BET
18662.07
-0.47%
BET-TR
40776.67
-0.47%
BET-FI
60983.24
-0.58%
BETPlus
2757.43
-0.46%
BET-NG
1332.27
-0.14%
BET-XT
1592.2
-0.48%
BET-XT-TR
3425.99
-0.48%
BET-BK
3465.59
-0.48%
ROTX
41064.51
-0.47%

Grup Șerban Holding achiziționează o fermă în județul Vaslui și ajunge la o suprafață exploatată de peste 13.000 de hectare

Autor: Financial Market
3 min

Grup Șerban Holding (BVB: GSH), companie antreprenorială românească care activează în mai multe domenii din agricultură, își continuă strategia de expansiune și consolidare a poziției sale prin achiziționarea unei noi ferme în județul Vaslui.

Tranzacția include preluarea integrală a companiei Fyn Invest Danmark, care exploatează aproximativ 800 de hectare de teren, aflate atât în proprietate, cât și în arendă.

În urma acestei tranzacții, Grup Șerban Holding ajunge să exploateze aproximativ 13.300 de hectare de teren arabil, accentul fiind pus pe cultura mare care este realizată în sistem de agricultură regenerativă. Valoarea tranzacției se ridică la 1,5 milioane de euro.

Acțiunile Grup Șerban Holding sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 28 februarie 2022 și se tranzacționează sub simbolul GSH. În prezent, compania are o capitalizare de piață de aproximativ 285 milioane de lei.

Această achiziție se înscrie în strategia pe termen lung a Grup Șerban Holding de a își consolida poziția în rândul jucătorilor semnificativi de pe piața agricolă din România.

În fiecare tranzacție pe care o realizăm, ne propunem ca pe lângă extinderea operațiunilor, dezvoltarea extensivă, să transferăm cunoștințele noastre de organizare în fermă, iar la nivel de tehnologie și implementare de practici regenerative, know-how-ul deținut, pentru a continua dezvoltarea afacerii noastre, dar nu oricum, ci ca o dezvoltare sustenabilă în armonie cu mediul și societatea.

Suntem încrezători că noua fermă din județul Vaslui ne va permite să creștem producția și eficiența și ne va deschide noi oportunități de diversificare a activității noastre”, a declarat Nicolae Șerban, Președintele Consiliului de Administrație al Grup Șerban Holding.

Noua fermă include, pe lângă terenul agricol ce poate fi cultivat, spații cuprinzătoare și adecvate pentru depozitare și logistică. Terenul agricol este cultivat cu grâu din sezonul de toamnă 2022 pe aproximativ 370 de hectare, iar culturi de primăvară, precum floarea soarelui și sorg, cultivate pe restul suprafeței.

CITESTE SI:  Evoluții bursiere: Continuă creșterile pe piețele de acțiuni internaționale pe fondul speranțelor ca dobânzile vor scădea în continuare

Odată cu această achiziție, specialiștii din cadrul companiei estimează o creștere totală a producției pentru Grup Șerban Holding cu aproximativ 10%, luând în considerare atât componenta extensivă, cât și factorii intensivi generați de calitatea terenurilor exploatate și sinergiile ce se realizează.

Grup Șerban Holding practică o agricultură regenerativă prin utilizarea tehnologiei fără perturbare a solului prin procesare (no-till), o caracteristică de bază a agriculturii sustenabile.

Beneficiile pe termen lung ale acestei tehnologii includ reducerea costurilor de combustibil și a timpului de lucru cu până la 50%, creșterea producției cu până la 10%, conservarea calității solului, păstrarea apei în sol, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin descompunerea aerobă a materialului biologic.

În 2023, compania a alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de lei pentru investiții în extinderea suprafețelor exploatate și irigate și consolidarea acestora, precum și în intrarea pe noi segmente de business.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă achiziționarea și dezvoltarea unei ferme de bovine pentru carne din rasa Angus. Pentru următorii ani aceasta reprezintă o piață cu un potențial ridicat de dezvoltare.

De asemenea, compania are în vedere și intrarea pe piața ouălor de găină crescută la sol, considerând că majoritatea ouălor din România provine de la găini crescute în baterii sau voliere.

În acest an, Grup Șerban Holding vizează și realizarea de investiții în construirea unor depozite frigorifice cu capacitatea de depozitare de aproximativ 15.000 de tone.

Pentru susținerea planului de investiții compania utilizează surse tradiționale de finanțare, precum fonduri europene, fonduri proprii, credite bancare, dar are în vedere și atragerea de fonduri prin mecanismele pieței de capital.

În 2022, Grup Șerban Holding a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 534,4 milioane de lei, o creștere cu 11% față de 2021, EBITDA de 67,9 milioane de lei, +27% și un profit net de 33,8 milioane de lei, o apreciere cu 10% față de anul 2021.