Economia blocului comunitar a scăzut cu 0,1% în trimestrul al treilea, sub estimările pieței, trasă in jos de Germania care a experimentat o scădere asemănătoare în timp ce Italia a stagnat pe parcursul trimestrului.
Creșterea în Franța și Spania a rămas pozitivă, dar totuși mai mică decât trimestrul trecut. Per total, creșterea Zonei Euro a continuat să se învârtă în jurul valorii de zero în al treilea trimestru, acestă evoluție marcând prima contracție din 2020, o perioadă marcată de efectele pandemiei.
Totuși, de la an la an, economia a avansat cu 0,1%, dar sub prognozele economiștilor de 0,2%. Banca Centrală Europeană se așteaptă ca economia zonei euro să crească doar cu 0,7% în 2023, pe fondul unor condiții de finanțare mai stricte și prețuri ridicate care afectează cererea internă in timp ce sectorul industrial continuă să se contracte, în special în Germania. Creșterea PIB-ului este de așteptat să crească până la 1% în 2024 și 1,5% în 2025.
Deși o recesiune tehnică este cu siguranță posibilă în a doua jumătate a acestui an pe fondul unui început slab al trimestrului IV conform primelor sondaje de evoluții economice, nu se întrevăd prea multe motive de alarmă reală până acum.
Doar continuarea incertitudinii economice și geopolitice alături de impactul ratelor dobânzilor mai mari asupra economiei vor afecta activitatea în trimestrele următoare.
Însă, surpriza a venit din evoluția ratei inflației din zona euro care a scăzut la 2,9% față de anul trecut în octombrie 2023, atingând cel mai scăzut nivel din iulie 2021 și ușor sub consensul pieței de 3,1%.
Între timp, rata de bază, care elimină prețurile volatile la alimente și energie, a scăzut și ea la 4,2% în octombrie, marcând cel mai scăzut punct din iulie 2022.
Cu toate acestea, ambele rate au rămas peste ținta Băncii Centrale Europene de 2%. Costul energiei a scăzut cu 11,1% (față de -4,6% în septembrie), iar ratele inflației s-au redus atât pentru alimente, alcool și tutun (7,5% față de 8,8%), cât și pentru bunurile industriale neenergetice (3,5% față de 4,1%).
Inflația serviciilor a rămas relativ stabilă la 4,6%, comparativ cu 4,7% în luna precedentă. Pe o bază lunară, prețurile de consum au crescut cu 0,1% în octombrie, după o creștere de 0,3% în septembrie.
Citirea actuală începe să indice un mediu mult mai bun al inflației, mai ales acum că economia performează clar mult mai slab decât anul trecut și majoritatea impactului creșterilor recente ale dobânzilor este încă în așteptare.
Deși Banca Centrală Europeană (BCE) va fi foarte atentă să evite greșeala anilor 1970 de a relaxa prea devreme și de a permite o altă perioadă de inflație ridicată mai târziu, dezbaterile privind faptul că nivelurile curente restrictive ale ratelor dobânzii sunt așteptate să crească în lunile următoare.