După o lună agitată de mai, piețele globale au crescut puternic în anticiparea faptului că băncile centrale ar putea salva din nou investitorii. Aceste speranțe au fost alimentate de discursul președintelui BCE, iar în acest moment investitorii așteaptă cu nerăbdare direcția hotărâtă de Fed. La ce să ne așteptăm de la această ședință și ce reprezintă pentru piețele cheie precum GOLD, US500 și EURUSD?
Va adopta Fed o stare de expectativă?
Chiar dacă, în general, raportul NFP (non farming payroll) s-a publicat sub așteptări, rata șomajului din SUA a rămas la un nivel scăzut de mai bine de zeci de ani, creșterea PIB-ului a fost de peste 3% în Q1, inflația s-a situat aproape de ținta de 2%, iar acțiunile din SUA au înregistrat performanțe remarcabile.
În același timp, piețele au inclus deja în preț 4 reduceri de rată până la sfârșitul anului viitor – prima reducere este așteptată în iulie!
De ce ar corespunde mișcările Fed așteptărilor pieței?
Principalul motiv este presiunea: presiunea politică exercitată de președintele Donald Trump, care își dorește realegeri și presiunea piețelor, deoarece o scădere a prețurilor acțiunilor ar putea să alimenteze incertitudinile comerciale și geopolitice.
În acest context, Fed ar putea fi deschis unor viitoare mișcări de politică monetară, însă poate să nu fie în măsură să liniștească piețe cu privire la o serie de reduceri ale ratei (sau reducerea din iulie). Amintim că președintele Powell a fost extrem de optimist în luna mai însă, chiar dacă acesta poate fi oarecum mai dovish, așteptările agresive ale piețelor ar putea fi greu de îndeplinit.
Iată cele mai interesante piețe de urmărit:
Aur
Prețul aurului s-a apreciat în anticiparea relaxării monetare, așadar decizia FOMC de rată și perspectivele enunțate vor avea un impact major în cazul acestei piețe. Cu excepția cazului în care piețele sunt deja convinse că Fed va reduce ratele de dobândă în viitorul apropiat, este greu de justificat un raliu rapid pe termen scurt. Aurul s-a tranzacționat în cadrul unui interval de consolidare foarte extins timp de 3 ani și, în prezent, se localizează sub zona de rezistență de 1360 de dolari. Zona cheie de suport este cea de 1275 USD.
US500
US500 a recuperat deja 80% din pierderile suferite luna precedentă, mai ales pe fondul așteptărilor unei politici monetare mai relaxate. Acestea fiind spuse, este clar ce-și doresc investitorii de acțiuni de la Fed. Nerespectarea așteptărilor piețelor ar reprezenta o dezamăgire uriașă pentru cumpărătorii piețelor de capital. În cazul indicelui US500, prima zonă de suport poate fi localizată la nivelul de 2870 de puncte, iar linia de rezistență reprezintă maximul de 2960 de puncte.
Cotația EURUSD
Cotația EURUSD s-a corectat în urma discursului susținut de Mario Draghi, în cadrul căruia președintele a sugerat o posibilă relaxare monetară în viitorul apropiat. Acest lucru ar putea reprezenta un factor de influență major pentru perechea valutară în cauză, care pentru moment, pare că se apreciază. Prețul a spart formațiunea wedge descendetă, însă raliul inițial a decelerat, lăsând mișcarea decisivă în mâinile ședinței Fed. În acest moment, zona de suport localizată la nivelul de 1.1112 este mai aproape decât cea de rezistență de la 1.1346.
Analiză efectută de XTB Online Trading
[ajax_load_more]