BET
17071.85
0.07%
BET-TR
37646.29
0.07%
BET-FI
60535.95
0.69%
BETPlus
2519.21
0.06%
BET-NG
1234.82
0.05%
BET-XT
1464.39
0.12%
BET-XT-TR
3174.41
0.12%
BET-BK
3179.3
0.04%
ROTX
38126.6
0.08%

Economia Japoniei a crescut peste așteptări în trimestrul II în timp ce Marea Britanie e aproape de recesiune

Autor: Financial Market
3 min

Economia Japoniei a crescut cu 0,4% in trimestrul al doilea din acest an, cu mult peste așteptarile analiștilor de 0,1%, creșterea din trimestrul anterior fiind revizuită în mod considerabil de la 2,2% an/an la 2,8% an/an.

Creșterea a survenit în prinipal datorită cresterii consumului privat precum și a formării brute a capitalului fix, adăugând 1,4 și 1,2 puncte procentuale la creșterea trimestrială anualizată.

De menționat că aportul consumului privat a fost cel mai mare din primul trimestru al anului 2014 incoace, creșterea fiind probabil alimentată si de sărbătoarea oficială de 10 zile din perioada 27 aprilie – 6 mai cu ocazia inscăunării Prințului mostenitor Naruhito și de achiziția de bunuri de folosință indelungată înaintea intrării în vigoare a unei taxe pe vânzări peste două luni, se arată intr-o analiza a brokerilor de la X-Trade Brokers.

Cererea solidă la nivel național a fost totodată reflectată într-o creștere a importurilor, cu toate acestea, mare parte au reprezentat importuri de petrol și energie.

În același timp, exporturile au scăzut cu 0,1% trim/trim, având o contribuție negativă netă de -1,2%. În ceea ce privește investițiile, FBCF (Formarea brută de capital fix) a crescut cu 1,5% din primele trei luni ale anului 2019, aproape dublând ritmul creșterii așteptate de către economiștii intervievați.

Mai mult, deflatorul PIB a accelerat de la 0,1% an/an la 0,4% an/an, depășind media estimată de 0,3%. Perspectiva de viitor ne sugerează că ne-am putea aștepta ca al treilea trimestru să fie la fel de solid, bazându-se pe achizițiile de consum înainte de intrarea în vigoare a taxei majorate pe vânzări.

jp

Creșterea GDP-ului japonez în al doilea trimestru a fost în principal condusă de cheltuielile gospodăriilor și de investițiile de capital. Sursa: Macrobond, XTB

Inflație mixtă în China

Chiar dacă indicatorul prețurilor de consum s-a apreciat la 2,8% in termeni anuali în luna anterioară, depășind valoarea așteptată de 2,7%, ritmul prețurilor de fabricație a scăzut de la 0% la -0,3% în iunie, prima scădere anuală în aproape trei ani.

Un astfel de context complică eforturile PBoC (Banca Centrală a Chinei) de a revigora creșterea economică prin reducerea ratelor de dobândă, pentru a impulsiona indicatorul preturilor de producție, riscând trimiterea indicelui preturilor de consum (IPC) deasupra pragului țintă de 3%.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Trecerea la ora de vară, între dezechilibre și utilitate. Piețele financiare și consumul de energie, pe minus după tranziție

Pe de altă parte, trebuie mentionat faptul că cresterea indicelui preturilor de consum a fost susținută de prețurile alimentare, un factor exogen ce se află în afara influenței politicii monetare.

În iulie, prețul fructelor proaspete a explodat cu până la 39,1% pe an în timp ce prețurile cărnii de porc, afectate de pesta porcină africană, au avansat cu 27% – cele două categorii au adăugat 1,22 puncte procentuale la creșterea IPC.

Faptul că presiunile inflaționiste domestice rămân discrete este subliniat de ritmul neschimbat al inflației Core de 1,6%.

În consecință, considerăm că orice creșteri de dobândă în China sunt excluse, iar reducerile de dobândă par a fi mai probabile în contextul mediului extern„, concluzionează analiza.

Economia britanică scade pește așteptări

Economia britanică a scăzut pentru prima dată de la sfârșitul anului 2012, după ce datele oficiale de vineri au arătat că produsul intern brut (PIB) din al doilea trimestru s-a contractat cu 0,2%.

Ca reacție inițială, lira sterlină a scăzut atât față de euro cât și față de dolar sub paritatea de 1,21 dolari, dar a recuperat ulterior pierderea. FTSE 100, indicatorul London Stock Exchange, care reacționează adesea invers lirei, a crescut după rezultate, dar a rămas încă în teritoriu negativ vineri dimineață.

Scaderea PIB-ului a fost generată in principal de diminuarea producției care a fost cel mai mare contribuitor la contracția generală, coborând cu 2,3% trim/trim, această cifră fiind cea mai mare scădere trimestrială din primele trei luni ale anului 2009, precizează CNBC.

Calculat lună/lună, creșterea PIB-ului Marii Britanii a fost 0, față de așteptarile analiștilor care indicau 0,1%.

O încetinire a producției din U.K. era așteptată după creșterea stocurilor din primul trimestru, cand Brexitul era stabilit pentru luna martie a.c., însă ieșirea Marii Britanii din UE a fost programată acum pentru 31 octombrie.

Dacă Marea Britanie va suferi o contracție suplimentară în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie, atunci economia va intra oficial în recesiune.


 

[ajax_load_more]

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.