producție și servicii din ianuarie vor fi, de asemenea, actualizați.
În Asia, toată atenția se concentrează pe datele PMI din China pentru primul indicator al celei de-a doua economii ca mărime din lume, de când guvernul a renunțat la politica sa zero-Covid la începutul lunii.
Între timp, în Japonia, o săptămână plină este marcată de cifrele privind încrederea consumatorilor din ianuarie și construcțiile noi de locuințe în luna decembrie, producția industrială, vânzările cu amănuntul și rata șomajului.
În India, investitorii așteaptă bugetul Uniunii pentru anul financiar 2023, deoarece angajamentele anterioare de cheltuieli conservatoare se confruntă cu preocupările recente privind o creștere mai lentă în ultimul an de mandat al guvernului.
Atât India, cât și Coreea de Sud vor publica PMI în ianuarie, acesta din urmă furnizând și date despre inflație și comerț.
O săptămână plină de lansări în Australia acoperă indicele de producție al grupului Ai pentru ianuarie și vânzările cu amănuntul, creditul pentru locuințe și autorizațiile de construire pentru decembrie.
În cele din urmă, Noua Zeelandă urmează să publice balanța comercială din decembrie și cifrele de pe piața muncii din trimestrul IV.