BET
17432.02
0.25%
BET-TR
38441.15
0.25%
BET-FI
61787.09
1.14%
BETPlus
2577.91
0.27%
BET-NG
1246.91
0.38%
BET-XT
1498.64
0.26%
BET-XT-TR
3248.73
0.26%
BET-BK
3242.19
0.5%
ROTX
38813.36
0.32%

Evoluții bursiere: Dobânzile ridicate și tensiunile geopolitice mențin aversiunea la risc a investitorilor

Autor: Financial Market
2 min

În timp ce piețele de acțiuni din Statele Unite, Uniunea Europeană și Asia s-au confruntat cu provocări diferite săptămâna precedentă, investitorii rămân in continuare vigilenți, navigând prin incertitudini complexe, de la ratele dobânzilor ridicate  la evenimentele geopolitice, subliniind interconexiunea economiilor lumii.

Astfel, piața de acțiuni din SUA a încheiat în scădere a doua săptămână consecutivă, din cauza rezultatelor financiare mixte ale companiilor și a îngrijorărilor legate de creșterea ratelor dobânzilor, cu titlurile de trezorerie SUA pe 10 ani atingând 5% pentru prima dată în 16 ani.

Companiile mari de tehnologie, în special Amazon, Alphabet, Meta Platforms și Microsoft, și-au prezentat câștigurile trimestriale, care, deși au arătat în mare parte o creștere și au depășit așteptările, piața a fost preocupată de creșterea cheltuielilor. Rapoartele Microsoft și Amazon au fost bine primite, acțiunile lor fiind în creștere.

Tot in SUA, datele economice au arătat o creștere anualizată a PIB-ului de 4,9% în T3, cea mai bună de la sfârșitul anului 2021 încoace.

Cu toate acestea, îngrijorările legate de inflație au persistat, cu indexul prețurilor core PCE prezentând semnale mixte. În ciuda acestui fapt, se așteaptă ca Rezerva Federală să mențină ratele neschimbate în următoarea sa ședință.

Randamentul obligațiunilor de trezorerie SUA pe 10 ani a scăzut de la 5% la aproximativ 4,8% la sfârșitul săptămânii.

In Europa, indicii bursieri au scăzut în mijlocul incertitudinilor legate de ratele dobânzilor, condițiile economice și conflictele din Orientul Mijlociu.

În mod notabil, indicele DAX a scăzut cu 0,75%, iar FTSE 100 din Regatul Unit a scăzut cu 1,5%. BCE a menținut ratele dobânzilor pe termen scurt, sugerând că ar fi putut atinge un vârf în zona euro.

CITESTE SI:  Deficitul bugetar, ajustările fiscale și cursul valutar – principalele îngrijorări ale mediului de business la final de 2024

După zece creșteri consecutive ale ratelor, BCE și-a menținut rata depozitelor cheie la 4,0%, subliniind eficacitatea acțiunilor sale în a frâna inflația.

Totodată, activitatea economică din zona euro a scăzut și mai mult, cu indicele compozit HCOB Eurozone PMI scăzând sub așteptări.

Indicatorii economici ai Germaniei au sugerat mai multe provocări în viitor, iar Regatul Unit a înregistrat o creștere a șomajului la 4,2% și o contracție a activității sectorului privat.

In Orientul Îndepărtat, piețele bursiere japoneze au înregistrat o ușoară scădere, cu indicele Nikkei 225 scăzând cu 0,86%.

Factori externi, cum ar fi creșterea randamentelor obligațiunilor și tensiunile geopolitice, au temperat sentimentul, dar revenirile acțiunilor tehnologice și stimulentele economice chineze au echilibrat balanța.

Speculațiile privind ajustările politicii Băncii Japoniei (BOJ) au ținut atenția investitorilor, mai ales că randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani a atins un nou maxim.

În ceea ce privește cursul de schimb, slăbirea yenului a stârnit temeri privind o intervenție guvernamentală. Rata inflației de bază a Japoniei a crescut la 2,7% în octombrie, iar prim-ministrul Fumio Kishida a propus reduceri semnificative ale impozitelor.

Acțiunile chineze au înregistrat creșteri, cu indicele compozit de la Shanghai avansând cu 1,16%. Indicatorii de stabilizare economică au fost vizibili, deoarece profiturile companiilor industriale au crescut cu 11,9% în septembrie.

Cu toate acestea, guvernul chinez a autorizat emiterea suplimentară de datorie suverană și a ajustat raportul deficitului fiscal, evidențiind eforturile de a consolida piețele financiare și economia țării în mijlocul unei crize imobiliare.

Sectorul dezvoltărilor imobiliare a rămas sub presiune, Country Garden Holdings aflându-se în imposibilitatea plăților datoriilor externe, ilustrând adâncirea recesiunii pieței imobiliare care a început cu defaultul China Evergrande în 2021.

Ti-a placut acest articol?

Ti-a placut acest articol?

Susține activitatea Financial Market.

Contribuția lunară poate fi anulată în orice moment folosind link-ul din email.