BET
17071.85
0.07%
BET-TR
37646.29
0.07%
BET-FI
60535.95
0.69%
BETPlus
2519.21
0.06%
BET-NG
1234.82
0.05%
BET-XT
1464.39
0.12%
BET-XT-TR
3174.41
0.12%
BET-BK
3179.3
0.04%
ROTX
38126.6
0.08%

Cum au evoluat piețele financiare la finalul săptămânii

Autor: Tiberiu Porojan
3 min

Acțiunile americane au încheiat ziua ușor în creștere

Principalii indici bursieri din SUA au redus pierderile și au încheiat ședința de vineri pe teritoriul pozitiv, după ce președintele Trump a sugerat o anumită „flexibilitate” privind tarifele, iar mai multe acțiuni megacap și-au revenit.

Sesiunea era așteptată să fie volatilă din cauza unui eveniment de tip „quadruple witching”, în care expiră simultan opțiuni pe acțiuni, contracte futures pe indici, opțiuni pe indici și futures pe acțiuni individuale.

S&P 500 a crescut cu 0,1%, Dow Jones a adăugat 32 de puncte, iar Nasdaq a avansat cu 0,5%. Deși Trump a menționat „flexibilitatea” în privința tarifelor, a subliniat totodată că acestea vor fi reciproce, iar țările care impun taxe SUA vor primi măsuri similare.

Cu toate acestea, presiunile asupra pieței au persistat din cauza estimărilor dezamăgitoare privind câștigurile. FedEx a scăzut cu 6,5% după ce și-a redus estimările de profit din cauza slăbiciunii industriale, iar Nike a pierdut 5,5% pe fondul unor proiecții de vânzări mai scăzute.

In rândul companiilor tech, Apple (+1,95%), Microsoft (+1,14%), Amazon (+0,65%), Tesla (+5,27) și Meta (+1,75) au înregistrat creșteri în timp ce Nvidia a scăzut cu 0,70%.

La nivel săptămânal, S&P 500 a încheiat ușor în creștere, dar nu a reușit să spargă seria de patru săptămâni de pierderi, Dow a urcat cu 1,3%, iar Nasdaq a închis aproape neschimbat.

 

Petrolul crește, marcând a doua săptămână consecutivă de câștiguri

Contractele futures pe țițeiul WTI au crescut cu 0,3%, închizând vineri la 68,3 dolari pe baril, marcând a doua săptămână consecutivă de creștere, cu un avans de 1,64%, susținut de noile sancțiuni impuse de SUA asupra Iranului și de un nou plan OPEC+ de reducere a producției între șapte membri.

Trezoreria SUA a impus sancțiuni suplimentare care vizează rafinării și nave chineze implicate în importul de petrol iranian, întărind astfel campania Washingtonului de presiune maximă, care vizează reducerea exporturilor de petrol ale Iranului la zero. Analiștii estimează că sancțiunile mai stricte vor duce la o reducere a exporturilor iraniene cu 1 milion de barili pe zi.

Prețul petrolului a fost susținut și de planul OPEC+ de a implementa tăieri suplimentare de producție, cuprinse între 189.000 și 435.000 de barili pe zi, până în iunie 2026, pentru a contracara creșterile de producție planificate. Această nouă strategie are rolul de a stabiliza piața, compensând creșterile de ofertă deja anunțate, ce ar urma să înceapă în luna aprilie.

CITESTE SI:  Analiză iBanFirst: Războiul valutar bate la ușă? De-dolarizarea accelerează pe fondul tensiunilor comerciale globale

Acțiunile europene în scădere pentru a doua ședință consecutivă

Acțiunile europene au închis clar în scădere vineri, extinzând pierderile abrupte din sesiunea anterioară, în condițiile în care piețele au luat în calcul riscuri mai mari pentru creștere, în ciuda semnalelor de stimul fiscal din partea celor mai mari economii din zona euro.

STOXX 50 a pierdut 0,5%, închizând la 5.423 puncte, iar STOXX 600 a scăzut cu 0,6%, până la 550 puncte. Incertitudinea privind perspectivele de creștere din Europa a rămas în prim-plan, după ce oficialii BCE, Lagarde și De Guindos, au avertizat cu o zi înainte asupra riscurilor privind producția blocului comunitar. Investitorii și-au redus expunerea la risc în contextul posibilității de escaladare a tarifelor UE-SUA săptămâna viitoare.

Acțiunile germane, a treia sesiune consecutivă de scădere

Indicele DAX a încheiat ușor în scădere vineri, marcând a treia sesiune consecutivă de pierderi și a doua săptămână la rând cu evoluție negativă. Siemens a scăzut cu peste 2% după anunțarea unor modificări privind structura drepturilor de vot, în timp ce Deutsche Post, Infineon, Daimler Truck, Beiersdorf și Rheinmetall au înregistrat și ele pierderi de peste 2%.

Între timp, parlamentarii germani au aprobat reforme privind împrumuturile publice pentru a crește cheltuielile de apărare. Ulterior, economiștii Deutsche Bank și-au revizuit estimările, prognozând o creștere a PIB-ului Germaniei de 1,5% în 2026 și 2,0% în 2027. Totuși, din cauza provocărilor economice globale, prognoza pentru 2025 a fost redusă la 0,3%, de la 0,5%.

Săptămâna viitoare – Începând cu 25 martie

Investitorii vor urmări cu atenție discursurile mai multor oficiali ai Rezervei Federale din SUA, precum și publicarea unor date economice importante: venituri și cheltuieli personale, indicii prețurilor PCE, încrederea consumatorilor (CB Consumer Confidence), comenzile de bunuri durabile și revizuirea finală a creșterii PIB din T4. Totodată, vor fi urmărite date din sectorul imobiliar precum vânzările de locuințe noi și în curs, dar și prețurile locuințelor S&P/Case-Shiller.

La nivel global, vor fi publicați indicatorii PMI pentru martie în Japonia, India, Franța, Germania, zona euro și Marea Britanie. Datele privind inflația vor fi anunțate în Australia, Regatul Unit, Franța și Spania. De asemenea, vor fi urmărite rata șomajului și indicele climatului de afaceri Ifo din Germania, estimarea creșterii economice din februarie pentru Canada, balanța comercială de bunuri a Regatului Unit și decizia privind dobânda de referință din Mexic.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.