BET
16650.41
2.97%
BET-TR
36717.49
2.97%
BET-FI
58839.26
2.51%
BETPlus
2465.5
3.05%
BET-NG
1193.8
2.63%
BET-XT
1429.95
2.89%
BET-XT-TR
3099.83
2.89%
BET-BK
3047.25
2.99%
ROTX
37049.29
2.86%

Claudiu Cazacu, XTB România: Sezonul unor profituri în scădere față de anul trecut așteaptă concluzia de la Nvidia

Autor: Financial Market
3 min

După raportările a 475 de companii americane membre ale indicelui S&P500, care indică un sezon mai slab decât anul trecut, piețele își pun speranțele într-un singur jucător din domeniul tehnologiei de vârf, chiar dacă unul dintre cei mai mari la nivel global.

Indicele S&P500 al bursei americane a înregistrat scăderi de 4,3% în august. Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, acest indice se confruntă cu noi provocări, chiar dacă a reușit să mențină o creștere netă de 14,3% de la începutul anului.

Sezonul raportărilor pentru trimestrul al doilea din 2023 a adus scăderi de 7,3% ale profiturilor față de aceeași perioadă al anului trecut, pentru companiile din indicele S&P500, după ce aproximativ 95% dintre firme au publicat rezultatele.

În cazul unui set mai larg de companii, grupate în indicele Morningstar US Market, care acoperă 97% din universul bursier american, datele prezentate indică o imagine mai favorabilă. Reducerea profiturilor se situează la 4,3.

Procentul companiilor care au surprins pozitiv în privința cifrei de afaceri este sub media ultimilor cinci ani. Totodată, există anumite elemente de risc.

De exemplu, rezervele de cash ale consumatorilor se află într-o poziție vulnerabilă. În estimarea Rezervei Federale din San Francisco, doar 190 de miliarde de dolari economisiți suplimentar în anii trecuți, sub 10% din totalul acumulat între 2020 și 2021, mai sunt în conturile americanilor.

În ritmul actual, până în septembrie, aceștia ar putea fi cheltuiți, tocmai când dobânzile mari încep să reducă mai mult potențialul de consum și investiții”, precizează analistul XTB România.

Între timp, S&P s-a alăturat Moody’s în reducerea calificativelor de credit pentru băncile din Statele Unite. Estimările arată că instituțiile financiare ar putea înregistra pierderi încă nedeclarate în bilanțuri de peste 550 de miliarde de dolari, ca urmare a deprecierii valorii titlurilor din cauza creșterii semnificative a ratelor dobânzilor.

Trendul de creștere e încă vizibil la titlurile de stat americane: pe 10 ani, dobânzile au ajuns marți la 4,33%, de la 4,05% la 1 august și 3,61% la 1 iunie.

Cu nevoie de finanțare a unui deficit bugetar amplu, în condițiile în care Fed scoate din piață o parte din lichiditatea creată în ultimii ani și după avertismentul dat de Fitch prin coborârea ratingului SUA, emisiunile ample de titluri de stat ar putea menține presiunea pe dobânzi.

Așteptările de la Fed: menținerea dobânzilor

La întâlnirea anuală a Rezervei Federale de la Jackson Hole, cuvintele conducătorului Rezervei Federale, Jerome Powell, vor fi urmărite cu interes ridicat de către investitori și analiști.

CITESTE SI:  Alumil a încheiat trimestrul trei din 2024 cu afaceri de 87,7 milioane de lei, în creștere cu 4%. Compania își dezvoltă portofoliul de produse cu eficiență energetică ridicată

Discursul de vineri ar putea influența piața în două direcții. Prima – prin semnale despre orientarea pe termen scurt: piețele consideră puțin probabilă o nouă majorare de dobândă.

A doua direcție ar putea fi printr-un mesaj de menținere, în lupta cu inflația, a dobânzilor la niveluri înalte pe un termen mai lung decât se așteaptă investitorii, chiar spre trimestrul doi din anul viitor. Acest lucru ar putea avea efect asupra sentimentului general pe piețe.

Ca pondere a firmelor care au reușit creșteri de venituri și profit, sectorul bunurilor de consum de bază a oferit cele mai bune rezultate.

Acest lucru indică o presiune pe bugetul gospodăriilor, find urmat de bunurile de larg consum și de sectorul de tehnologie și comunicații.

Pe partea de venituri, sectorul imobiliar a înregistrat o creștere de 6,4%, ajutat de inflație, și de 8,7% în privința profiturilor.

Bunurile de larg consum au înregistrat o creștere de aproape 34% a profiturilor, la polul opus fiind energia, cu o scădere de 51,4%. Veniturile s-au redus în tehnologie cu 0,75%, iar profiturile cu 2,3%.

Potrivit analistului XTB, pentru industria tehnologică, datele mai pot suferi unele modificări, pentru că urmează poate cel mai important raport al sezonului. Nvidia poate seta tonul de final și ar putea influența chiar întreaga piață.

Compania de un trilion de dolari capitalizare a atras interes din partea fondurilor, dar și a publicului larg, la un nivel care rivalizează cu Tesla.

Nvidia are de depășit așteptări ultra-înalte, după ce trimestrul trecut a spulberat estimările de profit și pentru proiecțiile de vânzări, câștigând 24% în sesiunea de după anunț.

Întrebarea principală este în ce măsură Nvidia a putut onora comenzile abundente dinspre firmele dornice să dezvolte propriile modele de AI, dar și cum vede volumul vânzărilor în viitor.

Traderii s-au arătat până acum foarte optimiști. De la începutul săptămânii, 21 august, titlurile au câștigat 5,7% (cu toate că marți a fost o zi de scădere), iar prețul opțiunilor care dau dreptul la cumpărarea titlurilor este sensibil mai mare decât cel al opțiunilor de vânzare, o situație singulară în cadrul titlurilor majore.

Interesul masiv, ilustrat și de piețele de instrumente derivate, expune cotațiile Nvidia la mișcări ample, posibil chiar peste nivelul de 10% anticipat de traderii de opțiuni.

Senzația unei revoluții în inteligență artificială a catalizat apetitul pentru titlurile de tehnologie, ancorând bursa americană în ansamblu. Orice dezamăgire, în raport cu așteptări foarte ridicate, ar putea avea un efect de bulgăre de zăpadă asupra tehnologiei, dar și a bursei în ansamblu”, precizează analistul XTB România.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.